Plovidba Bračom

Sve izgleda kao da današnji nautičari  plove ustaljenim rutama Split-Trogir-Hvar-Vis-Korčula…….U srcu sezone događa se da se nemate gdje vezati. Brodovi koji plove su sve  veći , a  njihove posade sve bučnije i nerijetko bez pomorskih manira. Ako se i sretno vežete ,dočekaju  vas  ili preskupi restorani ili instant hrana , konobari  su umorni ,a  hrana upitna …….Gdje pobjeći od svega toga i imati opuštenu đitu?

1

Otkriće je istočna strana Brača i Hvara…. S Biševa i Visa krenuli smo prema toj destinaciji po  bonaci u ranim jutarnjim satima … Nakon  hvarske Punte Pelegrin  i  starogradske Punte Kabal  ima nekoliko uvala na hvarskoj strani otoka koje su tihe (pa se tako i jedna od njih zove), sigurne (osim ne po buri) i za divno čudo-prazne!

2

Prenoćiti u Jelsi je jeftinije nego u ACI marini Vrbovska, a sutradan se može iz Jelse jako brzo doći do Bola….Bol je doslovno „krcat ‘ko šipak“….ali lijepo ga je vidjeti s mora…Izgleda čisto, uredno, organizirano  s mnogo zanimljivih ponuda kao jedrenje na dasci, odbojka na pijesku….Moram priznati, po prvi put sam promislila da odmor na kopnu može biti pun akcije i to ako si u Bolu…

3

Od Bola do  Sumartina  slijedila je utrka s trabakulima …Oni su vladari ovih prostora jer njihova posada očito poznaje rute i izbjegava gužve….zamjerka je što ne izbjegavaju jedrilice i voze po principu „ko jači taj tlači“….

Sumartin..velika sigurna luka u blizini Makarske, gotovo prazna…..

4

Povlja, također velika luka  i također prazna….

5

Uvala Luke između Povlja i Pučišća…..prekrasna uvala za kupanje gdje se možete sidriti ili vezati na neku od bovi restorana „Pipo“….Restoran je lijep, uredan , a hrana odlična.

6

Pučišća….mjesto  koje iskreno preporučujem….Stigli smo na obljetnicu 70 godina od spaljivanja mjesta. Mještani su nam ispričali da su Bračani na nekoj fešti u Bolu napili taljanske vojnike te im ukrali oružje..posljedica toga je bila naredba da se sve vrijedno odnese iz Pučišća i spali, što je nažalost i napravljeno…Fotografije iz tog doba pokazuju da su ostali samo zidovi kuća…a te iste kuće su danas obnovljene i gotovo nigdje ne možete vidjeti nedovršeno zdanje…

7

8

Klesarska škola je impresivna i zanimljiva , a ispred nje se često vezuju trabakuli.Mjesto na rivi i mornar su nas uredno dočekali, a sve  po cijeni od 120kn za jedrilicu od 8m….(moram priznati da je ovo prvi plaćen vez nakon dugo vremena-ali trebala nam je struja i voda). Mjesta je bilo do nas i za veće jedrilice koje su stizale u kasnim jutarnjim satima…. Slučajno ili više volim vjerovati da je uvijek tako u ovom mjestu -konobari nisu bili umorni, a i cijene su nam odjednom izgledale pristupačne u usporedbi s fiskalnim računima koje je izbacila  kasa  na nekom drugom otoku…..

9

10

Slijedeća destinacija i cilj naše đite bila su Postira i „Mala noćna regata koju organizira naš prijatelj i jedriličar Igor Pjacun….Mala regata s malim jedrilicama i malim brojem prijavljenih (18 brodova), ali puno dragih i poznatih  ljudi i puno noćnog ugođaja do kasnih sati……..Malo šušura za kraj i nije tako loše pogotovo što se iz Postira vidi Split-a to znači da smo već doma….

11

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.