FIGARO ide na Uskršnju regatu

Tags


Nedjelja 17.03. , Jugo 15-20 čv, plan napokon opet trening gripa pobjeđena.
Nakon dizanja spinakera, promjena odluke, idem u Vodice pa sljedeći tjedan je Uskršnja regata, jedrit ćemo!

Odlično sunce, brzina 9-10 čv jedrim prema Vodicama na autopilota i zovem moje prijatelje, Zuba Fast laser, ne mogu – ne znam vidit ću – otpada, Neno Gašpić moj školski kolega, dvostruki PH u Laseru i nekada veliki rival upravo u laseru, krato – može – idemo – odlično. Sandi ne mogu, moram opremat neke brodove… i dva je supre, oko bovi protiv posada, biti će zanimljivo …

DSC03285

To je to Ultra Figaro ima posadu za Vodice!

Vjetar pojačava do 25 čvo, uživam u jedrenju sa spinakerom, brzina na momente dolazi i do 13 čv. Radim nekoliko pojlabandi i sve ide dobro i to sa velikim spinakerom, zadovoljan sam, pomalo stečem sigurnost i u jedrenju sa spinakerom-sam.

Vrijeme je za ručak, zelje iz doma, sardine, maslinovo ulje i naravno čaša vina, pa na Francuskom sam brodu.

Evo me kod Prvića, brod glisira 13-14 vjetar dobro preko 25 čv, treba učiniti zadnju pojlabandu i sjurit se u Vodice. Ooooopppss, zamrsija se oko štraja – spinaker, a nisam ni tangun prebacija. Sra…. i muuk, brod i dalje juri, spinaker ne može dole, opasnost.
Ništa, odluka, iskoristi nove skale, popeti se na jarbol i iskidati spinaker nožem, nema druge idem ravno na sike, velikom brzinom i ne mogu spustit spinaker. Spuštanje jedra u krmu, jer idu skale na njegovo mjesto, tegobno, 10 min teške borbe, umorilo me, jedva se mičem, kakav dan, a počelo je prekrasno. Skale i idem gore, amaterski skale nespremne, čitam prospekt od skala, improviziram i idem gore.

DSC03283

Loše sam pripremio skale noge plivaju, jedva i na snagu dolazim do drugog križa i počinjem rezati spinaker. Brod sa spinakerom koji trese i bez jedra ide nekih 3-4 čv, ali do otoka imam 3-4 kabela, znači 5-10 min prije panike… Pilam i siječem, ali ne ide stari Oceanski spinaker se ne da, a kopno je blizu. Moram se spustit i ostavit ludi i zamršeni spinaker da trese na jarbolu i promijenit smjer, inače sam na kraju, smiješno. Smiješno, ali do sada sam se borio za spasit jarbol, a sada i za spasit brod, nije smiješno, a počelo je prekrasno.

Blaženo otvoreno more tamo ne možeš udarit u kraj, lako je Francuzima na Atlantiku, nek dođu ovdje među sike.

Nema druge, motor, puna brzina, spinaker mlatara i prijeti oborit jarbol i ravno ispod Tijata. U zavjetrini sam malo je lakše, pri brzom spuštanju sa jarbola je bilo neugodno, prebrzo sam aterirao i ozlijedio ruku. Glupost, iz manje veća, skoro najveća, a sve jer skale nisu spremne i male greške na pojlabandi. Tako je to kad si sam, nema opuštanja, to je draž , ali i opasnost…

Bacam sidro, lagano aluminijsko, regatno i skupo, smijem se ne hvata, pitam se zašto, ruka boli…

Drugo bacanje i skupo aluminijsko američko sidra drži, nevjerojatno, valjda zato što je skupo…

Brod usidren spinaker u zavjetrini Tijata miran, sad je šansa, hvatam zrak i ponovo na jarbol sa jednom i po rukom, ali odlučan, pomalo i bijesan. Izrezao sam ga, šutke i pokunjeno pada u more, sve kupim na palubi i moram reći pobjedonosno idem u Vodice .

DSC03288

Naučio sam puno, jako puno, gotovo kao nikad do sada, nema više nepripremljenih detalja, oni vode u ludilo iz prekrasnog dana… Spinaker u vreći, Kolja će imati posla i autobusom kući, 4 dana do regate.

Srijeda 20.03.

Evo nas opet u Vodicama, Neno i ja svaki sa svoje strane nakon zbijenog radnog dana, pada mrak uređujemo brod, ja opet na Jarbolu da vidim ima li štete od Nedjeljne gluposti, sve u redu. Prijavljujemo se, svrstavamo se, jedino moguće, u Open regatnu grupu, SULUDO. Svi brodovi u klasi u prosjeku 2,5 metara veći od nas i regatni sa posadom, bez veze.

Ništa odlučili smo trenirat jer ionako, pa sigurno smo zadnji, imamo krasan brod i znamo jedrit, ali jedrit sa 3 metra većim brodovima, nabrijanim i sa posadom, David je imao veće šanse protiv Golijata.
Svejedno jedrit ćemo, bude i Bonace u navigaciji, nada umire posljednja, guštat i trenirat, ispred nas su tri dana jedrenja, a to je najvažnije i najljepše. Sutra u štapovima dva zadnja unaprijed 🙂
Unaprijed zadnji, nebitno, kod nas je sustav regata u krstaša ionako sulud, organizator, naš Petar Paštrović i ekipa PBZ-a se trude, zavrijedili su da im svi dođemo i zajedrimo, ostalo su suci i gluposti razvrstavanja, Hrvatska glupost, podsjeća me na politiku i idiotarije iz nje…

Nastavak nakon prvog dana regate, pozdrav od Nene i Emila

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.