Regata Svetog Nikole za samce 2008 – Ultra Stončica sa instruktorom škole jedrenja

PRIPREMA ZA REGATU

Iako je 2008. ušla u svoj posljednji mjesec jedriličarska godina još nije gotova. Čeka nas jedna od najzanimljivijih i najtežih regata, a to je Regata Sv. Nikole za samce.
Pred jedriličarima je 160 NM puta na relaciji Split – Blitvenica – Palagruža. Vrijeme koje nas očekuje, kao i svih ovih dana, je po jugu, ali očekuje se i tramontana na otvorenom moru. Kako će se u tim uvjetima snaći sudionici regate tek ćemo vidjeti, ali ne sumnjamo u dobar plasman Ultrinog instruktora škole jedrenja Sandija Lulića koji ove godine jedri na brodu Stončica Ultrine škole jedrenja (Beneteau First 47.7). U pripremi za regatu ništa nije prepušteno slučaju tako je brod temeljito pripremljen pod vodstvom proslavljenog jedriličara Karla Krpeljevića, našeg kolege iz Ultre.

 

Sandi Lulić, instruktor Ultra škole jedrenja

 

Sandi Lulić rođen je 13.05.1968. u Splitu gdje postaje član JK Mornar davne 1976. godine. Jedri u klasama Optimist, Kadet, Europa, Laser, a kasnije na krstašima. U tijeku svoje jedriličarske karijere bilo je brojnih uspjeha i još brojnijih regata, kojih se ni Sandi svih ne sjeća, ali za istaknuti je sudjelovanje na 6 Regata Sušca, 7 Regata Sv. Nikole za samce, 4 Barcolane, 5 Regate Jabuka, državno prvenstvo za krstaše, državno prvenstvo u match race-u, svjetsko prventstvo 1979. u klasi kadet (Turquai, Engleska), brojna državna prvenstva Hrvatske, Middle sea regata (Malta, Sicilija, Stromboli, Lampeduza, Malta) itd.
Od 1998. radi u Ultra d.o.o. kao skiper, instruktor škole jedrenja, na opremanjima novih brodova, te u sklopu svog posla prelazi nebrojene tisuće milja kroz transfere brodova.
Kako vidimo Sandi je pravi morski vuk i ne sumnjamo da će se dobro snaći i na ovoj regati. Kako svake godine provede barem 2 mjeseca živeći na brodu u svim vremenskim uvjetima, vodeći navigacijske tečajeve Ultra škole jedrenja, malo juga mu ne može naškoditi. Svakako Stončica je dobar brod optimalno pripremljen i opremljen koji će se svakako dobro nositi sa teškim vremenom koje je u prognozi.

 

 

 

START REGATE 10:00 03.12.2008., Split

Na jučerašnjem sastanku kormilara i organizatora regate odlučeno je da se ove godine zbog očekivanih meteoroloških uvjeta neće jedriti do Palagruže već na ruti Split – Blitvenica – Komiža. Dakle znatno kraće i s time možemo očekivati prve sudionike znatno ranije već tijekom noći sa srijede na četvrtak.

 

 

 

KOMENTAR KARLA KRPELJEVIĆA – o brodu, pripremama, startu regate

Proteklih dana u tijeku su pripreme Ultrinog školskog broda „Stončica-First 47.7“ posebno za samačku regatu „Svetog Nikole“ na kojoj naš dugogodišnji instruktor škole jedrenja Sandi Lulić učestvuje već dug niz godina, to jest od samog početka organiziranja ove regate. Sandi je svoj prvi trening imao na regati „Jabuka“ koja je ujedno i bila test da vidimo što na brodu ne valja da bi mogao odjedriti regatu bez ikakvih problema to jest pucanja opreme. Sada nakon svih obavljenih preinaka kao brušenje podvodnog dijela broda, pituravanje, sklopiva propela, mijenjanje konopa na palubi te nabava novih jedara Sandi je spreman da pokaže svoje znanje i iskustvo.
Predstartna nervoza počinje već od ranih jutarnjih sati, moja malenkost pomaže Sandiju da pripremi sve sisteme i hvatišta koji bi mu odgovarali za uvjete koji ga čekaju, provjera svih jedara, veliki boss Emil Tomašević donosi vremensku prognozu i pada odluka o taktici dok naš vjerni fotograf Boran to vrijedno sve dokumentira. Moram spomenuti da je Sandi zadnja dva dana u borbi sa gripom, ali mislim da njegova volja i želja za natjecanjem su puno jači i da to neće imati nikakvog utjecaja na njegovo jedrenje.
Prije samog starta vjetar je  4-8 čv lagane bure, taktika je odlučena bez puno razmišljanja, start ide sa velikim špinakerom na desne uzde što bliže oznaci starta na lijevoj strani Emil i ja skačemo po brodu i slažemo sve na palubu da olakšamo Sandiju. Kad smo obavili sve iskačemo u gumenjak i počinje navijanje.
U trenutku samog starta nije bilo brodova preko startne linije, te među prvima koji su zajedrili sa špinakerima su bili Krešimir Đakulović i Sandi Lulić, te Igor Piacun, a onda nakon negog vremena i ostali. Vjetar je bio slab i počeo je okretati na levanat iz smjera istoka te su ubrzo nakon starta svi brodovi „polabandali“ i uputili se prema Šolti. Na samom startu sunce je odlučilo malo pokazat svoje zube nakon proteklih kišnih dana te je sve izgledalo barem meni idlično, lagani vjetar, špinakeri na jarbolu, sunce i toplo…Ali daleko od toga je ono što prema vremenskoj prognozi očekuje naše samce jer kad tramuntana koja se očekuje im „udre u nos“ idila naglo nestaje i počinje borba.

Karlo Krpeljević, 03.12.2008.

 

REGATA – RUTA I OPIS

 

Start regate Sv. Nikole za samce zakazan je za srijedu 03.12.2008. ispred Splitske luke u organizaciji JK Mornar. Kako je put izuzetno dug (160 NM) teško je previdjeti kada bi prvi jedriličari mogli dostići cilj u Komiži, ali očekujemo ih kroz četvrtak 04.12.2008. popodne ili noću. Prijavljeno je 15 brodova.

SMS poruka 03.12. 18.30
Ispred Rogoznice smo oko milje. Jaka tramuntana možda ću morat kratit jedra ako pojača. Ostalo sve ok

SMS poruka 03.12. 22.30
Vjetar oko 20-23 tramuntana. Imam problema sa spinakerom, jebiga. Ostalo oko 30 milja. Oko mene su Cika Pila, Miljenko, Kreso i jos jedan ne vidim dobro. Prizmic ce za uru bit na Visu.

SMS poruka 03.12. 23.55
Sandiju se čini da je 3 ili 4. Iza njega najbliži je Kotarac. Još vidi svjetla Nikolića i Đakulovića. Ima oko 20 čvorova i veliki val u krmu. Pilot baš ne sluša pa se vozi na ruke. Brzina oko 8 čvorova. Očekuje dolazak oko 03:00 ujutro ovom brzinom.

04.12. 07:00 Komiža
Dakle, sve je dobro završilo uz neku manju ili veću materijalnu štetu, ali bez ozlijeđenih i uništenih brodova što je pod ovim uvjetima uspjeh.

 

POREDAK

03.12. 2008:
23:40:15 Adria Azija u cilju!

4.12.2008:

01:55:47 Frigorifiko u cilju
02:41:56 Ultra-Stončica u cilju
02:51:47 Snježana 2
02:55:12 Mareus
04:00:57 Match Point
04:05:59 Nagual gw. gl.
04:40:51 Tina
05.08 h Željko Cikatić – Pila po ulasku u cilj je prijavio da je vozio motorom zbog tehničkih problema
06:28:27 Matilda

Naš instruktor škole jedrenja uplovio je oko 02:40 04.12. u Komižu. Vjerujemo kako je zadovoljan rezultatom ,ali ponavljam uvijeti su bili teški, te je nekoliko brodova odustalo od regate. Prvi je odustao Leo Lemešić zbog pucanja klizača, Kreši Đakuloviću se razletio špinaker i otkazao pilot tako da je morao sa tako isparanim špinakerom doći do Visa, Cika Pila je odustao nadomak Visu, dok je skoro natežu havariju imao brod pratnje nadomak Rogoznice. Naletili su na hrid i potpuno se nasukali, ali je brod zahvaljujući svojoj izuzetno čvrstoj konstrukciji prošao neoštećen i nesmetano nastavio plovidbu.

Zadnji brod je uplovio u Komiški porat oko 07:00. Svi su na broju, većina sudionika spava, a ostali su se razmilili po Komiži ispijajući prve jutarnje kave. Očekuje se jaka lebićada već tokom dana tako de će se gotovo svi prebaciti čim prije u Vis gdje je sigurniji porat.

Proglašenje pobjednika će biti pomaknuto u odnosu na predviđeno vrijeme, ali o tome ćemo još naknadno javiti. Vrijeme u Komiži je tipično teško jugo, kišica, sa visokom plimom tako da su svi brodovi u portu dobro odmaknuti od kraja. Miris blagdana se ćuti u zraku, Sv. Nikola dolazi za dva dana. Bit će u Komiži veselo, kako to biva i svake godine u ovo vrijeme u mjestu na kraju Hrvatske.

Ova regata održava se u čast Sv. Nikole zaštitnika grada Komiže i svih pomoraca. Kako je Komiža od svog osnutka neraskidivo vezana za ribarstvo i pomorstvo tako je i dan Sv. Nikole najveći praznik u mjestu.
I ove će godine Komižani prinijeti žrtvu Sv. Nikoli, da sačuva brodove na moru i sve one koji za more i od mora žive. Običaj je zapaliti stari drveni brod kod Mustera, komiške crkve Sv. Nikoli, kao što se već stotinama godina po viškim selima, uoči Sv. Nikole, pale veliki ognji. Ova komiška žrtva paljenica zanimljiva je pomorcima, domaćima, muzičarima, ribarima, avanturistima, fotografima, novinarima; svima koji dišu u ritmu otoka ili ga žele osjetiti kroz običaje kakvi na Mediteranu izumiru. Biti u Komiži „na žežin Svetega Mikule“ događaj je koji se ne zaboravlja, a doći brodom – potpuno je iskustvo.

 

 

 

PROGRAM PROSLAVE DANA GRADA KOMIŽE – BLAGDANA SVETOGA NIKOLE 06. prosinca 2008.

SRIJEDA, 03. prosinca
Split

10:00 sati
Start regate za samce «Sveti Nikola ’08. za samce»

ČETVRTAK, 04. prosinca
Komiža, Spomen dom

17:00 sati
Otvaranje izložbe likovne radionice Zima na otoku
Nastavnički odsjek ALU Zagreb, OŠ Komiža, Š Vis i SŠ A.M. Karamaneo
Komiža, Spomen dom

18:00 sati
Školska učenička priredba OŠ Komiža
Komiža, Spomen dom

20:00 sati
Prikaz film „Pomrčina mora“-produkcija Arkadena Zagreb (po knjizi Mate Dolenca)

PETAK, 05. prosinca
Komiža, Dječji vrtić

17:00 sati
Sveti Mikula u vrtiću
Komiža, Riva Sv. Mikule

17:00 sati
Dolazak sudionika regate «Sveti Nikola ’08. za samce»
Komiža, Spomen dom

20:30 sati
Koncert: Đani Stipaničev, ženska klapa „Gusarica“, viška otočna klapa „Liket“

SUBOTA, 06. prosinca
Komiža
Galerija “Boris Mardešić

09:00 sati
Svečana sjednica Gradskog vijeća
Komiža, Crkva Sv. Nikole

10:30 sati
Paljenje žrtvenog broda, procesija i koncelebrirana misa
Komiža
Galerija “Boris Mardešić

17:00 sati
Predstavljanje knjige
„Jabuka, Svetac i Brusnik zapisi ljudi i sjećanja“
Autor: Milovan Buchberger
Komiža
Gradska čitaonica

18:00 sati
Otvaranje izložbe «TBF»
Komiža, Spomen dom

22:00 sati
Koncert: TBF

NEDJELJA, 07. prosinca
Komiža
Boćarska dvorana

15:00 sati
Turnir za Dan Grada – parovi
Komiža
Galerija “Boris Mardešić

18:00 sati
Koncert OGŠ Josipa Hatzea Split PO Ive Paraća
Komiža-Vis
Komiža, Spomen dom

20:00 sati
Kazališna predstava „ Amerikonsko jahta u Višku valu“
Amatersko kazalište «Ranko Marinković» Vis

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.