Grad Hvar

Tags

Grad Hvar je najveće mjesto na istoimenom otoku, udaljenom tek 1 sat vožnje katamaranom od Splita. Zbog blage klime,čistog mora, velikog broja sunčanih sati, noćnih provoda i neposredne blizine Paklenih otoka Hvar je bio i ostao jedna od najtraženijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Ukoliko ste na moru za lijepog vremena i jedrite blizu grada Hvara, ne propustite priliku stati. Vezovi su mogući na samoj rivi Hvara dok su bove za otprilike 20 tak plovila smještene sa lijeve strane uvale. Za jedrilice vezane na rivi omogućeni su ormarići za strujni priključak, dok sanitarni čvor nažalost ne postoji. Za vrijeme špice sezone (srpanj i kolovoz) preporučuje se doći na vez već do 12-13 sati zbog prevelike gužve. Oni koji ne vole „šušur“ malih mjesta mogu potražiti vez u obližnjoj ACI marini Palmižana s koje se uvijek može naručiti taxi boat do Hvara.

 

Aste se uspjeli vezati, iskoristite priliku i istražite ovaj prekrasan gradić. Pjaca je srce samog mjesta. Krasi je Katedrale sv. Stjepana, a jutro je vrijeme kad su svi mještani viđeni na Pjaci gdje ritual ispijanja kave traje dugo.
Desno od katedrale nalazi se uličica sa stubištem na čijem vrhu se nalazi Konoba „Luviji“ koju rado preporučujemo za večernju degustaciju vina.
Ukoliko se uputite lijevo od katedrale, pronaći ćete tržnicu i ribarnicu, autobusni kolodvor i taxi stajalište. Na istom mjestu možete unajmiti i auto, motocikl ili bicikl za detaljniji razgled ostatka otoka. Tu se nalazi i lokalna pizzeria „Alviž“ koju rado posjećuje i lokalno stanovništvo.

Na trgu se nalazi i najstarije pučko kazalište u Europi (iz 1612.) podignuto nad Arsenalom, prostorom koji je u prošlosti služio za popravak galija. Trenutačno je zatvoreno zbog obnove.
U uličicama iza kazališta nalazi se mnoštvo malih trgovina gdje možete kupiti autohtone suvenire. Ako produžite glavnom ulicom iza kazališta zvanom Burak, koja se pruža paralelno sa rivom, doći ćete do malene crkve Gospe Anuncijate i divne slastičarnice, „Nonica“. Prekrasni kolači i torte, odlična kava i još ljepše okruženje zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce.
Gledajući sa mora, na lijevoj strani glavnog trga nalazi se ulica, cijela u stepenicama. Iako stepenice izgledaju prijeteće za one sa manjkom kondicije, isplati se popeti. Pri početku se nalazi trgovina ručno rađenog nakita. Nakon 20 tak metara sa lijeve strane ulice ugledat ćete samostan Benediktinki koji je posebno poznat u cijelom svijetu po čipki od agave. Tradicija izrade čipke od agave je stara preko 100 godina, prenosi se iz generacije u generaciju i jedino se još samo ovdje njeguje.


Ako produžite stepenicama skroz do vrha ulice i nastavite putem preko ceste, doći ćete do Tvrđave Fortice (Španjola )koja sagrađena na brdu iznad staroga dijela grada sredinom 16. stoljeća. Neće vas oduševiti samo svojom arhitekturom i poviješću, već ćete uživati i u predivnom pogledu na grad Hvar, njegovu okolicu, kao i na obližnje otoke. Preporuka lokalnog stanovništva je posjeta Tvrđavi u zalazak sunca! Na tvrđavi se nalazi maleni muzej, suvenirnica i kafić, a posjete su tijekom ljetne sezone moguće do 22h.
Od znamenitosti grada Hvara koje se isplati posjetiti spomenuli bi još i Franjevački samostan smješten u maloj uvali Križa, udaljenoj 5 minuta laganog hoda od centra grada. Osnovan davne 1461. godine ovaj samostan čuva bogatu zbirku grčkog, rimskog i mletačkog novca, liturgijski pribor, atlas antičkog kartografa Ptolomeja, rijetke primjerke amfora i slike venecijanskih slikara. Najpoznatiji izložak je velika slika Posljednje večere ( 2 x 8 m). U vrtu se nalazi i 300 godina star čempres.
Grad Hvar poznat je i kao rodno mjesto oca daktiloskopije. Ivan Vučetić rodio se 1858.g. u Hvaru, a njegova rodna kuća nalazi se na rivi, odmah do gradske pošte.

 

U centru grada nalaze se brojni restorani, kafići i noćni klubovi. U dnu uvale, u uličici iza glavne šetnice, odmah iza gradskog parka, do crkve Sv. Marka nalazi se Restoran “Mizarola”. Opuštajuća atmosfera među zidinama starog grada, dobra hrana i prihvatljive cijene izdvajaju ovaj restoran od ostalih.

Ukoliko poželite provesti miran dan na plaži, prebacite se taxi brodom do Paklenih otoka i to do plaže Mlini u Ždrilcima. Ovo je omiljeno mjesto lokalnog stanovništva za izlet nedjeljom! Uživajte u miru i tišini, lijepoj plaži, borovini i kristalno plavom moru. Iznad plaže nalazi se maleni restoran „Mlini“ u kojem možete lijepo ručati ili samo popiti kavu.

Za kraj, ponesite kući iz Hvara poznatu hvarsku lavandu i njene proizvode, unikatni nakit ili čipku od agave.

 

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.