Nautičke destinacije u Hrvatskoj – otok Hvar

Otok Hvar je jedna od top destinacija nautičara. Oni malo umorniji od gužve i glamura, zasigurno će u srcu sezone izbjeći sam grad Hvar i marinu Palmižana na Paklenim otocima ispred Hvara. Ova mjesta preporučamo u predsezoni, u kasnu jesen ili zimu. Naravno, oni željni provoda pohrlit će na vezove u Hvaru, a ostalima rado preporučujemo druga mirnija hvarska mjesta kojih ima podosta ….

Ako plovite iz pravca Korčule prema otoku Hvaru imate priliku i vidjeti par malih mjesta smještenih na padinama južne strane otoka Hvara. Zavala, Sveta Nedilja i Ivan Dolac popularna su mjesta za odmor pod sunce na prekrasnim plažama s jako razvijenim privatnim smještajem. Sidrenje u njihovim lukama je poželjno samo za lijepa vremena.

Zavalska lučica smjestila se u uvali Zaca. Mali rt na koji se nadovezuje dvadesetak metara dugačak stjenoviti dodatak štiti i lučicu s jugozapada, a na suprotnoj strani nalazi se 40 m dugački kameni mol s lukobranom koji se proteže put juga. Tu možete nabaviti kruh, otići u restoran ili piti piće ispod hladovine s pogledom na Šćedro.

Zavala

U svetoj Nedilji se prave najbolje vrste hvarskih crnih vina, dok se u Zavali proizvode najbolje bijela vina. „Kod Nikole“ će te svakako uživati u delicija pripremljenim na „ home made“ način, a njegovi djelatnici će Vam „dati ruke“ za vezati brod. U Svetoj Nedilji imate sve što Vam je potrebno za daljnji nastavak putovanja, dućan, zelenu tržnicu, toalet… za one željne avanture u blizini se nalaze i uređena mjesta za slobodno penjanje gdje dolaze zaljubljenici ovog sporta iz cijelog svijeta.

Približavamo se Jerolimu, koji je najistočniji Pakleni otok i ulazimo u Pakleni kanal. Maestral je najviše izražen u Križnoj luci. Uz nju je i benzinska postaja u koju je najbolje uploviti ranije ujutro ili predvečer zbog velikih valova od maestrala. Samo kratka napomena da je iduća najbliža benzinska postaja u Visu, Vrbovskoj ili na Bolu ili Milni na Braču.

I eto nas u Hvaru u koji je uvijek lijepo uplovljavati. U Hvaru se možete vezati na rivu( jedno od najskupljih privezišta na Jadranu) ili s zapadne strane „uhvatiti“ plutaču ako ste stigli malo ranije i imate sreće, jer je to u srcu sezone gotovo nemoguće. Možda bi bolje najbolje brod vezati u ACI Marini Palmižana i s taxi brodovima ( barkarijolima) doći do Hvara.

Pakleni otoci čine Arhipelag od 21 otoka, otočići i hrida, a najveći Sv.Klement zauzima dvije trećine njihove ukupne površine. Tijekom ljetnih mjeseci južni dio paklenih otoka je prepun turista koji se iz Hvara dolaze kupati. Najveća uvala je Stipanska koja je dobro zaklonjena i od bure i od zapadnih vjetrova . Na sjeverozapadnoj strani otoka nalazi se uvala Ždrilca. To je zapravo prolaz gdje morate voditi računa na plićine. U Uvali ima nekoliko kuća i 3 restorana.

Uz zapadnu obalu nalazi se ACI Palmižana čija se zastava vijori na zapadnoj strani kao orijentir pri uplovljavanju. Ukoliko nema mjesta u ACI Marini ili pak ne želite platiti vez uobičajeno je sidriti se na južnu stranu , a vezuje se krmom na obalu, a sidro na provu. Ukoliko želite biti sigurni da će biti mjesta preporučili bi Vam da dođete do 17:00 sati najkasnije jer je Uvala jako lijepa i sigurna pa se brzo popuni.U južnoj Palmižani preporučili bi restoran Meneghello, gdje vlada „domaća“ atmosfera i vrhunska hrana, a s istočne strane Uvale nalazi se Cocktail bar.

guzva_palmizana

Prolazimo najzapadniju puntu otoka Hvara, rt Pelegrin, te krećemo put Starog Grada. Stari Grad je povijesni grad koji se nalazi na sjeverozapadnom dijelu otoka Hvara, nazvan je još i antički Faros. Ovo je najstariji grad u Europi. U Starom Gradu pristaje trajekt više puta dnevno. Mjesto vezivanja trajekta ćete vidjeti jer je označeno velikim lukobranom i visokim mulom, te obloženim gumama. Pola milje je udaljena zapadna luka Faros, a na sjeveroističnoj strani nalazi se nekoliko hotela.

Uplovljavanjem u Stari gradsku Uvalu čini Vam se da mjesto uopće ne postoji i da nije naseljeno jer se kuće prilikom uplovljavanja uopće ne vide. Nautičarima je namjenjena riva koja se proteže od zelene plutače (koju trebate ostaviti s desne strane jer je prema rivi plitko) u duljini stotinjak metara. U pličini se nalaze vezovi mještana gdje su vezani manji brodovi. Na rivi brod možete priključiti na struju i vodu, a ima i muringa. Zabranjeno je sidrenje. Kad ste brod sigurno vezali slobodno se upustite u razgledavanje Hektorovićevog ljetnikovca. Trg pred njim , te  dvorac s prelijepim ribnjakom i dalje odišu duhom pjesnika..

Starigrad je drugi po veličini grad na otoku Hvaru i tu možete nabaviti sve što Vam treba. Predlažemo i Rent a car s kojim možete obići otok i njegova sela kao npr. Vrbanj, Pitve, proći njihov specifičan tunel od Pitava do Zavale i doći do južne strane otoka , ili otići autom (20 tak minuta) do mjesta Hvara…. Sigurno zaklonište je je Uvala Tiha , koju karakterizira 7 krakova pa ovisno o vjetru možete izabrati najsigurniji, dubina je otprilike 10 m i to dosta blizu obale

Našu avanturu nastavljamo prema Vrboskoj. Vrboska je malo mjesto i luka na sjevernoj obali središnjeg dijela otoka Hvara. Nalazi se u uskoj i dubokoj uvali, okruženoj vinogradima, maslinicima i borovom šumom. Stanovništvo se bavi vinogradarstvom, poljoprivredom, ribarstvom, maslinarstvom i turizmom. Nautičarima je na raspolaganju luka za manja plovila i dobro opremljena poznata ACI Marina.  Marina pruža dobru zaštitu od svih vjetrova . U luci bura i jugo pušu jako, ali ne stvaraju previše valova.Najpopularnije plaže u Vrboskoj su one koje se nalaze na poluotoku Soline , uvali Maslinica i otočiću Zečevo.

Vrbovskauvala

U blizini Vrbovske nalazi se i Luka Jelsa, udaljene svega milju i pol. U slučaju bure svakako bi preporučili odlazak u Vrbovsku koja je jako blizu. Uplovljavanje u Jelsu po noći uistinu nije problem jer ga olakšavaju svjetionici, a po danu vam orijentir mogu biti hoteli na istočnoj i zapadnoj punti. Svako se okupajte u nekoj od prelijepih plaža kao što su Mini, grebišće ili Carkvica. Jelsa se nalazi nasuprot Bola na Braču pa je često povezana lokalnim turističkim linijama.

Nakon Jelse prvo sigurno zaklonište je uvala Vela Stiniva. Od bure je relativno dobra zaštićena jer je štiti dvadesetak metara dugi mol s lukobranom . obitelj Kokić ovdje drži restoran u koji se isplati doći.

Dolazimo do rta Sućuraj i ulazimo u vode Neretvanskog kanala. Sve uvale s južne strane su dobra zakloništa od bure, a većina njih i od maestrala. Dolazimo do Sućurja koji je trajektnom linijom povezanom s Drvenikom kraj jadranske magistrale. Mala luka je otvorena levantu, ali je sigurno utočište odm južnih i zapadnih vjetrova.

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.