Spomenici prirode u Hrvatskoj

Tags

Modra špilja

Modra špilja se nalazi na istočnoj strani otoka Biševa, nedaleko od Visa, otoka srednje Dalmacije. Za mirnog mora i sunčanog dana, a najbolje između 11 i 12 sati, kroz podvodni ulaz u špilju prolaze reflektirane sunčane zrake i stvaraju fascinantno plavetnilo, dok uronjeni predmeti na površini mora poprimaju srebrnkast sjaj.

Modra spilja

Špilja je dostupna javnosti od 1884. godine kada je probiven vanjski ulaz, kroz koji se u špilju ulazi malim čamcem na vesla.

Više na → link & link

Medvidina špilja

Medvidina špilja nalazi se na otoku Biševu, nedaleko od Visa, otoka srednje Dalmacije. Špilja je duga 160 metara i sužava se prema kraju gdje završava malom plažom. Zbog svoje skrovitosti i žala za odmor nekada je bila dom sredozemne medvjedice, u narodu zvane medvid ili morski covik. Špilja je zaštićena s nadom da će u njoj opet obitavati „medvid“.

Medvidna spilja

Uvala Stiniva na Visu

Uvala Stiniva smještena je na južnoj strani otoka Visa. Atraktivnog je i neobičnog izgleda. Ulaz s morske strane je relativno uzak, a zatim se uvala širi i završava lijepim žalom. Vjerojatno je u geološkoj prošlosti uvala nastala urušavanjem stropa špilje. Do same uvale ne postoji cesta za automobile, te je stoga očuvana prirodna ljepota.

Stiniva

Više na → link & link

Otok Brusnik

Brusnik je nenaseljen otok, vulkanskog porijekla, smješten daleko na pučini srednje Dalmacije, 23 km zapadno od otoka Visa. Žestoki valovi i jaki vjetrovi stalno bruse ovaj usamljeni otok, po čemu je i dobio ime.

Duboko i ribom bogato područje Brusnika zakonom je zaštićeno, pa je prilikom posjeta zabranjeno ne samo ugrožavati biljni i životinjski svijet, već ostaviti prirodu netaknutom. Nažalost, često se kao suvenir s Brusnika uzimaju crni brusnički obluci.

Brusnik

Komiški ribari nekada su vodama oko Brusnika lovili jastoge, a na samom Brusniku, od crnog brusničkog kamena gradili su jastožere (bazene za čuvanje jastoga). One su danas jedinstveni spomenik komiškim lovcima na jastoge.

Zanimljivo je da zbog velike količine željezne rudače – magnetita, koji se nalazi u stijeni otoka, kompasi brodova koji plove uz otoke Brusnik i Jabuku postaju posve neupotrebljivi jer magnetske igle prestaju pokazivati pravi smjer.

Otok Jabuka

Kao i Brusnik, Jabuka je otok eruptivnog podrijetla, a od Komiže na Visu udaljen je oko 70 km. Jabuka gotovo da i nije otok: ovdje nema obale prikladne za pristajanje ni uvale koja bi bila sigurna od vjetra, velika strmina ne dozvoljava izgradnju ikakve nastambe, more uokolo vrlo je duboko i gotovo da nema mogućnosti sidrenja, a stijene su glatke i bez prirodnih izbočina za koje bi se brodica mogla vezati.

Rijetko posjećivano, more oko otoka bogato je ribom, a surovost njegove klime podnose tek dvije endemične vrste: crna gušterica i vrsta biljke po imenu «zečina».

Jabuka

Zanimljivo je da zbog velike količine željezne rudače – magnetita, koji se nalazi u stijeni otoka, kompasi brodova koji plove uz otoke Brusnik i Jabuku postaju posve neupotrebljivi jer magnetske igle prestaju pokazivati pravi smjer.

Zlatni rat

Plaža Zlatni rat nalazi se u blizini mjesta Bol, na južnoj strani otoka Brača. Zlatni rat jedna je od najvećih i najljepših prirodnih plaža Jadrana. Poput jezičca, koji se pruža gotovo pola kilometra u more, raste nanošenjem i taloženjem sitnih šljunčanih oblutaka, mijenjajući svoj oblik ovisno od smjera vjetra i valova.

Prema ocjeni britanskog lista Daily Telegraph, plaža Zlatni rat proglašena je najljepšom u Europi, a turistički portal Lonely Planet, uvrstio ju je među deset najljepših plaža na svijetu. Posebno su istaknuli njezinu lokaciju, koja je pravi raj za surfere.

Zlatni rat

Među sitnim oblucima Zlatnog rata može se pronaći „kamen sreće“, za kojeg se vjeruje da onome tko ga pronađe donosi sreću. Taj kamen zapravo je poklopac morskog puža turbana (Bolma rugosa), kojim puž zatvara u svoju kućicu. Poklopce uginulih puževa valovi donose na plažu i miješaju ih s mnoštvom sitnih oblutaka, pa je već prava sreća uopće ga i prepoznati.

Više na → link

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.