Match race – Hvar 2009 – zadnji dan

Tags

,

Kao što smo i očekivali ,treći dan jedrenja je osvanuo sa Jugom od +20 čv , regatno polje pred samom Hvarskom lukom je bilo idealno za brzi , britki ritam dvoboj jedrenja . Ante Vanjaka je kao vodeći iz Round Robina izabrao Ratka Stibrića i mogu Vam reći , pogriješio , Ratko je pružio odličan otpor , taktički je u dosta trenutaka nadigrao Antu i imao priliku da povede sa čak 2 : 0 , dvoboji između ovih posada je bio veoma interesantan , Vanjaka je ipak preciznije vozio brod u vjetar ,posada mu je na manovramaodradila odličan posao , Ratkova ekipa je dosta dobreo pratila zamisli svog kormilara , no od umora od prethodnog dana su imali nekoliko pogrešaka sa Genakerom , manovree dizanja , pai kruženja nisu išle idealno , Vanjakina posada ih je dva puta hvatala i prestizala i u konačnici zasluženo otišla u finale .

U drugom polufinalnom duelu posao za Ramešinu posadu je išao puno lakše , Šibenčani premoreni od jučerašnjeg gotovo noćnog „Pripetavanja“ su pokušali sve što su mogli u prvom duelu ,čak su i vodili , no posada Rameše sastavljena od mladog Perhata i veoma aktuelnog  flokiste iz klase Zvijezda Antonia Arapovića . Obojica aktualni jedriličari u Olimpijskim klasama su svojom snagom i kondicijom nametnuli previsoki ritam za Šibenčane i rezultat je bio veoma izvjestan , Rameša u finalu .

U jednom od duela , član Šibenske posade Trea Piasevolia je čak i zaplivao , zaista su učinili sve no Rameša je bio u finalu , spreman za ranjenog Vanjaku iz duela sa Stibričem .

Finale samo po sebi je bilo interesantno u prva dva duela, posade su se smjenjivale u vodstvu , predstartovi su išli u veoma interesantnom stilu gdje je uglavnom Vanjaka imao situaciju lovca i držao kontrolu , rezultat je bio 1 : 1 .
U trećem duelu vjetar još malo pojačava , Vanjakina četveročlana posada sve teže prati rad Perhata i Arapovića , Rameša ne griješi i moram priznati dosta brzo i neočekivano dolazimo do 3 : 1 i pobjednika naše uzbudljive trodnevne jedriličarske priče .

U duelu za 3.mjesto Zagrepčani sa Stibričem na čelu lako savladavaju poprilično umorne i deprimirane Šibenčane , rezultatom 3 : 0 i sve je poznato .

Samo finalni dan je pokazao odlično jedrenje , „mali Firstovi“ su se pokazali veoma stabilnim i upravljivim u uvjetima preko 20 čvorova , Alen Kustić i njegov regatni odbor su napravili odličan posao , u tri dana su završene sve planirane utrke , na moru smo imali sve , od laganog i sunčanog „Novogodišnjeg Burina“ za prvi dan , preko Juga srednje jačine drugog dana , do jačeg Juga i odličnih finalnih predstava trećeg dana .
Osim jednog plova kad je Alen zabranio Genakere , sve ostalo se jedrilo sa njima , brodovi su glisirali niz vjetar , a posada su se natjecale ne samo taktikom dvoboj jedrenja , već i vještinom upravljanja broda u gotovo ekstremnim uvjetima za dvoboj jedrenje .

Svi sudionici su na kraju bili umorni i zadovoljni jedrenjem , Hvarani su vidili nešto zaista novo i interesantno ,  a mi osim PR poslakoji je izostao usljed političke izborne utrke smo bili veoma zadovoljni odrađenim .
Novogodišnji Match Race na Hvaru je u svom prvom izdanju počeo odlično sa čak 8 posada , dvije nacije , puno jedrenja, događaja , i u predivnom ambijentu Hvarske luke . U sljedećoj godini očekujemo novinare , još poneku naciju ,možda čak i odvojenu mušku i žensku konkurenciju i naravno prekrasne uvjete za jedrenje kao uostalom uvijek na Hvaru .

Do tada , sretna nova godina iz sunčanog Hvara uz obilje prekrasnih fotografija jedrenja , Vaš Emil

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.