Parkovi prirode u Hrvatskoj

Tags

Park prirode je područje pod zaštitom države, koje je po važnosti na drugom mjestu, iza Nacionalnog parka. U Hrvatskoj postoji 11 Parkova prirode, a samo dva su na moru Zaljev Telašćica i Lastovski arhipelag.

Telašćica

Park prirode Telašćica smješten je na srednjem Jadranu, na jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok. Ime je dobio po uvali Telašćica koja je jedna od najljepših, najvećih i najsigurnijih prirodnih luka na Jadranu.
Tri prirodna fenomena jedinstvena su obilježja ovog područja.

Telaščica

Uvala Telašćica okružena s 13 otoka i otočića, s još 6 otočića i 25 malih plaža unutar same uvale, još je jedan biser kornatskog arhipelaga. Slano jezero Mir čije je dno u dubljim dijelovima prekriveno ljekovitim muljem (fango). Okomite hridi – „stene“ s vanjske strane uvale Telašćica krasi zanimljivi biljni i životinjski svijet.

Više na → link 

Lastovsko otočje

Park prirode Lastovo obuhvaća otok Lastovo, najistureniji naseljeni otok hrvatske obale Jadrana te 43 otoka, otočića i grebena, koji čine arhipelag jedinstven po svojoj ljepoti, bogatstvu i bioraznolikosti flore i faune, ali i bogatstvu svoje kulturno-povijesne baštine. Bogatstvo podmorja oduvijek je na Lastovo privlačilo brojne ronioce, često nesavjene, pa je zaštita ovog otočja bila nužna za njegovo očuvanje.

Lastovsko_otocje

Ugledna zaklada World Wide Fund for Nature uvrstila je Lastovski arhipelag među 10 rajskih oaza na Mediteranu čija je sačuvana i nedirnuta ljepota, ključna za prepoznavanje cjelokupne bioraznolikosti Sredozemlja.

Više na → link

POSEBNI REZERVATI

Otok Lokrum (rezervat šumske vegetacije)

Otok Lokrum nalazi se na istočnoj obali Hrvatske, nedaleko od grada Dubrovnika i izuzetan je perivoj u gradskom prostoru Dubrovnika . Ime otoka izvedenica je iz latinske riječi acrumen (agrumi) što znači kiselo voće, jer je otok nekoć obilovao stablima kiselih divljih naranača.

Lokrum

Njegova je vegetacija posebno zanimljiva budući se na malom prostoru nalaze svi prirodni razvojni nizovi biljnih zajednica eumediteranskog područja Europe. Stoga je od 1963. godine i zaštićen kao Posebni rezervat šumske vegetacije, a pod strogom je zaštitom UNESCO-a.

Više na → link

Limski zaljev

Limski zaljev ili Limski kanal nalazi se na sjevernom Jadranu i jedno je od najljepših prirodnih bogatstava Istarskog poluotoka. Često ga pogrešno nazivaju fjordom iako je nastao kao estuarij rijeke Pazinčice u čije je staro korito prodrlo more, te je tako nastao današnji zaljev. Ime Lim dolazi iz latinske riječi limes (granica), budući da je udolina još u doba Rimskog carstva odjeljivala dvije tadašnje rimske provincije, današnje gradove Poreč i Pulu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voda u zaljevu je djelomično boćata pa je pogodna za razvoj biljnog i životinjskog svijeta, a poznato je i uzgajalište riba i školjkaša (kamenice, dagnje, orade, brancini…). Limski zaljev ima status zaštićenog krajolika, te nije dozvoljena vožnja motornim plovilima, ribolov i ronjenje.

Više na → link 

Malostonski zaljev

Na području južne Dalmacije, Između poluotoka Pelješca i kopna, usjekao se Malostonski zaljev, rezervat prirode pod morem, uzgajalište kamenica, mušula i kvalitetne ribe. Zahvaljujući djevičanskoj čistoći i bogatsvu mora Malostonski zaljev jedino je mjesto u svijetu u kojem se uzgaja europska kamenica Ostrea edulis, najcjenjenija vrsta kamenice u Europi. Kvaliteta ove školjke prepoznata je još u rimsko doba, a tijekom stoljeća stonska je kamenica, kao posebna poslastica, služena na mnogim europskim dvorovima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Malostonskom zaljevu nalazi se i Stonska solana, jedna od tri u Hrvatskoj, ali najstarija u Europi, a moguće i na svijetu. Potječe iz 14. stoljeća i dan danas je u funkciji. Berba soli i dalje se vrši na tradicionalan način, pa je kao takva svojevrsni spomenik kulture.

Više na → link & link

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.