Regata za samce- Sveti Nikola – Komiža

Komiža je omiljeno mjesto nautičara. Poznata je svima po svojoj ribarskoj tradiciji i životu mještana prilagođenom moru i ribarenju. Smještena  je na  sunčanoj strani otoka Visa, dobro zaklonjena od hladnih sjevernih vjetrova,  ali i otvorena za zapadne vjetrove  s prekrasnim  pogledom prema pučini i dva susjedna otoka Biševo i Svetac. Komižani –istinski ribari i ljudi od mora  imaju i ribarski muzej koji svakako morate posjetiti . U njemu su izložene razne  sad već zaboravljene ribarske mreže , palangari  i naravno  poznata Falkuša  ,a  sve kao o spomenik ribarenju , trudu, radu i moru.

Sveti Nikola je je zato s pravom zaštitnik grada Komiže. On je   zaštitnik ribara, djece, pomoraca i putnika. Svake godine 6.12. tradicionalno se spaljuje stari drveni brod kao obredna žrtva za spas pomoraca , ribara i putnika. Pepeo spaljene barke se koristi za blagoslov novoizgrađenih brodova.

U organizaciji JK Mornar Split, Grada Komiže i Grada Splita održava se svake godine povodim Svetog Nikole „jedna sasvim drugačija regata”. Regata Sveti Nikola za samce jedinstvena je po tome što se na jedrilicama nalazi samo jedan čovjek koji mora što prije odjedriti rutu koja traje i više od jednog dana bez ičije pomoći. Uobičajena ruta regate je Split  – Palagruža – Komiža u dužini 160 nautičkih milja. Regata obično završava na dan svetog Nikole kako bi i sudionici regate mogli biti na obredu paljenja starog broda…..

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.