Nautičke destinacije u Hrvatskoj – otok Šolta

Iz Splita pogled seže prema otocima Braču i Šolti… Između njih je prolaz koji zovemo „Splitska vrata“ i najbrži put za odlazak trajektom, brodom, katamaranom do ostalih otoka: Hvara, Korčule, Visa…. Šolta, taj mali otok tek 16 km dug udaljen je samo 9 NM  od Splita s kojim je povezan redovitom katamaranskom linijom koja omogućava da đaci i mještani tokom jutra budu u Splitu i kroz popodnevne sate se vrate kući.

Najveća i najstarija mjesta na Šolti su : Gornje Selo, Grohote, Srednje i Donje Selo. Mjesta uz more razvila su se kao njihove luke i prethodnih 50 tak godina razvila se u nautičke i turističke destinacije. Ploveći iz charter baze Trogir, najbliža nam je Maslinica na zapadnom dijelu otoka. Ovaj mirni ribarski centar otoka skriven je iza 6 otočića. U samom mjestu nalazi se obnovljeni dvorac Marchi iz 18 st. koji je danas luksuzan hotel, restoran . Ispred njega je i moderno privezište s 20-30tak vezova s vodom i strujom. Vez je siguran, ali  otvoren na maestral i tramontanu koja u uvali stvara bibavicu.

Hotel_Marchi

Hotel Marchi

Pola milje južnije od Maslinice je uvala Šešula u kojoj su postavljene bove (plutače) za goste Šišmiš bara otvorenog  početkom svibnja do kraja listopada.  Za mirna vremena u Šešuli se možete sidriti, a otvorena je na jaču tramontanu.

Južnom stranom otoka Šolte nekoliko je malih uvala :  Poganica, Zaglav, Tatinja,  Senska, Stračinska, Travna i Livka… svaka od njih je otvorena na južne vjetrove, ali za mirna i stabilna vremena ovo su mjesta koja rado predlažemo kao zadnje kupanje u čistom moru prije povratka u charter baze Split ili Trogir.

Solta_juzna_strana

Livka je omiljeno mjesto kratkog stajanja nautičara iz Splita jer je odmah na izlazu iz „Splitskih vrata“, a iz nje se Split ne vidi. Napomena je da u ovim nenaseljenim uvalama ili uvalama s 3-4 kuće najčešće ljeti gladne ose znaju tražiti hranu u kockpitima jedrilica… .pripazite i ne ostavljajte hranu u kokpitu ili ih zavarajte tako da ostavite malo npr. marmelade ili slatki sok na nekoj od stjena podalje od broda…

Ploveći od Livke  „vratima“ ugledat ćemo Split. Taj prolaz je dosta prometan ljeti, a otočić Mrduja koja se tu  nalazi (između Šolte i Brača) je uvijek predmet diskusije kome pripada, pa iz tog razloga se ljeti organizira povlačenje Mrduje konopom između Bračana i Šoltana… Navečer je obično lokalna fešta ili u Stomorskoj na Šolti ili Milni na Braču s organiziranim brodskim prjevozom pa svakako preporučujemo ovaj događaj.

 

pozezanje_mrduje

Na sjevernom dijelu Šolte je prekrasno malo mjesto Stomorska, najstarija otočka luka što se vidi i po njenim starim kamenim kućicama. Mjesta za vez nema previše, samo na početku 200 m duge rive na koju čak zna pristajati i trajekt, a dubina je od 2-4,5m). Privezište ima stuju i vodu  i oko 20 tak mjesta.

 

Milju –dvije od Stomorske puno je veća uvala – Nečujamnajbolje šoltansko zaklonište koje je vikendom često puno jedrilica jer im je ova uvala najčešći odabir za prvo kupanje. Uvala je prekrasna, s 4 rukavca, ali posljednjih godina zbog velike izgradnje turističkih objekata  nekako je izgubila svoju prijašnju draž…. ali svakako čista i ugodna za kupanje. Ovdje je dozvoljeno sidrište. Rogač  je glavna otočka luka, pristanište starog sela Grohote koje ako ste u kondiciji možete pješke posjetiti ili autobusom koji uglavnom radi po trajektnom rasporedu. U Grohotama se  nalazi pošta, banka, policija, škola, nekoliko trgovina, pekara i ljeti zubar. Šetnja ovim selom za ljubitelje prirode i starina sigurno će biti interesantna. Svakako savjetujemo da kupite ono što mještani nude , jer je sigurno sezonsko i domaće (maslinovo ulje,  grožđe,  rogači (kaloberi), med i sl.)

grohote rogač

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.