Tour de Bretagne 2013 – Ultra figaro

Tags

EMIL I DAMIR, ONI SU PRVI ALI NE I ZADNJI

Tour de Bretagne u dvoje. Hrvati su prvi u toj vrsti natjecanja, Njihov cilj?
Ostaviti jedan brod iza njih na finišu regate. Jučer su išli pravac Brest.

”Jedriti ovdje je jako lijepo i ugodno. Večeras će biti malo teže. Naš problem je što ne idemo tako brzo kao i ostale 10 ili 15 posade. Bit će nam teško ispred ulaza u Chenal du Four, bit će to naš prvi veliki izazov”
Emile Tomašević (44 godina) i Damir Repac (46 godina) su Hrvati. Jedan je iz Splita, a drugi iz Zadra, obojica su poznati jedriličari u njihovoj državi. Prvi je briljirao u klasi Finn i danas je zastupnik za Beneteau u Hrvatskoj već 15 godina, drugi je skiper na velikim brodovima, ponekad i do Antille, Damir ima velike uspomene i sjećanja od transfera sa Philippe Monnet između Marseilles i Kongo. U Nedjelju startali su na Tour de Bretagne u Paimpol, bez velikih očekivanja ali s velikim žarom i guštom. Sjećat će se dugo njihovog prvog dana gdje su izašli na Trieux tjekom jutarnjeg djela etape. Emil uvjek razgovara na Francuskom. Nekoliko sati prije starta od Perros-Guirec do Brest-a, jučer prije večere, Damir je imao samo jedan dan iskustva na Beneteau Figaro. ”Izabrao sam ga jer mi je prijatelj. Također jer posjeduje veliko nautičko i regatno iskustvo. Sve zna na brodu”. Emil je iskoristio svoju priliku da zajredi duž Bretagne-ske obale i na Atlantiku. ”Kupio sam Beneteau Figaro II za moju tvrtku. Isabelle (Joschke) je bila moj učitelj u Lorient, poslije toga smo sudjelovali na Transmanche zajedno gdje smo i pobjedili. Zahvaljujući njoj,sada smo spremni. Adrien (Hardy) je također puno pomagao”.
Spremni su učiti, spremni iskoristiti priliku da upoznaju predivan krajolik nautičke zemlje i obale, Chenal du Four, te Raz de Sein za nekoliko dana. Oni su spremni za utrku s iskusnim Figaristima, večinom puno mlađi figaristi ali isto tako i s poštivanjem prema ovom originalnom i zanimljivom dvojcu; spremni su otkriti različite uvjete jedrenje od onih što poznaju na Mediteranu.
Emil i Damir uvjek s osmijehom. Njihova radost se može osjetiti iako ne sanjaju previše niti misle jednog dana zajedriti oko svijeta u samcu. ”nemamo cilja: ovo je sve novo za nas, premijera za Damira te nemamo iskustva. Ali bi bili zadovoljni da ne završimo posljednji!”
ERIC HORRENBERGER

 

 

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.