13. Mala noćna regata

Već  tradicionalno i ove godine se u Postirskoj luci održala Mala noćna regata. Ova neobična regata zapravo je pravi spektakl pod reflektorima i noćnim nebom. Jedriličari, koji inače jedre na otvorenom moru i daleko od publike, sada jedre unutar jako malog porta, između plutača, izbjegavajući korpomorta vezanih brodova i nastojeći očuvati sebe i brod čitavim. A sve se to događa pred očima brojne publike raširene na Postirskoj rivi, pod svjetlima reflektora i uz pratnju dobre glazbe i komentara organizatora regate.

 Start regate bio je predviđen u 10 sati navečer, a dio posada odjedrio je regatu zagrijavanja od Splita do Postira, te su nakon večere započele pripreme za regatu. Publika je lagano birala najbolju poziciju za gledanje regate, a u 10h navečer startala je 13. Mala noćna regata.

S obzirom da na regati sudjeluju brodovi različitih veličina, tipova, a time i različitih brzina, prva dionica izuzetno je stresna za sve sudionike regate. U jako malo prostora nalazi se 15 brodova od kojih svi žele imati što bolju startnu poziciju. Nakon gužve na startu, dolazi se do prve plutače oko koje nastaje pravi krkljanac. Dosta vike, malo nepoštivanja jedriličarskih pravila, pokoje odgurivanje rukama da se brodovi ne razbiju i već nas evo na okretanju druge plutače. Vika i galama na brodovima koja je sastavni dio ove regate, zaglušena je glazbom, pa gledajući sa kopna sve izgleda jako idilično. Nakon tri odjedrena kruga, tri najbrža broda ostaju na moru da bi odjedrili finale, dok se ostali sudionici vraćaju na svoj vez i pridružuju se publici u navijanju.

U finalima su ove godine jedrili Big Grin s kormilarom Lukom Jerčićem, Fortuna express s Ivanom Čapinom i Satan 2 s Lukom Radelićem za kormilom.

Velike razlike u brodovima osigurale su Big Grinu veliko vodstvo i prvo mjesto, dok je Satan 2 u cilj ušao kao treći.

Nakon regate uslijedila je podjela nagrada za prva tri plasirana, a dobru atmosferu do dugo u noć osigurao je bend “Ljetno kino”

Ukupni rezultati regate:

1. Big Grin/Luka Jerčić                        

2. Fortuna express/Ivan Čapin

3. Satan/ Luka Radelić

4. Farabut/ Lovre Perhat

5. Silvijo/ Darko Barhanović

6. Ultra Ribica/ Nađa Tomašević

7. Diablo/ Darko Orlandini

8. Quaka/ Goran Martinović

9. Fugu/ Damir Kraljević

10. Caeziebordo/ Srđan Ninčević

11.Tango/ Boris Bakotić

12. Kain/ Mladen Marević

13. Nora/ Frane Bebić

14. Lunatika/ Anđela De Micheli Vitturi

15. Urška2 / Dean Roić

16. Nora/ Serđo Stubnja

N.Tomašević

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.