Ultra Figaro – prvi dan Uskršnje regate

regata_uskrs_2013

Ujutro nas je dočekala jaka Bura , i odluka regatnog odbora da odgodi start .

Jedriličari su se razišli po lokalnim kafićima …, Neno i ja ravno na brod , ipak smo mi stari Laseraši , opremamo zadnje detalje i na trening .

Bogami dobro je zapuhalo , izlećemo iz Vodica na preko 30 čak 35 čv , UltraFigaro na glavno jedro i mali flok juri 13 čv …, ludnica .

Uživamo u jedrenju , mučimo se u kraćenju glavnog jedra , vjetar pojačava na dobrih 40 čv i odlučujemo se da je i „malo“ dosta „treniranja i bižmo nazad , čuvat glavu , sve trese i lampa 40 čv je puno kad je to hladni front i vjetar ima zaista dodatnu snagu , dobro je ništa ne puca , pravi test za Ultra Figaroa .

U povratku po tim uvjetima u dvoje je zaista pravo mučenje spustiti i složiti jedra , ali uspjeli smo uz pitanje , a šta nan ovo triba ??

Sigurno vezani poznati 49r jedriličar Ivan Ivanković nam pomaže u privezu ,mislim da je  u marini preko 30 čv …

Složili smo malo brod i na čaj , kad tamo iznenađenje RO zove na more , a mi mokri i umorni , ali realno vjetar izgleda da počinje padati , izgleda da je prognoza , a i RO precizan …

Na moru već nešto manje 25-30 malo puno za ORC premjer , ali regata ide .

Tek na startu vidimo koliko smo mali , manji od Davida , a oko nas 5 Golijata i Marina 36 sport od karbona , bivša Jelica Gavrilović …

Odlučili smo se ne predati , makar Jelici carbon , Laseraški start , krenuli prvi i odmah i bjež desno od velikih .

Sve smo pogodili , odlično , držimo se sa velikima gotovo pola orce , Jelica je zaostala , veliki Fly ostaje bez jedra , još jedan veliki Openaš ima problema sa jedrom , vjetar je skoro 30 čv …

Okrećemo čak 4-ti spremamo spinnaker , ali nema potrebe ex Jelica ne diže spinaker , a veliki odmaknuli , a dva izvan igre , krma jako kratka , jedva sam stigao sve spremno vratit u kabinu .

Mudro , zaorcali smo čisti i bez „ingaja“ pratimo i pokrivamo jedinog neprijatelja u drugu orcu , do gore opet spremamo spinnaker i dižemo ga na cca 28-30 čv , nije loše za dva člana posade , ostavljamo i neke vodeće ORC brodove koji su nas uhvatili u Orcu , jurimo sa spinnakerom i ulazimo 4 u cilj , mali David , ostavio 2 Golijata sa problemima i exJelicu od karbona .

Odlično .

Sutra je novi dan i navigacija , obje skupine Opena jedre zajedno , pa se veselimo jer biti će nešto manjih brodova oko nas , pa bude i zanimljivije .

Na brodu radimo do kasno u noć , stavili smo set potpuno novih jedara spremnih za Francusku , uzbuđeni smo ih vidjeti sutra , sutra je novi dan , nakon današnjeg  treninga na 40 i regate na skoro 30 , jedva čekamo bonacu i malo taktičkog jedrenja , sad … već spavamo , Neno hvata snagu i hrće , nadam se malo J

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.