Aerodrom Vis

Tags

Vis je omiljena nautička destinacija i o njoj smo bezbroj puta pisali i spominjali kroz „Višku regatu“ koja je svake godine u listopadu ili kroz  preporuke za vezivanje i opise uvala i sidrišta.

Ovaj put vezali smo jedrilicu za višku rivu dok je bura ludovala i krenuli na obilazak unutrašnjosti otoka.

Najeftiniji rent-a car je buba po cijeni 350-400 kn za cijeli dan.  Unutrašnjost Visa je mala i brzo se obiđe pa smo imali vremena stati u Žena Glava , malo mjesto u kojem se još vide otvoreni torevi s magarcima i kozama.  U mjestu je i malo obiteljsko domaćinstvo gdje se može pojesti vjerojatno dobro i bez gužve. Od samog mjesta vodi put do Titove špilje u koje idu ture s vodičima.

Vozeći se viškim pojem stali smo u gostionici  na Plisko Polje  zvučnog imena  „Aerodrom“. Na tom mjestu 1944. američke su postrojbe izgradile aerodrom  među vinogradima dug 1km.  Zahvaljujući spomenutom aerodromu na Visu, spašeno je 218 zrakoplova i preko tisuću pilota te članova posade. Među američkim aparatima najčešće su na viški aerodrom po gorivo stizali teški bombarderi nazvani “leteće tvrđave” i “Liberators”. Jedan takav pronađeni “Liberator” leži i danas na 60 metara dubine u vodama Visa kao svjedok ratne povijesti. Na pisti ratnoga aerodroma posađena je 1960. godine plantaža vinograda kao što je i bila prije izgradnje.

Danas, tu se nalazi simatičan wine bar „Aerodrom“  koji nas je najviše dojmio, a kumovali su tome čaša dobrog vina i viške pogače.

 

Sela u untrašnjosti Visa su raštrkana , ali svako od njih ima konobu ili restorančić. U Pliskom polju je poznat  Roki’s place  gdje smo svojedobno organizirali večere za našu regatu Beneteau Rally http://www.rokis.hr/

Ovaj put smo obišli Konobu Golub u Podselju s prekrasnim pogledom prema prema otočićima Budikovac, Ravnik pa sve do otoka Sušca i Lastova.

Kupanje u obližnoj Milni s pješčanom plažom za kraj .

 

Inga Tomašević

Leave a Reply

Copyright © 2018 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.