Nautičke destinacije: Lopud

Ako se nađete u Dubrovniku ili u njegovim vodama na jedrilici, nemojte propustiti posjet Lopudu, jednom od Elafitskih otoka, za neke i najljepši od svih. Na otoku uopće nema prometa, zato zaboravite na automobilske trube i glasne motore. Dva prostrana zaljeva su se smjestila na suprotnim stranama otoka, a moja preporuka je da krenete od mjesta Lopud.

karta

Možete vezati brod unutar lučice na kraju lukobrana, ili na vanjskoj strani, ali pazite jer tu pristaje redovna brodska linija kao i ostali turistički brodovi. Siđite s broda i krenite u obilazak mnogobrojnih crkava, samostana i ljetnikovaca koji daju ovom otoku neku drugu dimenziju.

Većina stare dubrovačke vlastele je ovdje imala kuće a najpoznatiji ljetnikovac je onaj od obitelji Đorđić kojeg okružuje prelijepi tropski park sa kamenim klupama gdje možete odmoriti u prekrasnom okruženju.

Lopud ne karakterizira samo bogata povijest već i to što je popularno tursitičko odredište pa ovdje možete naći smještaj i u hotelskom kompleksu ili u nekom malom obiteljskom hotelu ili vili. S nekoliko restorana na raspolaganju od kojih s nijednim nećete pogriješiti, vaš odmor je potpun.

HRV-Lopud-1

Ako ste došli na aktivni odmor, prošetajte od mjesta Lopud do uvale Šunj na drugoj strane (napomena; udaljenost je 1 km kroz borovu šumu, ali vrijedi svakog koraka). Ili možete za 10-ak kuna uskočiti na mali autić (buggy) koji će vas odvesti do predivne pješčane plaže. Ovakva plaža je jedina svoje vrste u okolici pa je popularno odredište ne samo turista, već i lokalaca. Možete se okrijepiti u par restorana, koji su začudo jeftiniji od onih u Lopudu. Također možete unajmiti ležaljku i suncobran, što vam dobro dođe ako ste ovdje usred ljeta. A uvijek možete pobjeći u debelu hladovinu borove šume, i obići crkvu Gospe od Šunja koja se tu skriva. Stvarno se isplati izdvojiti vremena za upoznati ovaj otok; nesvakidašnju zelenu oazu.

van2

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.