YACHT REVIEW: Catamaran Helia 44 – novi model

Tags

heliatv

Nova generacija katamarana stigla je iz projektnog ureda kojeg je osnovao Jean Berret, a vodi ga Olivier Racopeau zajedno s mladim timom stručnjaka. Zajedno su projektirali nekoliko modela katamarana za brodogradilište Fountaine Pajot: Salina, Eleuthera,Galathea, Sanya i najnovija Helia. Za unutarnji interijer zaslužna je Isabelle Racopeau.

Moderan katamaran zasigurno će zadovoljiti očekivanja današnjih nautičara: prostrane kabine, odlična veza i komunikacija između salona i kokpita, kormilarsko mjesto je praktično i komodno (steering position is a convivial as it is practical)

Kako jedri katamaran Helia 44?

Imali smo priliku ispitati iz prve ruke. Ultra sailing novo naručeni katamaran Helia 44 napravila je poprilično milja kako bi morskim putem stigla od atlantske strane Francuske do sajma u Biogradu.

S lošim vremenom naši skiperi vratili su se zadovoljni, iako je bilo malo nesigurnosti jer su do sada uglavnom jedrili na običnim jedrilicama pa je ponašanje katamarana u lošim uvjetima bilo izazov i novo iskustvo.

Helia je stigla s dalekog puta dan prije samog početka sajma. Od Marseja do Biograda trebalo je 10 dana s 3 kratka stajanja zbog goriva i lošeg vremena….. Prvo što su nam skiperi rekli nakon iskrcavanja bila je šala kao komentar na komoditet koji su imali na putu ; „na katamaranu ne trebaju čizme…trebaju pauče !“…

I eto nas na sajmu, 4 dana sunca, veliki broj posjetitelja i mnogo znatiželjnika… Fotografije i kratak film su u prilogu pa procijenite sami….

Više o Helia 44 pisao je poznati nautički magazin SAIL magazine. Tekst možete pročitati na:
http://www.sailmagazine.com/sailboat-reviews/helia-44

 

 

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.