Komiža i regata sv.Nikola

Komiža je malo mjesto smješteno na jugozapadu otoka Visa. Prvi put se spominje 1145. godine kao Val Comeza u darovnici zadarskog kneza Petra, koji je vladao srednjodalmatinskim otocima. Pod mletačkom vladavinom, Komiža zajedno s Visom pripada hvarskoj općini, te se ubrzano razvija kao središte ribarstva na ovom dijelu Jadrana. Nagli razvoj je omogućio izgradnju crkvi, utvrda i velikih kuća u Komiži. Pod austrijskom upravom Komiža dobiva samostalnu općinu, te prerasta u gradić sa svim potrebnim sadržajima. Početkom 20. stoljeća Komiža postaje najveće naselje na otoku Visu s gotovo 4.000 stanovnika i sedam tvornica za preradu ribe. Tada je izgrađen i veliki lukobran i uređena luka. S propašću Austro – Ugarske staje i rast Komiže pa se mnogi stanovnici iseljavaju u daleku Kaliforniju i svoju dugu ribarsku tradiciju nastavljaju i tamo.

Među brojnim znamenitostima u Komiži je i župna crkva svetog Nikole (Muster) s ostacima benediktinskog samostana. Kako je sv. Nikola zaštitnik pomoraca, ribara, putnika i djece, s pravom je i zaštitnik grada Komiže. U njegovu čast svake godine 6. prosinca se održava tradicionalno spaljivanje starog drvenog broda.

Grad Komiža za blagdan sv. Nikole organizira višednevna kulturna događanja, kazališne predstave i koncerte. I jedriličarski klub Mornar iz Splita sudjeluje u ovom događaju organizirajući svake godine regatu sv. Nikole za samce i dvojce u trajanju od 2. do 6. prosinca. Jedri se zahtjevna, 160 NM duga ruta na relaciji Split – O. Stipanska (Maslinica) – Glavat – Palagruža – Komiža.

Naš Ultra Figaro sa Emilom Tomaševićem za kormilom je sudjelovao na regati sv. Nikola. Od 13 prijavljenih brodova na cilj je došlo njih 10. UltraFigaro je bio treći brod koji je prošao kroz cilj u Komiži. Kako su prve dvije jedrilice imale po dva člana,a Emil je jedrio sam, UltraFigaro je realno prvi solo koji je uplovio na cilj. Ove godine i nagrade za pobjednike regate su posebne, a izradili su ih štićenici centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači Split. Rezultate regate pogledajte ovdje.

 

Autor Inga Tomašević

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.