Školjke Jadrana

Tags

U Jadranu živi oko 240 vrsta školjaka. Velik dio školjaka živi uz obalu i na manjim dubinama, pričvršćen za kamenje ili zakopan u pijesku, što omogućuje njihovo jednostavno sakupljanje. Većinu školjaka moguće je uloviti rukom, bez posebne opreme, i s obale i iz mora. Zbog toga su svima „lak plijen“, pa se, nažalost, nekontrolirano izlovljavaju zbog svog ukusnog mesa ili privlačne ljušture, koju mnogi požele zadržati kao suvenir.

Strogo zaštičene vrste školjki su:

  • Kamotočac (Pholas dactylus)
  • Prstac (Lithophaga lithophaga)
  • Periska (Atrina fragilis)
  • Plemenita periska (Pinna nobilis)

Plemenita periska (Pinna nobilis)

Periska je najveća školjka Jadrana i Mediterana. Naraste i do 1 metar. Živi zabodena u pjeskovita dna, na dubinama od 2-30 m. Čest je stanovnik livada morskih cvjetnica. Zanimljivo je da se u njoj ponekad može pronaći i bisere. Lijepu i veliku ljušturu mnogi žele imati kao suvenir, pa je često i bezobzirno vade iz mora. Naročito je prorijeđena u turističkim područjima. Zaštićena je u Jadranu i cijelom Sredozemlju, pa je izlov i trgovina strogo zabranjena.

I Vi pomažete ako:

  • ne vadite periske iz mora
  • ako prijavite izlovljavanje i prodaju periski na tel. 112

Prstac (Lithophaga lithophaga)

Prstac živi i raste bušeći rupe u stjenovitoj morskoj obali. Zbog svog iznimno ukusnog mesa, prekomjerno je izlovljavan. Osim što je potrebno 50-60 godina da naraste 7-8 cm, za njegovo vađenje nužno je razbiti i skoro nepovratno uništiti stjenovitu obalu. Stoga je u RH zaštićen, a izlov i tgovina ove školjke stogo zabranjena.

I Vi pomažete ako:

  • ne lovite prstace
  • odbijete prstace ponuđene u restoranu ili na crnom tržištu
  • prijavite izlovljavanje i prodaju prstaca na tel. 112

CopyrightOvaj tekst je zaštićen autorskim pravima. Bez izričite pisane suglasnosti vlasnika autorskog prava svako umnožavanje, distribucija, izmjene, ponovno prenošenje ili objavljivanje zaštićenog materijala strogo je zabranjeno, te predstavlja kazneno djelo sukladno Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, kao i temelj za postupak naknade štete, sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.