Be First – First 34.7 – prvi na Viškoj regati

Be First prvi na Viškoj, kako i samo ime uostalom nalaže:
Nastup našeg Firsta 34.7, Be First sa mješovitom posadom škole, te dobrim ”duhovima škole” Sandiem i Emilom završio odličnim uspjehom. Be First je premoćno pobjedio u svojoj 3 ORC skupini u oštroj konkurenciji, pobjedivši u obe etape

http://www.jklabud.hr/viska-regata/rezultati/orc-ukupno-skupine.

 

Petak u 9h00, start 66. Viške Regate

U ukupnom plasmanu, potpuno neočekivano za ovakav relativno manji cruiser racer u utrci sa profesionalnim posadama sa nabrijanim ORC brodovima od 40 do 45 stopa zauzeo ukupno odlično 6 mjesto sa dva boda zaostatka za trećim u ukupnom plasmanu!

http://www.jklabud.hr/viska-regata/rezultati/ukupni-rezultati-orc: u ukupnoj kokurenciji 30 brodova  po ORC premjeru.

Prva etapa prema Visu je prošla u intezivnoj borbi za svaku sekundu, posada polaznika škole utrenirana u 3-dnevnom naprednom treningu od strane najiskusnijeg Ultrinog instruktora Sandia Lulića u sastavu; Tomaž, Nebojša, Igor i Ivan je odradila nekoliko vrhunskih promjena spinakera i driftera.

Odgovarajući svakoj i najmanjoj pomjeni vremena ekipa Be Firsta je uspjela u Visu zabilježiti visoko 6. mjesto po kompeziranom vremenu, te prirediti veliko iznenađenje ”velikim igračima”.
Be First se pokazao kao iznimano brz brod na ruti u konkurenciji ”manjih” ostavivši sljedećeg u klasi gotovo 15 min u ukupnom jedrenom vremenu od 4 sata i 45 min.

Bez obzira na konstantan Levanat koji se u Viškom kanalu širio iz smjera Jugoistoka – smjera vodećih i koji je dozvoljavao bržim i većim ORC ”specijalkam” da povećavaju razliku nad skupinom manjih brodova ovakvo jedrenje je sa pravom dozvolilo posadi epitet ”Dark Horse” koji je davao šanse za gotovo nerealno dobar i ukupan rezultat ako u povratku bude promjenjivog vremena sa manjim vjetrom i u odnosu na profesionalne posade na većim brodovima.

Natrag, bilježimo Jugo i Levanat do čak 30 čv i opet iznenađenje, Be First uz pomoć driftera, spinakera i dobro odabrane rute jedri na ruti Vis – Split samo 3 sata i 30 min uspjevajući imati prosječnu brzinu preko 8 čv!
Rezultat u drugoj regati je ponovo premoćno prvo mjesto u klasi i čak 5. ukupno, bez obzira na velike i jake u blizini.

Za kraj slika zadovoljne posade naprednog regatnoj tečaja na Viškoj regati.

Pehar pobjednika Viške regate je po tradiciji otišao u ruke najmlađeg školarca na brodu, Ivana Tomića, pomorskog strojara iz Splita.

Vaša Ultra..

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.