Izvještaj sa Be Firsta – Palagruža 2009

Tags


Evo jedva smo cekali nakon par godina bez Palagruze koju sam osobno organizirao, opet regata, IDEMO NA PALAGRUZU i to cak u varijanti za dvojce ,odlicno promislio sam, zna se Sandi i ja, zapravo trojce Be First sa nama.

Zabavno je jedrit na Be Firstu 9,99 preko svega, ali tvrd brod za konkurenciju, stabilan i brz kad zapuse, ziv i u bonaci, dobitna kombinacija za onoga tko ga moze dobro jurit, nas dva (?), to najbolje i znamo ….

Konkurencija; 10 preostalih, velika i brza Anadora (zaboravimo je), super brza karbonska Adria Azija (zaboravimo je), ostali veliki First Geisha, mali i nabrijani za bonace Ufo ….., ali svi sa posadama , pa i nisu toliko interesantni. Ostali dvojci na nesto sporijim jedrilicama super iskusni i spremni za zaskocit kad god zapnete ……

Svakako, nema spavanja makar za nas …… zato smo i isli, spavat cemo kad dođemo doma … Startali dobro , uhvatili Maestral kao 4 brod, po premjeru ih imamo, jos da je normalan premjer bili bi i favoriti, ali nema veze, rekao bi Mitre, dosli smo jedrit, je… ostalo!

Jos smo 4 pred Drvenikom, gledamo matu na velikoj Anadori, nije falia repiketa i Be First je zilav idemo u orcu u dvoje preko 6,5 na 15 cv Maestrala, stizemo laganog Ufakoji se i sa posadom muci , pred drvenikom nas hvataju teretni vlakovi koji sad jure vec 8 cv i okrecemo Palagruzu malo iza Ufa, Geishe, Dorme i Kuca Mace, ej pa oni su svi 14 i 15 metara, samo mi i mali Ufo branimo cast malih, mi i u dvoje, pardon troje, Be First je sa nama …..
Poslije Malte napeto, vodece velike regatne masine Anadora i Adria Azija se odlucuju za “donju bandu” Visa, ostali kao ovcice za njima.

Super eto prilike, otvaramo spil srece i odlucujemo se za sjeverniju rutu između Visa i Biseva i to sami, biti ce zanimljivo.

Vjetar je sve slabiji, radimo kao psi nema odmora, tri promjene Genaker – Genova – Genaker, koristimo sisteme “Geso hara nocu” i nadamo se najboljem, znamo da drugi jedre konzervativno i sa manje promjena, svaki destei dio cvora je vazan uhvatit cemo ih do Palagruze ….

Manji i u dvoje ostaju daleko za nama, pada im vjetar uz obalu u orcu su spori i imaju zaostatak od skoro dva sata, eto nas u nasoj standardnoj poziciji među velikima, David protiv Goljata, u Be First stilu, jos jedini mali, manji i od nas je Ufo, ali njega ne racunamo, ako malo zapuse mozda
uspije odustat i spasit zivu kozu, ako ostane po prognozi onda su treci brod, ako nisu nek se ubiju sa svojih 1.500 kila i jedrima i vecih od nasih, zato ih ne racunamo, jos su i posadi …. valjda ce bonaca, pa nek im je sa srecom, vjerujem da su dobro pogledali prognozu i da znaju sta rade.

Evo stalno zvone telefoni, nas takticar Male zabrinut, sta se dogodilo, bili ste 4 i nasukali ste se, jos ste na Drveniku, imali stete (!?!), zove i Boran, kako ste zapeli(!?!), javlja se i Sani pita ima li stete ….

Smijemo se, vozili smo u orcu u nekim trenucima zaista 5 m od obale …. vjerovatno ih je GPS tracking na webu prevario …, doznajemo da jedino mi nemamo poziciju, zove nas i RO, malo cacakmo zice i evo nas kazu vidimo se i na Bisevu ste (?), kratko traje i opet ne radi i to bas nas Trucker, nema veze …., vjerujem da oni na kraju sad grizu nokte, prvi pod Bisevom i jos se uopce ne vide ….

Ide noc, trudimo se u “Gesinom stilu”, zove nas i Moreno Grujo i kaze, dobri ste i ja bi Sjevernom rutom, a ne u vlakic, sad je makar interesantno …. Pozdravljamo se sa Morenom i cvrsto mu obecavamo; proci cemo ih ….Spinaker 0,5 (jedan mali 0,5), bonaca 2 cv, stojimo pod Bisevom, je li oni doli voze ….. Zove nas Male i kaze decki “slabo” Mate sa andorom stavio posebne ocale za vitar, nasa vitar, diga Drifter i vozi 8 NM ravno na Palagruzu, KVRAGU! Ali to je Mate i ogromna 16 m Anadora, mi smo Be First, nije u “istoj regati” ko ga sljivi …..

Opet isto, spinaker – genaker – spinaker – genova – bonaca, genaker, Sandi radi kao pas, ali isplatilo se hvatamo zapadnjak i vozimo 3-4 cv, ponekad i preko 5 nestajemo, a oko nas vlaga, magla i Bonaca. Dobro je znamo da nismo spori, uhvatit cemo ih, sreca prati hrabre, a i Gesu koji hara nocu!

Pazi koca, idemo 4 cv, drzimo upaljeno samo jarbolno i stedimo struju, a Sandi kaze, cujem neki motor! , Koca izronila ispod Genakera, moze nas i satrat, kvragu …. Ej Sandi, jos gore nije koca nego mali RO-RO, vidi mu svjetla, pojamo i usporavamo brod, palimo pozicije i saramo lampadinama po jedrima, prolazi nam 50 metara po provi, dobro je …..

Kvragu i stednja jedine baterije, drzimo upaljene i pozicije, neka nema nikoga oko nas, valjda izdrzi i baterija do sutra …… Dobro je, opet smo u ritmu Genaker i Genova, mjenjamo jos dva puta, Sandi komentira, mi ludujemo, a drugi i spavaju, biti ce i da su i pilota upalili, po pravilima ne mogu, ali malo glupa pravila, mi gainemamo, pa i ne mozemo ….
Svice, jedan mali 0,5 (spinaker i hvatamo ih, evo nas na Palagruzi. Mica Mica veliki X 46 bocno na nas, mrtvi kada spavaju, Geisha okrenila Palagruzu i vozi natrag vidimo ih nisu daleko, Dorija negdje oko nje dobro je u trci smo sa velikima, pojest cemo ih!
Dobro je vraga, okrenuli i otisli, Palagruza se igra sa nama, malo vjetra i stalno iz nje, vozimo uz same sike i bogajemo sve po spisku …, vjerovali ili ne 3 Sata! Dobro, ajmo iznova na horizontu se Vidi Muca Maca, on nam je motiv, spava i jos ima srece, e nec, jurimo za njim, Spinaker, pa Genaker, oni su spori na Genakeru i hvatamo ih, Dorija sve veca, zamisljam Antu Vanjaku kako komentira, spori smo kao blato hvataju nas … Geso hara i danju!

Idem malo spavat prosli smo ih (Sandi), nadamo se kratkoj noci i Geishi u bonaci, nikad se ne zna, ostalo cete doznati u cilju …..

Pozdrav sa Be Firsta, Emil i Sandi ….

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.