Trogir – sa Kairosom do sretne prilike

Kairosovo grčko ime potječe od riječi koja znači “pravi trenutak” ili “Božje vrijeme”. Prikazivalo ga se kao mladića na kugli s britvom ili mačem (simbol nepokolebljivosti) u ruci, a poslije kao mladića bujne kose s vagom u ruci. Kairos je motrio trenutak kad bi vaga bila u ravnoteži – povoljnom položaju i trenutku sreće. U trogirskom reljefu iz 4. st. p.n.e. prikazan je kao goli mladić s čuperkom za koji ga treba u pravi čas zgrabiti i tako uloviti sretnu priliku, inače će ona zauvijek pobjeći, jer Kairos je uvijek u žurbi.

Koliko je današnje vrijeme užurbano, prepuno stresa i nedostaka kvalitetnog vremena, svjedoci smo svakodnevno. Ako je Kairos prije gotovo 2500 godina bio u žurbi, pitam se kako bi se proveo danas. Ipak, svatko od nas ima priliku uloviti svoju sretnu priliku, a Trogir je mjesto gdje tu priliku možda i vi ulovite. Želimo vam pokazati ovaj drevni grad kao mjesto gdje zaista možete uživati vrijeme koje provedete u njemu i sami otkrijete neke skrivene kutke i prilike koje Kairos onda nije otkrio.

 

TROGIR – Grad muzej

Trogir, grad koji još iz doba antike plijeni svojim izvrsnim položajem i izgledom svakog putnika koji zaluta u njegov akvatorij, zasigurno je jedan od bisera srednjodalmatinskih gradova. Kako svojom bujnom poviješću tako i svjetski priznatom kulturnom baštinom Trogir vam je spreman pružiti jedan od najljepših i najzanimljivijih provoda. Od trenutka kad ga zagriju prve zrake sunca zaživi kao najposjećenija kulturološka meta, pa sve do ranih jutarnjih sati kada grad postaje oaza je dobrog noćnog života.

Kultura

 

Grad spominju već antički, te kasniji putnici- pisci, geografi, kartografi i kroničari. Kao već navedeno, sam stari grad, smješten na otoku povezanim s kopnom i otokom Čiovom trima mostovima, prava je oaza za ljubitelje umjetnosti. Trogir je jedan od rijetkih gradova koji se mogu pohvaliti s 2300 godina umjetničke tradicije.

Zasigurno najpoznatiji umjetnički simbol starog grada Trogira  je sama srednjovjekovna katedrala koja datira temelje u 1240. godinu i nastavlja gradnju se sve do kraja 16. st i kao takva biti će i ostati jedinstveni primjer građevine u svijetu na kojoj je vidljivo toliko različitih stilova (od romanike do manirizma). Ono što će vas najviše privući kod najveće trogirske građevine su zasigurno pogled sa samog zvonika (koji se pruža na skoro cijeli trogirski akavatorij), Portal na zapadnom ulazu – Majstora Radovana te kapela Orsini s kipom trogirskog zaštitnika Sv. Ivana. Ulaz u katedralu omogućen je posjetiteljima tijekom svakog dana u vremenu od 09:00 – 18:00 h. Važno je naglasiti da osim same katedrale Trogir ljubiteljima umjetnosti nudi niz crkava, palača, sam sklop zidina te u njima uklopljen samostan koji se datiraju u različita vremenska razdoblja, od razdoblja starokrščanstva pa sve do modernih restauratorskih hvale vrijednih zahvata zajedno sa samom kolekcijom umjetnina ” Kairos ” unutar ženskog benediktinskog samostana. Ulaz unutar benediktinskog samostana je također moguć tijekom svakog dana u sezoni i to od 09:00 do 18:00h.

Još jedan od objekata koji će vam zasigurno privući pažnju su i kula Kamerlengo te kula sv. Marka u kojima je također omogućen posjetiteljima ulaz. Te dvije kule ostavština su još iz doba mletačke vladavine u Trogiru a služile se u obrani kako od naleta Turaka tako i od napada gusara s morske strane.

Ono što se gostima također preporuča pogledati je i sam muzej grada Trogira koji je ujedno i stara Renesansno – Barokna palača na kojoj će raditi jedan od najpoznatijih umjetnika 17. st u Dalmaciji – Ignacije Macanović. Sam postav muzeja sadrži bogatu skupinu kamenih ulomaka od kojih se neki datiraju još u vrijeme antike, inventar barokne palače obitelji Garagnin – Fanfogna te na drugom katu postav izložbe trogirske slikarice Cate Dujšin Ribar.

Grad kao suvremeno turističko odredište

Da ne bi sve ostalo samo na kulturi i značajnoj povijesnoj ulozi, grad  Trogir se pobrinuo da svojim gostima pruži i još mnogo više. Kao sigurna luka gostima se nudi ACI marina sa 200 vezova u moru i 80 mjesta na kopnu, unutar koje i naša agencija ima podružnicu. Naglasimo da se ACI marina nalazi 250 m od samog centra grada, tako da se svim gostima sve njegove atrakcije pružaju na dlanu.

I dok danju grad vrvi ljubiteljima srednjovjekovne i novovjekovne umjetnosti, noću se pretvara u idealno mjesto za izlazak. Na samoj gradskoj rivi nalazi se cijeli niz noćnih barova gdje je uz izvrsnu glazbenu podlogu i nadasve izvanrednu ponudu koktela dobar provod zajamčen. Od noćnih barova izdvajamo pizzeriu / bar ”Korniža” te noćni bar ”Padre” gdje vas neki od poznatih lokalnih DJ – eva uz ritmove dobre House glazbe, naravno uz pratnju plesačica, unutar samih zidina i na samoj rivi, prate do samog jutra.

Ukoliko se željni jednako živog i ludog provoda i tijekom dana, grad Trogir u svojoj ponudi ima rješenje i za to. Na najbližoj lokalnoj plaži – u Okrugu , nudi vam se cijeli niz barova među kojima se nalaze i neka od najpoznatijih Hrvatskih barova – Aquarius i Havana, gdje se svakodnevno održava neki novi ”Beach party” uvijek uz pratnju zgodnih hostesa i naravno dobre glazbene podloge. Naglasimo da se sami barovi nalaze tik uz more, na samoj plaži!

Gastronomske delicije Trogira – konoba Jidro

Unutar samog grada otvoren je niz manjih obiteljskih restorana s više nego izvrsnim domaćim specijalitetima od kojih posebno ističemo konobu Jidro koja vam nudi potpuni mir i tišinu unutar bijelog kamena tisućljetnog grada. Naša preporuka za konobu Jidro utemeljena je izuzetnoj kvaliteti jela i pića kojom ćete biti posluženi u konobi. Naći ćete se u toplom obiteljskom ambijentu stare trogirske kuće, gdje ćete uživati u brojnim detaljima ambijenta, dok se ugodni mirisi budu širili iz kuhinje. Vaši domaćini su posebno ponosni na morske specijalitete i sa posebnom pažnjom se vodi računa o kvaliteti i prirodnosti svih sastojaka.

Šetnja prirodom – Pantan

Svakako želimo istaknuti i ornitološki rezervat na području parka prirode Pantan. Od Trogira je udaljen oko 3 km u smjeru prema zračnoj luci u Kaštelima. U ovom prelijepom ambijentu imate priliku zaći u svijet prirode. Renesansne fortifikacijske Mlinice Pantan danas su pretvorene u ugostiteljski objekat, a svakako je za preporučiti šetnju kroz park u kojem žive brojne ptičje vrste, a čitavo močvarno područje u kojem se mješaju slatka i morska voda bogato je životnjskim i biljnim vrstama.

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.