Jedrenje – Biševo

Biševo je otok vezan s Komižom. Kako se nalazi na udaljenosti od 5 NM od nje, najčešće je jednodevno kupalište gostiju iz Komiže .Posljednjih pola stoljeća s otoka je otišla sva mladost, ali svraćaju ljeti. Stalni stanovnika je jako malo, a i oni za vrijeme najžešćih zima otiđu u Komižu . Stalna pruga vozi svakodnevno (osim za lošeg vremena) i odražava život na Biševu koji ljudima iz urbanih sredina izgleda romantično, a zapravo je težak i vezan za polje i ribarenje.

jedrenje_bisevo_1Pogled s Biševa na Komižu i Vis

More oko Biševa je oduvijek bilo bogato ribom.Nekad je od ribe i vina u trima priobalnim naseljima i nekoliko zaselaka u unutrašnjosti otoka živjelo više stotina stanovnika. Danas se osjeća da otok živi s turizmom , ali samo na kratko-par sati dnevno od 09:-12:00 kada je efekt u Modroj spilji najljepši. Turistički brodovi staju u Mezuportu, gdje možete navečer prenoćiti uz plaćanje veza ili ako ste s manjim brodom možete se sidriti-ali pažnja! Obratite pozornost na vezove obližnjih mještana koji stalno ulaze i izlaze u ribolov te se ozbiljno mogu naljutiti ako ste im nemarom bacili sidro preko njihovog.
Na mulu u Mezuportu od 08:00-16.00 vez je rezerviran samo za kratke izletničke ture, a tek nakon toga na raspolaganju nautičarima. Spavanje na Biševu je mirno i lijepo,jedini je problem što već u 08:00 morate s veza….ako ste jutarnji tip, to i ne bi trebao biti neki problem :-).

jedrenje_bisevo_2Ribarski brodovi u Mezuportu čekaju pridvečerje kako bi otišli u ribolov

jedrenje_bisevo_3Napuštene kuće u Mezuportu

jedrenje_bisevo_4Biševo, Mezuporat i stil života

Modra Splilja-prirodni fenomen i turistička atrakcija zbog koje mnogi posegnu dosta NM da bi je vidjeli….I vrijedi….Ugođaj koji sunce napravi ulaskom u špilju i plava boja ostat će Vam u pamćenju, a djeca to naprosto obožavaju… Idete li Gumenjakom, ostavite nekog na svojoj jedrilici jer sidrenje ispred Spilje nije sigurno,a zna biti i gužva. Ako ste se usidrili u obližnjem Mezuprtu, možete ići turističkim brodom ili vlastitim gumenjakom
Na samom ulazu je barka i čuvar koji naplaćuje ulaznice…Plivanje nije dopušteno, a i dosegnut će Vas veslom pokušate li plivanjem izbjeći plaćanje ulazne karte. To je jedini turistički posao na otoku, zapravo jedini posao na otoku i traje kratko. Svi mi otploviti ćemo dalje, a mještani i Komižani ostaju da ih zimi tuče vjetar i more …..

jedrenje_bisevo_5Ulaz u modru spilju

Salbunara je lijepa uvala na zapadnoj obali Biševa.Vežite se baš kao i mještani na sjevernoj strani pod malom rivom, sa sidrom što dalje.U slučaju jačeg mastrala ova uvala nije neko zaklonište i svakako treba isploviti iz nje prije nevere. Mi smo uplovili za bonace i kupanje u njoj bio je pravi užitak.

jedrenje_bisevo_6

jedrenje_bisevo_7Djeca na Biševu od ranih nogu udičarenje drže kao svakodnevnu zabavu….

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.