Nautičke destinacije – otok Mljet

Otok Mljet je po mnogima najljepši otok Jadrana. Predaja kaže da se baš na ovom otoku nasukao i sam Odisej te se smrtno zaljubio u nimfu Kalipso i tako proveo neko vrijeme na Mljetu… Stoljećima iza Odiseja, taj nautički raj tjera nas godinama da mu se vraćamo i plovimo njegovim obalama, a zimi ga se sjećamo s čežnjom…

Idealno bi bilo provesti na ovom otoku barem 3 dana zbog toga smo izdvojili samo nekoliko nautičkih mjesta interesantnih za sve prolaznike:

Saplunara – Ako ste isplovili iz Dubrovnika i odlučili se ići do Mljeta najljepši i najbliži odabir je Saplunara koja se nalazi s JI strane otoka. Taj dio otoka nije Nacionalni Park ali je prekrasan zbog atraktivnih pješčanih plaža.

Limoni_ili_Uvala Blaca_u_blizini_Saplunare

Za noćenje po buri najbolji je SZ dio  Saplunare. Od juga i JZ vjetra se bolje skloniti desnom rukavcu – JI dijelu uvale. U tom dijelu je vojska davnih dana izgradila malo pristanište.

Bez obzira da li ste na plutačama koje nudi restoran u zapadnom dijelu ili u istočnom djelu uvale na sidru, obavezno preporučujemo šetnju uz obalu do prirodnog fenomena – uvale Blaca (mještani je zovu Limuni). Ona je 20 tak minuta hodom udaljena od Saplunare pa će Vam trebati i cipele i boca vode. Plaža Limuni je prekrasna, velika, a more u njoj je toplo. U nju se ne može ući brodom jer je ulaz dubok tek 1 m pa je ovo jedini način da je posjetite.

Ako plovite s djecom, zasigurno će im Saplunara i Limoni izgledati kao plaže iz snova. Pripazite samo na gladne ose tako da ne dajete djeci slatko ili sokove i izbjegavate jesti i ostavljati hranu u kokpitu.

Prožura – se nalazi na sjevernom dijelu otoka Mljeta. Nije idealno sidrište kao u susjednom Okuklju jer je za bure i tramontane nemirna, ali se nekako čini ljepša zbog otočića i hridi ispred njenog ulaza.

Prozura

Polače  su najveći zaljev na otoku. Ulaskom u njih već se nalazite u Nacionalnom Parku Mljet. Uvala je zaklonjena od bure i juga. Zidine starog rimskog palaca se nalaze uz samo pristanište uvale Polače, a do poznatih Mljetskih jezera se može doći autom ili šetnjom (2 km) i to kroz simpatično Mljetsko selo Goveđari.

Polace_mljet

Sidrenje u Polačama, kao i Pomeni se naplaćuje 100 kn po osobi i to je ujedno i karta za ulazak u Nacionalni Park. Za sve one koji vole prirodu ovo je idealna postaja, a svakako vrijedi ostati barem 1 dan i posjetiti Mljetska jezera. Tamo možete unajmiti bicikle, kajak ili taxi brodom otići do otočića Melita smještenom u srcu velikog jezera.

Pomena – se nalazi na zapadnoj strani otoka Mljeta. Tu se nalazi i hotel „Odisej“ ispred kojeg je riva dugačka 150 m s priključcima za vodu i struju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako Mljet nema dovod vode s kopna, voda je ljeti veliki problem cijelog otoka, a ponajviše hotela pa rasipanje vode nije dopušteno. Kako je mali hotel smješten u Nacionalnom parku, sve aktivnosti se odvijaju oko njega… tu možete dogovoriti ronjenje, posjet Odisejovoj spilji ili kod Stjepe iznajmiti biciklu ili popiti kavu ispred hotela i promatrati isplovljavanja i uplovljavanja.

U Pomeni postoje 2 male trgovine, a često i žene iz susjednih sela prodaju sezonsko voće i povrće. Mljet obiluje ribom, a ribolov je zabranjen u obalnom pojasu od 500 m od obale.

Ribu koju naručite u bilo kojem malom obiteljskom restoranu zasigurno ćete dobiti svježu. Specijalitet na Mljetu je naravno bilo kakva riba, jastog ,a preporučujemo da probate i veprovinu po kojoj je Mljet također poznat.

Mljetska jezera – Nautičari koji su platili vez ujedno s tom kartom mogu ući i u Nacionalni Park. Iz Pomene je najbliže doći do Mljetskih jezera i to kratkom šetnom od 5-10 minuta kroz gustu borovu šumu. Izlaskom iz šume dočekat će vas mir dvaju jezera (Malo i Veliko) i poželjet ćete odmah skočiti u njih…Ovaj kratka šetnja i doživljaj jezera u ljetnim popodnevnim satima većini nas je bio trenutak kada smo se opredijelili da je Mljet najljepši otok Jadrana…

Djeca obično vole spuštati se kroz vir na Malom Mostu (spoj Malog i Velikog jezera) stoga im nemojte propustiti taj dječački doživljaj. Ako ste od akcije, svakako iznajmite kajak kod Stjepe i krenite do malog otočića Melite i samostana iz 12 st. Tamo se nalazi i mali restorančić pa možete napraviti pauzu i krenuti dalje s kajakom do kraja Velikog Jezera i mjesta Soline gdje se jezera spajaju s morem.

Nacionalni_park_Soline

Jezera možete obići i biciklom, a na otočić Melitu možete otići čamcima mještana iz Babinih kuća (malo mjesto uz jezero)… U Babinim Kućama i Solinama , malim mjestima na jezerima također ima nekoliko malih obiteljskih restorančića.

Ultra jedrenje je u Pomeni na Mljetu imala školu jedrenja od 1996-1999. godine pa u prilogu slijede neke od starih fotografija iz tog vremena:

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.