Match race – Hvar 2009

Drugi dan dvobojskog jedrenja na Hvaru je krenuo točno po prognozi , Jugo pred Hvarskom lukom 15 čvorova u zaklonjenom prostoru , bez valova , idealni uvjeti i prekrasan ambijent za Match Race .
Odmah je pao i dogovor da se započne sa flokovima , kako se ne bi gubilo vrijeme na promjene sa Genova i kako bi se danas završila kompletna Round Robin serija , veoma zahtjevan zadatak .
Zadatak koji je stavio pred takmičare i RO puni program , NON Stop jedrenja do zalaza sunca .
Mali Firstovi su se pokazali odlični i pod flokovima , brzi u vjetar , veoma upravljivi i gotovo ekstremno brzi niz vjetar , pravi moderni Match Race sa puno kruženja i taktike niz vjetar , velike igre živaca koja u visokim kutevima Genakera daje i dobru šansu jedrilici u zaostatku .

Heroji dana ; 

Bilo ih je puno , ajmo redom , prije njih svakako oni bez kojih ih ne bi ni  bilo , RO obitelj Kustić mali Marin , Miranda i Alen te glavni operativac Šiljo i zapisničarka Ana Cvitanić odradili su svojih 9 sati mora bez greške , mali Marin , Alenov sin mali Marin sa svoji 7 godina bio je glavna potpora posadi na sidru punih 8 sati sidra i posla , svaka čast .
Krenulo je odlično , Ante Vanjaka je pokazao da se ne šali , sa svojim “dream team-om” je nizao pobjedu za pobjedom , što mu je dozvolilo da uđe u drugi krug sa 6 pobjeda , bravo za Antu .
Ratko Stibrič je pokazao da praksa ide sve bolje uz teoriju , u drugom duelu  je odradio pobjedu nad opasnim Piazzevoliem u odličnom jedrenju sa Genakerom te pokazao i da on ima šanse za polufinale .
Tonko Rameša je nakon jučerašnjeg poraza od Ante Vanjake odmah uhvatio korak u sljedećim duelima , te uz Šibenčane Tea Piazevollia pokazao veoma konstantno jedrenje do kraja serije , obe posade su osigurale ulaz u polufinalne borbe .

Zadnji koji je ušao u polufinale je Ratko Stibrić , Ratko je koristio svaku šansu koja mu je pružena i čini mi se odradio svoj maksimum za ovu regatu , kako je vjetar slabio bio je uvjerljiviji i sigurniji , sutra sa Jugom u jačanju , moja prognoza je da ima manje šanse za ulaz u finale .

Ulaz u polufinale je izgubila Tihana Tadinac , koja je pobjedivši najbolju posadu drugog dana (Antu Vanjaku) , te posadu veoma poznate Slovenke Vesne Dekleve ostala kratkih rukava zbog velike pogreške u sudaru sa Ljubljančanima  Dejana Preserna .

La Gaffe ; 

Brod šaljivđija nakon potapanja bez štete u Rogoznici ovaj put nije prošao dobro , Tihana Tadinac u pomalo brzopletom potezu ulaženja u startni prostor na lijevim uzdama sa svojom “Marina Frapa” oduzela je prednost posadi Dejana Preserna na La Gaffu koji se izuzetno loše snašao gotovo ne pokušavajući izbjeći zbunjenu Frapu , te se punim pramcem i desnim uzdama sudario sa sada potpuno pogrešnom postavljenom Frapom .

Od siline udarca karbonski baštun La Gaffa je probio palubu i ušao u kokpit , oplata se otvorila u dužini od 40 cm.

Sada već i zbunjeni Presern je čak pokušao nastaviti regatu , La Gaffe je počeo primati vodu u trup i nije preostalo ništa drugo nego da ga hitno izvadimo na suho .
Ljubljančani su se preselili na rezevni “Victory”  , Tihana i Frape su dobile diskvalifikaciju iz ovog dvoboja  , a dobri i pošteni La Gaffe je
zajedno sa piscem ovih redaka otišao na zajednički veoma temeljiti popravak u vrijedne ruke Dražena Mandića “tehnika flote” i braće Ivanković kao supervizora …

Nastavak jedrenja sa preostala 4 broda je išao bez problema , jedrenjem se nastavilo do kasno u predvečerje , gotovo po mraku su se završili posljednji dueli i kompletan Round Robin .
Sutra nas očekuju polufinalne i finalne borbe i prognoza sa veoma jakim Jugom i vjerujem veoma dinamičnim jedrenjem , slično kao i danas  .

Na kraju pitate me i tko je Heroj dana , pa Goran Ivanković , čovjek je gotovo sam dojedrio prethodnu noć sa rezevnim Vyctoriem iz Opatije , jurivši sa Genakerom gotovo cijeli jedan dan sa prosječnom brzinom od preko 10 čv , doveo brod koji je kasnije onako usput ispao ključni četvrti , zamjenio ranjenog La Gaffa i dozvolio da regata teče svojim tokom po odličnom vjetru drugog dana , eto Heroj dana makar za mene , iako i  nije jedrio u samom takmičenju  ….

Ambijent Hvarske gradske luke sa čuvenim Arsenalom , Forticom i hotelom Amfora u pozadini je pružao poseban ugođaj jedrenju .

Slike završnih duela u polutami su bile zaista interesantne , mali Benetaui u se stapali sa svjetlosću uličnih svjetiljaka i Hvarske Rive ,
privjetrinska oznaka se nalazila par stotina metara od ulaza u čuveni Hvarski “Carpe Diem” iz kojega su promatrači iz veoma luksuznog ambijenta po prvi put mogli pratiti zanimljive morske okršaje i gužvu Hvarske Novogodišnje regate .

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.