Nautičke destinacije u Hrvatskoj-otok Korčula

Za oploviti cijelu Korčulu treba više od 60 NM… Ovaj velik i najnaseljeniji hrvatski otok pruža bezbroj utočišta za nautičare ..

Plovite li iz pravca otoka Mljeta, sjeverno-istočna strana Korčule će Vas razveseliti svojom raznolikošću i 19 otočića od kojih su najveći Vrnik i Badija…. Arhipelag do mjesta Korčule je prekrasan i šteta je ne iskoristiti ga za dnevno kupanje  i izlet brodom. Za one s djecom idealan izbor je kratko dnevno sidrenje u blizini pješčane plaže istočno od Lumbarde. Oni željni kulture mogu odabrati sidrenje u laguni ispred franjevačkog samostana iz XIV.st na Badiji ili u nekoj od uvalica na interesantnom otočiću Vrnik poznatom po kamelomu koji više nije u funkciji, ali interesantan za pogledati.

Kao prenoćište, Lumbarda pruža siguran vez i možda čak manje gužve u srcu sezone nego samo mjesto Korčula do koje možete doći i autobusom ili rent-a car.

Ploveći dalje od Lubarde prema Korčuli, prolazi se trajektno pristanište sa čestom trajektom vezom s kopnom (Orebićem na poluotoku Pelješcu). Tijekom sezone trajekt zna voziti bez prestanka kao stalna linija s kopnom. Iza trajektne luke je odmah i benzinska pumpa. Taj industrijski dio (Škver na Korčuli i kamenlom na Vrniku), podsjećaju na dane kada je na otoku cvala brodogradnja i život se odvijao bez primisli o turizmu …

karta

Odmah iza punte Križ, prvi je Korčulanski pristan u uvali Luka (porto Uš). Sidrenje naplaćuje lokalna lučka uprava koja će Vam ujedno pokupiti i smeće ujutro. Do malog pristana možete doći gumenjakom, a onda pješke 15-tak minuta do samog centra Korčule. Svakako, ovaj je vez jeftiniji od onog u ACI marini, ali nema vode i struje, a ljeti zna biti gužve pa kupanje i nije više tako romantično u toj uvali kao što je nekad bilo.

Samo mjesto Korčula ima i ACI marinu koju štiti 200 m dugi lukobran. Ako je brod na sigurnom krenite u razgledavanje predivne i stare Korčule i njenih zidina.

Što vidjeti u Korčuli?

Svakako posjetite rodnu kuću moreplovca Marka Pola, Crkvu sv. Marka (XIV. I XV.st), a uz nju ima još 16 crkvi s bogatim inventarom najvećih umjetnika od Tintoretta, Bellinija pa do poznatih hrvatskih umjetnika Blaža Jurjeva Trogiranina, Ivana Meštrovića i Frana Kršinića, te Gradski muzej.

Moreška je tradicionalni ples s mačevima s koloritnom kostimografijom. Za turiste se priređuje jednom tjedno i vrijedi je pogledati:

Moreška

Nadalje, jedreći od Korčule prema Vela Luci nema velikih luka i uglavnom su sve otvorene na sjeverac. Prigradica (nastala kao luka za ukrcaj vina i ulja starog mjesta Blato)i Račišće (vez uz cca 60 m dugi kameni mul) su dva najveća mjesta za pristanak od Korčule do Vela Luke gdje u jutarnjim satima možete nabaviti hranu u lokalnom malom marketu.

Vela Luka nalazi se na samoj zapadnoj strani otoka. Prekrasna, sigurna i velika luka svjedok je veličine truda i rada ljudi na otoku. Brodogradilište, Uljara, lječilište Kalos… sve ukazuje na to da ovo najmnogobrojnije otočko mjesto je itekako uspijevalo živjeti bez oslanjanja na turizam… U samom mjestu možete nabaviti sve što Vam treba. U samoj uvali u mjestu, more nije najčišće, pa tako mještani rado odlaze na kupanje do otočića Proizda.

Uvala Gradina iza otočića Gubeša, otvorena na maestral je predivna plava uvala. Ako niste uspjeli uhvatiti vez u Veloj Luci, onda ovdje u miru možete biti na jednoj od bova koje nudi restoran „Šiloko“ vlasnika Zorana Barčota (radi od 01.05.-01.10.) tel 00 385 20 813 597. Ukusi su različiti pa ne volim preporučati restorane, ali na ovom mjestu znam da se moja djeca vole kupati, brod je na sigurnom , a i restoran nam je dobro došao…. stoga zbog dobrih osobnih iskustava ipak preporučam.

Južni dio otoka Korčule nije zanimljiv onima željnih provoda i „budi viđen“… stoga u tom dijelu nema previše brodova pa za ljetne gužve i mirna vremena ovo je odličan odabir rute…. Prvi dojam dijela od mjesta Tri Luke do Brna nije impresivan jer prirodu nagrđuju ljetnikovci monotone gradnje, a posebno su dosadni lukovi na terasama koji se pojavljuju i ponavljaju …

Priroda i otočići ispred ovih mjesta na jugu Korčule daju dovoljno mjesta za sidrenje i kupanje u čistom moru pa je idealno za mirna vremena u srcu sezone kada želite mir i tišinu.

!Pazite! samo da na brodu ima dovoljno vode i hrane 🙂

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.