Jelsa-otok Hvar

Jelsa je malo mjesto sa sjeverne strane Hvara i udaljena od Vrboske tek nešto malo više od 1 milje. Razvoj ovog mjesta započinje oko 15. stoljeća  kada se Jelsa počela formirati kao mala luka većeg mjesta Pitve, najstarijeg stalno naseljenog mjesta na otoku, smještenog na samom ulazu klanac Vratnik, južno od Jelse. Zbog svoje uloge lučkog mjesta, Jelsa je često bila dom i utočište mnogim jedrenjacima i mornarima, te je postupno tijekom stoljeća  oduzela primat Pitvama i postala samostalno ribarsko naselje s više od tisuću stanovnika.

Sam položaj Jelse nije najpogodniji u slučaju bure koja tada unutar uvale stvara velike valove, te je u takvim okolnostima najbolje potražiti sigurno utočište u obližnjoj Vrboskoj. Od svih ostalih vjetrova, uvala je jako dobro zaštićena, a vez je moguće potražiti na sjevernoj strani uvale gdje su murinzi opremljeni priključcima za vodu i struju, a dubina seže do 2,5 m. Vez je također moguće pronaći na rivi ili na lukobranu, no ta mjesta su tijekom ljeta većinom vremena rezervirana za katamaran i hidroavion koji povezuju Jelsu i Split. Benzinska crpka nalazi se u samom mjestu, nasuprot glavne pošte, a iza parka čiji je početak na samoj rivi.

Samo mjesto ima tradicionalnu konfiguraciju s brojnim uskim uličicama i kaletama, te rivom koja se proteže uz more. Jelsa ima i tri crkve, od kojih je ona Sv. Marije bila utvrđena zidinama zbog navale Turaka, a jedna od ljepših baroknih crkvica u Hrvatskoj, crkvica Sv. Ivana, nedavno je restaurirana i obnovljena, te se do nje može doći kroz uske ulice na južnoj strani rive.

Jelsa je zanimljiva i zbog najvećeg izvora žive vode – Soline –  koji se nalazi u samom središtu mjesta.

Tradicija u Jelsi nije ništa slabije sačuvana nego u ostalim mjestima na Hvaru, te je to jedno od 6 mjesta ( Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska) na Hvaru iz kojeg u noći Velikog četvrtka kreće procesija za križem, običaj zaštićen kao kulturno nematerijalno dobro.  Tradicija je da iz svakog navedenog mjesta kreće procesija i prolazi preko ostalih mjesta s kojih je krenula procesija. S križonošom na čelu, te pjevačima koji pjevaju tradicionalne napjeve, procesija se u zoru vraća na mjesto iz kojeg je krenila. Vrbovljani se vraćaju u Vrbosku kao svoju zadnju postaju, Pitovljani u Pitve… Također, kaže se da je nesreća ako se dvije procesije susretnu, te se zato vodi posebna briga o količini vremena koje svaka procesija provede u svakom mjestu slušajući misu, te se ovisno o svemu tome procesija zaustavlja, ubrzava itd…

Osim tradicionalne procesije za križem, u kolovozu se u Jelsi održavala i poznata fešta vina, koja je s godinama nažalost gubila na kvaliteti organizacije. Danas se tom običaju pokušava vratiti stari sjaj. Ta fešta vina koja se održava u Jelsi samo je još jedan dokaz o nastavku bogate vinarske tradicije koja oduvijek prati, kako i sam otok Hvar, tako i samu Jelsu, koja osim vina može ponuditi domaće maslinovo ulje, ribu, a u blizini, u Pitvama, moguće je nabaviti domaći med, kvasinu s prirodnim dodacima i ostale prirodne dodatke hrani.

Zanimljiva mreža ulica u Jelsi skriva i zanimljivu galerijicu Dalmacijaland s nesvakidašnjim suvenirima, slikama i razglednicama stripovskih i humorističnih motiva. Ova galerijica svakako je vrijedna posjeta jer također priča priću i o poznatom Hvarskom – Jelsšanskom stripovskom superjunaku, Lavandermanu. Taj Jelšanski superheroj dobio je ime po Lavandi, tradicinalnoj mediteranskoj biljci koje na Hvaru ima u izobilju, i upravo mu od te biljke potječu i supermoći. Komarci, nesanica, mučnine i glavobolja njegovi su glavni neprijatelji, a slobodno vrijeme između borbi protiv ovih neprijatelja koristi zavodeći turistkinje… Nadasve je teško objasniti ovaj kompleksan karakter, te zato savjetujem da svakako posjetite ovu zanimljivu galerijicu koja će razjasniti mnoga pitanja o ovom Hvarskom superjunaku…

Inga Tomašević

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.