Velika Mala noćna regata – Postira 2009

Da odmah bude jasno svima koji su propustitili doći u Postira 22.08.2009.;  nisu vidjeli odličnu regatu i vrhunsku zabavu. Sve je, kažu, počelo prije 4 godine, vjerovatno i prije, ali tada je održana prva Mala noćna regata. Kako su došli na ideju, najbolje je pitati Igora i Maxa koji su sve ovo organizirali ili Ivu, predsjednika JK Gažul u osnivanju, ali kako je on već neko vrijeme u ostavci onda je bolje pitati prvu spomenutu dvojicu. Ovo je utrka po mnogočemu posebna i kontraverzna. Već samim tim što je noćna, svrstava je u grupu rijetkih, a kad vidite regatno polje smješteno unutar porta onda i u grupu jedinstvenih. Možda bi točniji opis bio kako je to jedan sportsko-glazbeno- scenski  doživljaj u kojem sudjeluju svi; od jedriličara do publike.

 

JK Gažul (ili možda po nekima Gožul) u osnivanju, u suradnji sa Općinom Postira, organizirao je ovu regatu u subotu 22.08.2009. Brodovi do 10 metara dužine su doplovili sa svih strana sa svojim

posadama, a imala je i međunarodni karakter ove godine, jer je jedna posada došla čak iz Herceg Novog. Posade su jedrile na svojim brodovima u prvom plovu, dok su u finale išle prve 3 posade, ali ovaj put na Ultrinim One Design jedrilicama Beneteau First 7500. Time je Ultra bila glavni sponzor regate i omogućila  jedriličarima da u finalu jedre na istim brodovima, pa tako pobjednika nije odlučilo svijetlo oružje, nego srce u junaka.

Tijekom popodneva su u Postira počele uplovljavati jedrilice, pa tako i Firstovi 7500, koji su za ovu priliku došli izravno iz Starog Grada na Hvaru, gdje Ultra ima školu jedrenja i gdje se svakodnevno održavaju tečajevi jedrenja. Taj put sa Hvara, ali i onima sa drugih strana, zbog slabog vjetra i velike vrućine, više je nalikovao sauni nego jedrenju, ali svi smo čekali da navečer zapuše vjetar „gažul“ i pokrene regatu.
Poseban gost regate bio je legendarni muzičar – jedriličar iz Crne Gore Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus. U posadi Ramina Pomorstvo bila je još jedna rokerska legenda iz Splita – Marijan Ban.  

Regatno polje predvečer je postavljeno u samom postirskom portu, što se vjerovatno kosi s brojnim propisima, ali tako je to svake godine. Bove su postavljene u trokut, gdje su dvije bile sasvim blizu obale, odnosno brodova privezanih na kraj. Meni je osobno izgledalo nemoguće zamisliti kako će to izgledati kad čitava flota krene okretati bove, ali me Igor uvjeravao kako je to ustvari totalno ludilo koje funkcionira u stvarnosti i nikad se nije dogodila nikakva šteta.

 

Na vrhu malog i velikog mosta, kako ih zovu Postirani, odnosno na vrhu mula i lukobrana postavljeni su koncertno ozvučenje i rasvjeta koji su pokrivali čitav porat. Max i Igor su vodili cijeli program, uz odličan izbor glazbe. Vrlo ineteresantan je i podatak kako je svaki njihov komentar bio simultano prevođen na španjolski jezik. To je zasigurno pomoglo jednoj gospođi iz Španjolske da bolje razumije šta se događa na regatnom polju, dok su drugi turisti bili pomalo zakinuti. Šuška se da bi se dogodine slična regata mogla održati i u jednom drugom gradu, ali prijevod će biti na norveškom, koji je sjajan i melodičan jezik.
Sastanak kormilara održan je u 21:00 na mulu, gdje su se objasnili svi nejasni detalji vezani za regatu i propozicije; za one koji nisu pročitali tiskane upute. Nakon toga uslijedilo je ukrcavanje na brodove pa je ples pod zvijezdama i svjetlima reflektora mogao početi. Mora se priznati kako je bilo zaista impresivno vidjeti brojne jedrilice u postirskom portu kako se vrte u svim smjerovima, pokušavajući pronaći rute prema bovama i izbjegavajući ostale brodove i prepreke u moru. Za fotografe koji su kamerama pratili ovaj događaj ovo je bila mala noćna mora, jer je svjetlo dolazilo iz svih pravaca, nije ga bilo dovoljno, a sve se stalno pomicalo. Ja sam se odlučio ukrcati na Ultrin gumenjak i pokušati pratiti brodove iz bliza, ali imalo je to svojih nedostataka.

Nakon startne procedure uslijedio je start točno u 22:00 po laganom gažulu iz smjera jugoistoka i zvuke Male noćne muzike, W.A. Mozarta. Vodstvo je nakon odličnog starta preuzeo favorit regate „As kupa“ s kormilarom Tonijem Bulajom i onda se dogodila nevjerovatna stvar: Toni Bulaja je pogodio usridu, kao na Sinjskoj alki. Naime kod prve bove nalazi se jedna žuta bova koja tu stoji tko zna otkada i uglavnom ne služi ničemu. Ona pri vrhu ima provučen konop kroz alku, a Toni je slavodobitnički baštunom jedrilice pogodio baš tu. To je naravno promjenilo tijek regate, jer su ovi stali u mjestu, a svi su morali zabilaziti Asa kupa i bove. Toni je tu izgubio regatu, ali su drugi nastavili bez većih problema. Nakon 3 odjedrena kruga završena je kvalifikacijska utrka.


Prve 3 posade sa kormilarima Markom Matićem, Matom Arapovim i Antonijom Vuletaprebacili su se na Ultrine Firstove 7500. Sad su svi bili u istoj poziciji da u finalu izbore pobjedu. Trebalo im je vremena da se malo snađu po novim brodovima, i ispovili su prema startu oko 23:00. Mate starta odlično i kreće prema prvoj bovi, ali griješi kod prvog viravanja i vodstvo do kraja preuzima Marko Matić odjedrivši ovu utrku bez greške.

Poredak je na kraju bio slijedeći:

1.    La Gaffe – Marko Matić – JK Trogir (jedrilica Oprali smo ga)
2.    Spirou – Mate Arapov – JK Mornar (jedrilica Mozak)
3.    Gaston – Antonio Vuleta – JK Bura Makarska (jedrilica Fragola)

4.    Crna zvjer – Željko Šimičić
5.    La Gaffe – Antonije Pušić alias Rambo Amadeus
6.    Ramina Pomorstvo – Sani Delić
7.    As kupa – Toni Bulaja
8.    Vjetropir – Krsto Mihaljeviuć
9.    Strila – Jelena Jurišić
10.  Spirou – Tihana Tadinac
11.  Gaston – Neven Katić
12.  Satan – Damir Mitrrović
13.  For gas 1 – Darko Orlandini
14.  Republika Broč – Mate Škarić
15.  Postirka – Dobrimir Biočina
16.  Duje – Jere Urlić
17.  Marko  – Jure Vratirić (nije završio regatu)

Pravi pobjednici su na kraju bili svi prisutni; od navijača, organizatora, jedriličara, muzičara do ugostitelja. Nakon proglašenja pobjednika započeo je After Sail Party na kojem je svirala odlična grupa „Ljetno kino“ uz brojne goste. Bilo je srdela sa gradela, mariniranih inćuna, salate, kruva, piva, bijelog i crnog vina u dostatnim količinama. Nevjerovatno je koliko se poznatih imena okupilo na sceni u jednom trenutku: Mladen Jurčić ‘Max’, Žan Jakopač, Bruno Lainer, Rambo Amadeus, Marijan Ban. Svirka za pamćenje!
Veselica je trajala do 03:00 nakon čega je preseljena u lokalni disko i trajala do otvaranja pekare i izlaska sunca.

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.