First Seascape 24 – od Dubrovnika do Brača

Nakon odjedrene 39. Južnodalmatinske regate(Orebić-Pomena(Mljet)-Prožura(Mljet)-Dubrovnik), započeo je i povratak „Ultra Ribice“ za Split, sa stankom u Postirima kako bi sudjelovali i na 13. Maloj noćnoj regati.

Dubrovnik

Krenuvši iz Dubrovnika oko 4 sata poslijepodne, te vozeći na motor zbog nedostatka vjetra u Koločepskom kanalu, odlučili smo produžiti do otoka Mljeta.  Već kod otoka Jakljana bilo je jasno da u Mljetskom kanalu i dalje puše ljetni maestral, te je „ Ultra Ribica“ napokon odahnula od zvuka motora i punim jedrima krenula put Mljeta.

Prožura – 3.etapa Južnodalmatinske regate

Nakon malo više od sat vremena jedrenja, vezali smo se u polupraznoj Prožuri. Lako raspoznatljiva zbog triju otočića koji čuvaju ulaz u uvalu, Prožura je također i domaćin jedne etape Južnodalmatinske regate. Kako je prognoza najavila mirnu noć, većina brodova bila je usidrena  u istočnom kraku uvale, dok je zapadni krak u kojem se nalazi desetak bova bio gotovo prazan.

Pogled iz Korčule

Idućeg dana, rano ujutro, zaputili smo se prema Korčuli. Prije podne stižemo do otoka Badije, te iskorištavamo veliku prednost malog broda; mogućnost sidrenja u manjoj dubini. Na taj način uspjeli smo se izdvojiti od velikog broja usidrenih jahti i brodica kojih zbog predivne tirkizne boje mora, ali i blizine mjesta Korčula ima podosta. Noćenje na sidru  na Badiji se naplaćuje, te smo nakon cjelodnevnog kupanja otišli na osiguran vez za sudionike Južnodalmatinske regate u Orebiću.

Vez u uvali Rake – Veli Porat na Šćedru

Nakon noćenja u Orebiću, pričekali smo da zapuše najavljeno jugo s kojim se možemo spustiti sve do Šćedra. Brzo jedreći niz vjetar, ostavili smo Pelješac i Korčulu iza sebe, a siguran vez pronašli u Lovišću na otoku Šćedro.

Luka Lovišće poznata je kao utočište još od antičkih vremena. Danas se u njoj moguće usidriti ili pak uhvatiti za jednu od bovi. Sustav bovi je nešto drugačiji nego drugdje, naime pramcom broda vezani ste za jednu bovu, dok je krma vezana za drugi korpomorto. Pramci svih brodova okrenuti su na buru, a prilikom vezivanja zasigurno će vam pomoći netko iz udruge Šćedro.

Veli Porat- Šćedro. Fotografija: Magazin More

Sutra ujutro, po još uvijek srednje jakom jugu zaputili smo se jedreći niz vjetar sve do Visa. 20 čvorova i glisiranje niz val doveli su Ultra Ribicu sa Šćedra do Visa već za dva sata. U Visu smo zbog još uvijek jakog juga, ali i želje da pojedemo nešto konkretno zauzeli jednu od bovi, koja je za mali brod naplaćena 100kuna.

Iz Visa smo sutradan krenuli put Brača. Prenoćili smo na sidru u Bobovišćima, gdje smo se sutra ujutro zaputili put Lovrečine na jutarnje kupanje.  Jako brzo Lovrečina se prepunila brodicama koje su došle na cjelodnevno kupanje, a mi smo se zaputili u Postira gdje su krenule pripreme za Malu noćnu regatu.

N. Tomašević

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.