RAZGOVOR Ana Gojčeta kormilar NCP SHE team

Nakon nedavno završenog Prvenstva Hrvatsku u dvobojskom jedrenju za žene (Women’s Match Race, Frapa 2009) koje je održano u Rogoznici od 10. – 14.06.2009. dojmovi se još prikupljaju. Tako smo i u kontaktu sa učesnicama regate koje su vjerujemo zadovoljne regatom i svojim nastupom.

Jedna od njih je bila Ana Gojčeta sa svojom posadom ”NCP – SHE team” čiji je ona kormilar. Zamolili smo je za par riječi o završenom prvenstvu, sebi, brodovima na kojima se jedrilo (Beneteau First 7500), te daljnjim planovima.

 

Nekoliko riječi o sebi i svojoj jedriličarskoj karijeri? 
Jedrim od najmlađe dobi s počecima u klasi Optimist, a kasnije Europa i Laser. S 18 godina sam počela jedriti na regatama krstaša, a prije 6 godina oformila žensku jedriličarsku posadu SHE team koja je u prve tri godine postojanja i jedrenja izmijenila podosta članice da bi u posljednje tri godine funkcionirala s neizmijenjenim baznim sastavom od 6 članica, dok ukupno broji 12 članova zbog potrebe za većom posadom. Obično naime jedrimo na Grand Soleil 44 race ”VITO”, brodu čiji je vlasnik, NCP-Charter ujedno i najznačajniji sponzor posade.

Članovi:

1.      Ana Gojčeta – kormilar
2.      Eva Kerekes – trim glavnog jedra
3.      Maja Šantić – trim genoa / spinaker
4.      Ana Lovrić – trim genoa / spinaker
5.      Tina Šantić – pitman
6.      Ivana Bilić – bowman

Do sada smo sudjelovale na mnogobrojnim regatama, različitih karaktera, pa tako dosta jedrimo na ORC International regatama ali ne zanemarujemo niti navigacijsko jedrenje, te sudjelujemo od prvog dana (prije šest godina) na trans jadranskoj međunarodnoj regati Šibenik – Civitanova (ITA) – Šibenik. S projektom WMR Frapa 2009 smo se uključile u svijet match race jedrenja, a sada već ozbiljno zainteresirane i ”zaražene” dvobojskim jedrenjem, planiramo intenzivirati rad i treninge na ovom polju.

Utisci o WMR Frapa 2009? 
WMR Frapa 2009 je projekt koji je od samog početka naišao na naše odobravanje i potporu u punom smislu riječi. Za svaku je pohvalu entuzijazam kojim se želi doprinijeti promociji ženskog (a i općenito) dvobojskog jedrenja u Hrvatskoj. Mišljenja sam da je WMR Frapa 2009 organizirana na zavidnom nivou, pogotovo ako se uzme u obzir da je to prvi put da se u Hrvatskoj organizira event ovog karaktera.

Utisci o brodovima Beneteau First 7500 na kojima ste jedrili i o njihovoj pripremljenosti od strane Ultre? 
Beneteau First 7500 je zaista odličan izbor za dvobojsko jedrenje jer brod ne zahtjeva preveliku snagu i ne nudi velike sile. Sve to rezultira time da se jedriličarke mogu posvetiti više tehnici a manje borbi sa samom jedrilicom. Jedrilice su bile dobro pripremljene za samu regatu dok mislim da se u pripremama za regatu možda moglo posvetiti malo više pozornosti tehničkoj podršci na treninzima kao što je bilo obećano pri ponudi za najam broda za trening.

Kakvi su vam daljnji planovi za ovu sezonu? 
Za nastavak ove sezone se i dalje planiramo pripremati za nastup na bitnim ORC International regatama (Državno prvenstvo, Božićna regata – Kup HRM i Božićna regata – Uskok, Zadar), ali i za regate opuštenijeg karaktera poput Viške, Jabuke i Šibenske regate krstaša. Plan nam je pojačati treninge dvobojskog jedrenja u suradnji s mladom muškom šibenskom posadom ”The Wave” predvođenom s kormilarom Teom Piasevolijem. Također, planiramo nastupiti na Šibenik Match Race regati koja će biti održana 03.10.2009.

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.