Jedrenje je za svakoga

Strast jedrenja je zarazna. Lako se širi na okolinu, a dobne granice ne postoje. Jedrenjem se možete početi bavitii u petoj  ili šestoj godini kada klubovi primaju djecu u školu jedrenja, kao i u zrelim godinama. Za svaku životnu dob naći će se brod kojem se može jedriti, pa i natjecati se.

U pravilu, manji „mokri“ brodovi, bez balastnih nepomičnih kobilica bliži su mlađim i vitalnijim jedriličarima, ali oni koji su počeli jedriti na tim „malim brodima“  nikad ne odustaju potpuno od njih. Najbolji je primjer danski jedriličar  Paul Elvstrom , koji je nakon nekoliko  olimpijskih medalja u jednosjedu klase Finn, prešao  u svojim šezdesetim godinama  na superbrzi olimpijski katamaran Tornado, kojim je na Olimpijskim igrama  osvojio brončanu medalju.

I poznati autrijski jedriličar Raudashl  također u svojim šezdesetim  godinama bilježi uspješan nastup na Olimpijskim igrama za svoju zelmlju. Za regatnog jedriličara vrhunac karijere može se smatrati eventualni nastup na Olimpijskim igrama  ili sudjelovanje na America’s Cupu.

E pa nakon  naše male škole jedrenja  ne samo što ćete puno više uživati u pogledu na regatno polje, pa i preko malih ekrana, nego ćete i sami moći sudjelovati u klupskim natjecanjima, bez obzira na to kojoj dobnoj skupini pripadate. A ako vas natjecanje ne privlači, možete uvijek  za svoj užitak  zajedriti sami ispred matične luke ili makar jednom godišnje unajmiti jedrilicu  i s društvom krstariti našim preljepim Jadranom…

Iz knjige „Mornarske vještine „ Emila Tomaševića

jedrenje-mornarske-vjestine

CopyrightOvaj tekst je zaštićen autorskim pravima. Bez izričite pisane suglasnosti vlasnika autorskog prava svako umnožavanje, distribucija, izmjene, ponovno prenošenje ili objavljivanje zaštićenog materijala strogo je zabranjeno, te predstavlja kazneno djelo sukladno Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, kao i temelj za postupak naknade štete, sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.