Niste naučili jedriti? Pa šta čekate?!

Postoje različiti oblici korištenja godišnjeg odmora i svaki oblik je u principu dobar ukoliko je čovjek na kraju zadovoljan. Isto tako ne postoji univerzalno rješenje koje bi se moglo primjeniti na svaku osobu. Oni koji su aktivniji tijekom godine vjerovatno će težiti i aktivnijem odmoru, dok oni manje aktivni će vjerovatno provesti i adekvatan godišnji odmor, iako nije uvjek nužno tako.

Kvalitetan i aktivan odmor na moru možete pronaći u Starom Gradu na Hvaru, pogotovo ako ste jedriličar ili pak želite naučiti jedriti. U Ultra školi jedrenja postoji niz tečajeva koji mogu zadovoljiti različite interese i da bi vam prikazali kako to izgleda proveli smo 2 dana sa instruktorima Ultra škole jedrenja i polaznicima tačajeva.

 

Dan počinje sa najmlađima, dok se oni stariji još polako pripremaju, doručkuju u svojim apartmanima, mažu kremama sa zaštitinim faktorima, šminkaju, biraju majicu dana i još niz sličnih uobičajenih stvari. Prva grupa koja započinje s radom su mali optimisti. Voditeljica programa optimista je Antonija Kunčić i zadužena je dvije grupe optimista. Svako jutro u 9 sati dolazi dječaci i djevojčice mlađeg uzrasta i uglavnom ih bude 10-tak na treningu, međutim ovog jutra došli su samo dječaci Niko i Filip. Ostali su izostali zbog opravdanih razloga jer je subota pa su neki zaspali, ili je jedan jučer pao sa bicikle i razbio koljeno. Svakako, obojica imaju 6 godina i ljeto provode u Starom Gradu i jedre u školi jedrenja. Trening započinje pripremom broda i opreme, ali i podjećanjem na neke osnovne vještine poput slaganja konopa i vezanje čvorova. Antonija ih prati iz blizine u gumenjaku i pomaže kad god je to potrebno. Zapravo, ovi 6-godišnjaci već samostalno jedre, ali im treba još treninga i iskustva. Škola jedrenja i jedriličarski klub će im omogućiti da jednog dana postanu pravi jedriličari i zajedre u nekoj drugoj klasi.

Dio dana smo proveli sa grupama čiji su instruktori Kolja Dumanić i Marin Rosandić.

Kolja je u svojoj ekipi imao u potpunosti internacionalnu posadu, dok je Marin vodio jedan “hrvatski” kombinirani program osnovnog tečaja i obiteljskog. Naime njegovu posadu su sačinjavale 3 dame iz Zagreba, od kojih je Dijana uključila i svoju djecu Filipa i Lunu. U posadi su još bili i Martina Salaj iz Zagreba. Kako to izgleda kad u jednoj posadi imate čak 3 dame i 2 djece reći će nam Marin:

“Ma super su bili svi. Nema tu nikakvih razlika i svi su našli svoje mjesto. Ipak, na brodu treba postojati određena disciplina tako da nema veze koliko tko ima godina, koje je nacionalnosti, koji jezik govori i u konačnici koliko ima godina. Brod će se uvjek bolje ponašati kad je i posada složna, a ovi svi u mojoj grupi su se dobro uklopili i bez većih problema savladali sve što smo od njih tražili prema našem programu osnovnog tečaja jedrenja”.

 

Moju pažnju posebno je zaokupila mala Luna koja je sa svojih 7 godina bez ikakvog straha skakala sa strane na stranu Firsta 7500, iako je jedva provirivala preko ruba broda, kao i svi odrasli i njen brat Filip.Ako je kod nje  bilo možda malo straha na poečetku tečaja prije 7 dana , kod Filipa ga sigurno nije bilo. Nakon šta je pogledao fotografije sa popodnevnog jedrenja bio je zadovoljan, jer je imaopriliku vidjeti i sebe i brod iz drugačije perspektive nego one iz kokpita. Svakako će se imati čime pohvaliti kad se vrati u Zagreb, jer je zaradio svojim trudom diplomu koja potvrđuje da je Filip savladao program jedrenja po programu ISSA (International Sailing School Association) i to program koji se službeno zove “Keelboat Level 1”. Osima toga bilo mu je super, kupao se na Hvaru, jedrio, a sad ima i slike koje će odlično upotpuniti njegov profil na Facebooku.

Druga “internacionalna” posada bila je iz Portugala, Finske i Srbije, sa instruktorom iz Hrvatske.

Bračni par Jose Camacho i Cristina Rodrigues dolaze iz Portugala. Cristina je već ranije bila u Hrvatskoj dok je Jose-u ovo prvi put. Željeli su provesti godišnji odmor aktvivno i na ideju prijatelja su se opredijelili za tečaj jedrenja. Kako nisu imali baš predodžbu kako to točno izgleda poslužili su se malo Google-om i tražili neku školu jedrenja u Hrvatskoj. Kao jedan od prvih izbora zapazili su stranice www.ultra-sailing.hr i nakon što im se svidjelo ono šta su na tim stranicama našli odlučili su nas kontaktirati. Bili su iznenađeni što su unutar jednog programa pronašli apsolutno sve što im je trebalo. Dobar smještaj i prehrana, odlični instruktori i organizacija tečaja, vrhunski pripremljeni brodovi. Naučili su kažu puno i već se unaprijed vesele pohađanju naprednog tečaja slijedećeg ljeta, a ako bude prilike možda već i najesen.

Lijepa Anna Hamstrom, došla je iz daleke i hladne Finske. Našla je Ultra školu jedrenja preko Interneta, svime je u potpunosti zadovoljna, bilo joj je odlično, vrijeme prekrasno, a s obzirom kako je u Finskoj more dosta hladno, a često i kiši u ovo doba godine, može se jedino požaliti kako je već došlo vrijeme povratku kući.

Slične probleme na poslu ima i Sanja Peterka koja dolazi iz Beograda. Radi u Srbiji, poželjela je aktivan godišnji, koristila Internet i pronašla Ultimanautiku (www.ultimanautica.rs), partnera Ultre na webu. Već se i dogovorila sa Cristinom iz Portugala o pohađanju naprednog ili navigacijskog tečaja u istoj posadi i istoj školi. Bila je pomalo skeptična o onome što će pronaći na Hvaru, ali je uistinu oduševljena svime i u Ultra školi i u Starom Gradu.

Danas je bio zadnji dan tečaja kada su obje posade imale match race regatu. Jedrilo se u Starogradskom zaljevu sa startom ispred hotela Arkada do rta Kabal. Vjetra na želost nije bilo previše, tek nešto maestrala i bilo je užasno vruće, ali s obzirom da srpanj pri kraju to ćemo prihvatiti kao normane uvjete. Prednost je otpočetka preuzela posada Kolje Dumanića i zadržala je do kraja utrke. Možda i nije bilo baš ravnopravno s obzirom da je u drugoj Marinovoj posadi bilo i dvoje djece, ali u ovoj utrci rezultat i nije bio najvažniji.

 

Dok smo se vozili Zaljevom i pratili malu match race ragatu, primjetili smo jedan Hobie Cat catamaran koji se po ovako slabom vjetru vrlo brzo kretao. Ovaj katamaran je također iz ponude Ultra škole jedrenja, ali nije danas bio unutar nikakvog programa, nego je jednostavno iznajmljen gostima iz ŠvedskeKarin i Erik Alexandersson došli su prije dva dana iz hladnog i kišovitog Stockholma. Imali su nekoliko dana godišnjeg odmora neiskorištenog, pa kad su vidjeli prognozu za Švedsku slijedećih dana odlučili su na brzinu pobjeći u toplije krajeve. Izgleda da ključan trenutak za dolazak u Hrvatsku bila dostupnost avionske karte. Našli su preko web agancije povoljne karte i uputili se u Split. Tek su tada zapravo počeli potragu za mjestom gdje bi jedrili. Malo su prosurfali tražeći mogućnost najma katamarana i odlučili se za dolazak u Stari Grad, jer su vidjeli kako Ultra u svom programu ima i Hobie Cat katamarane. Dugogodišnji su jedriličari, a kako je Erik radio kao skiper upoznao je na jednoj regati Karin. Nedugo nakon toga su se oženili i uživaju svaki slobodan trenutak u planinarenju, jedrenju i putovanjima.

U subotu dolazi nova grupa polaznika tečaja, vidjet ćemo s kojih su oni strana svijeta, vjetar je nešto pojačao, sve je spremno za jedrenje ovdje u Starom Gradu, jedino je pitanje kad ćete vi doći.

                                                                                                     fotografije Boran Kranjčević

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.