Gdje jedriliti u Hrvatskoj

Tags

Radeći u nautičkom turizmu skoro 2 desetljeća susrela sam dosta nautičara iz raznih krajeva svijeta. Oni najvrsniji , pa čak i profesionalni jedriličari  koji dolaze iz Australije , Sjeverne Francuske, Kanade  i sl.  često su ugodno iznenađeni toplim Jadranskim morem i njegovom slanoćom. Najdraži komentari i to  najčešće gostiju iz Njemačke i Švicarske su  da vole jedriti u Hrvatskoj jer je tu još uvijek sve čisto….Iskreno…svi želimo da tako i ostane 🙂

Oni koji dolaze  iz krajeva s Atlantika naučili su na drugu boju i temperaturu mora.  Hrvatska, posebno Dalmacija ima tipičnu mediteransku klimu , plavo more  koje doseže ljeti temperature oko 22 C.

Hrvatski otoci su drugo najrazvedenije područje u Europi s ukupno 1242 otoka,otočića, hridi i grebena.  Od toga, samo 47 otoka je nastanjeno  , a udaljenost među njima nije velika pa se mogu planirati  kraće ali duže dnevne ture jedrenja.

Gdje jedriti u Hrvatskoj?

Mogućnosti je bezbroj. Većina charter tvrki  nudi svoje jedrilice i katamarane  iz marina smještenih  na obali. Marine su građene prije 3 desetljeća i manje   na atraktivnim lokacijama kao npr. Dubrovnik, Split, Trogir….  Sam dolazak u njih trebao bi biti ugodan …dalje  možete izabrati rute ovisno o željama Vaše posade. Obično su najatraktivniji  i najposjećeniji otoci Hvar, Vis, Korčula , Brač. Ovi otoci  su i najnaseljeniji i  imaju bogato kulturno nasljeđe . Za one koji vole prirodu  i manje gužve vjerovatno će odličan izbor biti ako se  odluče  za otoke kao Mljet (Nacionalni park), Kornati (Nacionalni park), Lastovo (park prirode)…..  Jedno od najčešćih pitanja  nautičara koji stižu prvi put u Hrvatskoj je da li se može u 7 dana jedriti iz Dubrovnika do Splita ili Trogira…. Da, može….udaljenost je cca 100 NM i ovisi o Vama i vremenskim uvjetima….

Više prjedloga  ruta za jedrenje  → link

Vjetrovi u Hrvatskoj  → link

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.