Jedrenje s Visa do otoka Brusnika

Otok Brusnik je nenaseljen otok, vulkanskog porijekla, smješten daleko na pučini srednje Dalmacije, 23 Km zapadno od otoka Visa. Žestoki valovi i jaki vjetrovi stalno bruse ovaj usamljeni otok, po čemu je i dobio ime.

brusnik_1

Duboko i ribom bogato područje Brusnika zakonom je zaštićeno, pa je prilikom posjeta zabranjeno ne samo ugrožavati biljni i životinjski svijet, već ostaviti prirodu netaknutom. Nažalost, često se kao suvenir s Brusnika uzimaju crni brusnički obluci.

brusnik_2

Komiški ribari nekada su vodama oko Brusnika lovili jastoge, a na samom Brusniku , od crnog brusničkog kamena gradili su jastožere (bazene za čuvanje jastoga).One su danas jedinstveni spomenik komiškim lovcima na jastoge.

brusnik_3

Zanimljivo je da zbog velike količine željezne rudače-magnetita, koji se nalazi na stijeni otoka, kompasi brodova koji plove uz otoke Brusnik i Jabuka postaju posve neupotrebljivi jer magnetske igle prestaju pokazivati pravi smjer.

brusnik_4*Pogled s Brusnika prema  otoku Sv.Andriji-Svecu

Doplovite li do Brunsika , najbolje brzim gumenjakom, pripazite na stijene naokolo njega. Ima ih sa svih strana otočića. Idete li jedrilicom , baš kao i mi , birajte mirno i stabilno vrijeme jer zaklona na otoku nema.

Zapadna obala se lagano spušta prema moru i tu je uvalica Žalo, ali i do njenih je krasnih oblutaka teško doploviti zbog hridi koje su  pred njom.

brusnik_5*obluci na Brusniku

brusnik_6

brusnik_7*Uvala Žalo na zapadnoj obali u koju nije moguće ući jedrilicom zbog hridi pred njom

brusnik_8*Suveniri koje ljudi vole ponijeti s otoka, a ne bi trebali: obluci, kapari i morske zvijezde….

naša zvijezda je bačena nazad u more,a obluci vraćeni…ne trebaju nam, nek ostanu gdje jesu , jer vratit ćemo se opet…

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.