Kvalifikacija – Uspjelo Je !!!

Evo me – nas opet.

Druga Samačka  regata u kalendaru Klase Figaro za ovu godinu i moja općenito druga u klasi „solo“, a ujedno i najstarija – najpoznatija u kalendaru klase pod pojmom „pripremna“,“ Solo Concarneau“.

Nastup je obavezan, jer pod pojmom „pripremne“ regate, klasa ubraja zapravo samo 3 samačke regate u sezoni koje se održavaju prije „Majke svih bitaka“, La Solitaire du Figaro.

Na najmanje 2 od 3 morate pokazati svoju formu i još više volju i znanje da dođete do cilja da bi ste imali pravo nastupa na La Solitaire-u. Svaka od ovih pripremnih broji 350 Nm bez prestanka, ili ti najmanje dvije pune noći – tri dana na moru.
To je zapravo cijeli moj plan ili plan za koji imam vlastita sredstva, 2 pripremne regate u Solo izdanju.

Prva, koju sam nedavno odjedrio Solo Les Sables – Solo Maitre Coq  je zbog prognoze bila i nešto skraćene rute, ukupno oko 250 Nm.
Prognoza za ovu drugu Solo Concarneau je bila vjetrovita, znači jedrimo punih 340 Nm predviđenih rute i sigurno je i moja prva zaista prava, a za neko vrijeme zbog novca i vremena i zadnja…

Zahvaljujući iskustvima iz prve, na put odlazim nešto mirniji, makar otprilike znam što me čeka, a imam sreće i da je moj prijatelj inače vrhunski splitski jedriličar Ravi Copić odlučio ponovo otići sa mnom na put i glumiti Francuskog Preparatour-a.

Napokon i prva prednost, moj Preparatour je prvak europe u klasi 420, govori Hrvatski, dobar je prijatelj i vrhunski motivator na regatnim putovanjima, to mi puno znači i na prethodnoj regati mi je to zaista nedostajalo.

Na put idemo autom, 2000 km je odlično zagrijavanje za 340 Nm Solo, a i auto nam treba, jer regata kreće i završava u Concarneau, Trogiru Biskaja, na cca 50 km od Lorienta gdje je inače Ultra Figaro smješten i gdje imamo ustaljenu bazu sa smještajem…

U Lorient nakon dva dana vožnje dolazimo 7 dana prije regate, taman dovoljno za dva treninga, odličan i veoma potreban odmor, transfer broda i pripremu svih detalja…, detalja i detalja, zaista ih je mnogo.

Za kraj svih detalja „šlag“, doznajem od naše profesorice, mentorice, konkurentice i iznad svega i našeg project  menagera i savjetnika  Isabelle Joschke da na sva tri broda u našem prijateljskom poolu figarista (Adrien Hardy, Isabelle Joschke i na kraju „moja malenkost“)  imamo prednje štrajeve po propisu, ali prije sedam dana stavljene van pravila klase, znači izrezane-izmjerene po promijenjenom pravilu dužine , zbog rastezljivosti novog materijala granična dužina je 1 cm kraća, pa smo svi troje „van zakona“.
Adrien i Isabelle su na spisku Sparcrafta i suci im znaju duljinu „štancanog“ štraja i šalju im pismenu opomenu, mene nemaju jer je moj štraj kupljen na Adriena kao rezervni…

Odbijam mijenjati, Isabelle inzistira, Adrien savjetuje…, nema druge, slušaj žensku, drugim riječima Isabelle visi na jarbolu na svom i mom brodu, odvidava i sastavlja sve na 15 m visine da ide brže, Ravi i ja asistiramo sa palube i tako cijela nedjelja popodne, po kiši i 40 čv vjetra…, njoj je to normalno nas dva LUDI …, sutra moram odraditi i transfer od 40 Nm do Concarneau  35 milja orce na cca 25 – 30 čv vjetra, a ne mogu se ni naspavat u nedjelju.

Uvijek sra… sa sucima, izgledaju kao da su Nijemci, a ne Francuzi, nema šale…, ali imamo i mi svoju polu – Austrijanku i njeno YOU MUST, Ravi i ja slušamo, nema druge …

Transfer, dogovor sa Englezima i Ircem točno u podne, Isabelle ima preparatoura koji vozi brod, dobila velikog sponzora Generali i ne troši se prije regate, pa ne idemo zajedno, Adrien vjerojatno ide sam i po noći u njegovom stilu, dodatni trening, Indijanac i to Apaš, pravi pravcati i brod mu se na AIS signalu naziva Apache!

Kasnim u „točno u podne“  Irac i Englezi  isplovili, nisam još sve poredio od radova na štraju, Ravi i ja žurimo koliko možemo, hvala bogu da imam mog  Djombu, sa pola sata zakašnjenja idem i ja, sve sređeno.

Vani, stres kao i obično, lijepih 20 čv na izlazu iz Lorienta raste u skoro 25 – 27, napola obučen čim sam prošao plićine jedna – dvi, sika 1 – 2 – 3, bova 1 -2 – 3 – 4, trčim na pramac mijenjam sa genove na flok, brod na pola balasta luduje, skroz sam mokar, ocean hladan, uff…, i to sve 2 dana prije regate i prije početka, glavno da je sve na broju, flok  i Ultra Figaro je ponovo miran, još „samo“ 30 milja orce i tu smo cca 4 – 5 sati jedrenja, dobar trening.

Brod pomalo uštimavam, kronično sam bez treninga i to mi je stalno i najveća mana, radim i živim 2000 km od broda, a konkurencija uz brod, jedre kao ja nekad u Laseru i Fincu, gotovo svaki dan, pa mi ovo jedrenje dođe odlično da makar nešto nadoknadim. Kroz sljedećih sat – dva „hvatam ruku“, bolje namještam sve skupa, čini mi se da sam brži i da sam OK, šteta da Englezi i Irac nisu uz mene da se mogu „provat“, kasnije će mi biti jako žao, upravo i jedino radi toga, kad si sam uvijek si najbrži na svijetu…, moj vječni problem u Figaroa.

Na ulasku u Concarneau, puno sika i bovi, odlično, odlična prilika da naučim gdje startam i gdje se vraćam, možda i po noći… Evo i Engleza, odjedrili su oko neke bove extra 10 milja,  usko je na ulazu među plićinama, frajeri gaze oštro spinakere pod balastima, spuštaju ih u samom uskom ulazu, uff ja i ne znam mogu li, ali morat ću, pratim trikove spuštanja od Sama, dečka kojeg sam čak i pobijedio na prošloj regati, uff, dosta je bolji od mene, nema veze gledam i učim, ima trikova… ide mu glatko i polako, shvatio sam što radi, eh da je meni malo treninga sa njima, brzo bih ja to sve uvježbao, ali i ovo je „nešto“.
Cilj je kvalifikacija, rezultat dogodine ili jednom kad nađem sponzora.

Kvalifikacija?!? Znači moram  ponoviti ulazak u cilj u maksimalnom zaostatku 30 % vremena od prvog, redoslijed u  regati nebitan… i sve bez većih problema uz slobodnu procjenu Race Officer-a zaklade Eric Tabarly koja organizira sve „glavne regate“ na Figarou  i budno prati ove „manje“ kao pravi ispit mogućnosti svakog takmičara…, čovjek ili njih nekoliko imaju zapravo pravo Veta da vas puste ili ne.
Sa dvije  uspješne regate od 350 Nm Solo u kojima učestvuje makar 10-tak Figaroa ste kvalificirani – prošli ispit, i sve to  ako sve prođe bez većih problema i u 30% vremena  ZA  prvim…
Eto zato sam ja tu, prvi dio projekta i ideje Ultra Figaro.

Dva dana prije starta, kontrole sudaca, pretresaju sve, sigurnosna oprema, svjedodžbe broda i sigurnosne opreme , sudac za Bretagnu i sad već prijatelj koji je i premjerio prvi put Ultra Figaroa, Thomas Daniel, odmah ide na štraj, numeriran je, brojevi odgovaraju certifikatu, smije se i pita, pa Emil kad si promijenio?!, smijemo se Ravi i ja, Ravi i odgovara, blažena Isabella, sve zna i ništa ne propušta…

Odmah zovem Adriena prije nego se upusti na noćnu vožnju, mijenjaj štraj, ovi sve znaju i prate, Adrien se smije, vjerojatno je već promijenio…, Figaristi i Suci, vječna igra Vuka i Lovca i ja malo janje…, na ispaši… i između njih.

Prognoza, uff, 25-30 Čv WNW, znači 12 satri orce, Raz de Sein, kurenat od 6 čv u pramac  točno u ponoć za vrijeme prolaza, kao da nam netko to namjerno smješta, niko se posebno ne uzbuđuje, ali gunđaju, to nije dobro, u prijevodu znači čeka nas iznimno napornih već prvih 12-13 sati i prva cijela noć i to baš na P. de Raz, ogromni svjetionik od 23 metra, stup u moru i divovski valovi oko njega, slike i posteri, dobro je što je po noći, pa se neću uplašit, ideš što bliže njemu i onda repiket na Ille de Sein, susjedne „sike- otok“ na drugu stranu prolaza i izbjegneš kurenat u provu, kaže Isabella. Jednostavno, a ja već lud, ovaj put stvarno nemam sreće sa vremenom, ma može ovde i gore…

Nakon toga 80 Nm manje više krme do Bervediux-a, opet velikog svjetionika blizu „mog“ Lorienta  i onda reachig do Ille de Yeu i reaching za povratak i na kraju,  Juuhhu, eto nas u cilju, opet kaže i zvuči jednostavno, Adrien se smije…, valjda meni.
Ima nas nekoliko Bizutha koji samo to čekamo, Juhhhuu – Cilj, jedan i sa minimalnim brojem treninga…, nažalost ja J

Sutra ili ti ga  1500 start

Prije starta odmah imam malu dramu, dižem glavno jedro na cca 25 čv ispred Concarneau-a, uz svo uzbuđenje pred start otkrivam da ga Ravi i ja nismo provukli kroz lantinu, ono za transfer ne ide kroz lantinu…, ni jedno drugo osim ovoga X Volie ne ide kroz lantinu… uf, sve se trese, još 30 minuta do starta, ajmo jedro dole, samo da ne ide u more i sve Sam i polako, odmah započinjem dijalog sam sa sobom, hrabrim se i smireno, dole, pa uveži, pa izvuci, uvuci, priveži i lagano diži… trebalo mi je iznimno mučnih i napornih 20 minuta, a drugi spremni i odmaraju, mjere polje prije starta… , uvijek nešto pođe krivo…, ali nije još, brzo, plombiram motor, u mraku strojarnice  nakon napora jedra ne vidim ušku na Flanđi i krivo provlačim plombu, ne valja!!! Krivo sam plombirao osovinu i ako startam ovako imam diskvalifikaciju u cilju na pregledu, zovem RO dolaze suci sa gumenjakom, zaustavljaju proceduru starta, svi mene čekaju, kidaju plombu i ponovo stavljaju plombu i na kraju najgore; i to samo kao pitanje, Emil je si li OK, možeš li ti odjedrit ???

Mogu li, neugodno, naravno da mogu, ali sigurno nije ugodno dok svi čekaju Tebe i još te pitaju…
Dobro, sad Dišpet zbog ovoga, kao i obično drugo mi valjda i nemamo…

Startam onako izluđen na 25 čv, svi  na flokovima orca do bove i onda dvi manje dionice sika 1 i sika 2 i onda duga orca od skoro 100 Nm do pličine Zeleni Pjer, kroz pakleni Raz de Sein, tamo kod čuvene sike – otoka Ušant gdje je Nelson vrebao poštene Francuske kapetane i glumio poštenog gusara poslanog od kraljice, a zapravo bio pravi terorista i pirat… blokirajući najljepši dio Francuske i pomorstva.
Dobro je, okrećem bovu 17 – 18 od 32 broda, nakon problema odličan početak, ali ne zaboravljam cilj, ako treba i zadnji, ali sigurno i sa što manjom razlikom, moram biti realan, ne smije me ponijeti utrkivačka groznica, cilj je kvalifikacija.

Adrien u borbi sa nekim Englezom i dva najveća „matadura“ Beyou-om i Ellisom za prvo mjesto, očekivano spreman je kao Ivica Kostelić… Isabella zadnja, to je za nju dosta često, loš start i polako ulaženje u dugu regatu bez greške, a onda kad se zagrije i počne jedrit, ode … naprijed.
Ja do sada uvijek obratno dobar start i dobro tzv. tehničko jedrenje, kad dođe brzina i dionice na dugo nedostaje brzine i zaostajem. Nisam još prokužio brod, malo treninga, a ovi ovdje i oko mene provode parzadnjih  mjeseci,  i neke godine prije u brodu, na Figarou…

Počinje prava orca, sporiji sam i to drastično, imam i slabiji kut, ufff, mučenje, već sam lagano lud, svaki put kad sam u novim uvjetima, plaćam školu brzine i svi me prolaze dok ne iskopiram što vidim u detaljima, Orca 22-27 čvorova, novi uvjeti i spor sam… prolaze i prolaze… učim i gledam dok prolaze, to mi je jedina šansa, ne smijem se iznervirat, glupo ali istinito i nadasve realno.

Da sam bar stigao na trening – transfer „točno u podne“, prošao bi i „platio“ pola škole…

Ništa, cilj se zna – kvalifikacija, gledam dok prolaze, jedan po jedan…, uffff, flok drugačije namještaju, brzo pretrimavam hvatište, škota popuštena jedro trese, probam ne valja, gubim na kutu, brzo nategni, klizač dolje, bolje je, vang, joššš, kao u lasera, pa znam ja to, ali ništa ne znam, ipak konačno čini mi se da idem skoro kao i ostali, diže i do 30 čv, brod lupa sve se trese, a još cijela noć ovako.

Sad pratim AIS signal, tu sam, ne zaostajem, borba po repiketu, vožnja u kraj, noć, do sigurnosti  i odmora  okreta niz vjetar  još daleko, flok još malo otvorit… uff, malo je bolje, ali već sam sigurno zadnji, zaostatak 2 – 3 milje, sad tek počinje ono pravo, pripremao sam se na to, zadnji si zaostaješ, ali treba držati zaostatak i jedriti kao da si prvi inače ništa od kvalifikacije.

Dišpet, slušam u podsvijesti Isabelline savjete, uz sami P. de Raz, veliki svjetionik od 23 metra, dobro da je noć, da je dan i da NE vidim val oko njega koji izgleda stravično, ovako samo šuška, neka ga, onda odmah na druge uzde i na otok – sike Ille de Sein maknit se iz kurenta, dobro je održavam se i neke 3 Nm jedrim od grupe, ide mi bolje, drž se Miško…, dišpet .

Pada donekle i vjetar sve po prognozi, konstantnih 18 – 20 čv, mijenjam odmah na Genovu, puno posla, ali to radim dobro, ne smeta mi noć, ne gubim, polako stižem društvo ispred, većina je još na floku i umorna, evo nas do Pierre Vert, kardinalne oznake pličine koju moramo okrenuti i onda natrag na Jug, niz vjetar, napokoon nakon više od 11 sati orce na 25 čvorova bez prestanka i sam…

Slušam javljanja na stanicu oko Zelenog Pjera  Adrien je izgled prvi, pravi Kostelić u ovoj sezoni, Isabelle izgleda 11-ta, ludnica kako jedri i to u orcu sa svojih 55 kila žive sile, očito zna znanje, ima 4 godine iskustva samo u Figarou, još poznatih imena i brodova na stanici, posljednji brodovi stari znanci sa prošle regate, moja ekipa sa kraja karavane…, odlično je po AIS mjerim samo 1,2 Nm zaostatka, bolje nego što sam se nadao, savladao sam Figaroa i u jaku orcu, šteta što sve to na regati…

Idemo dalje, nedostaje mi struje, palim motor u leru,  skače i  napon na voltmetru, sa njime i pokazatelj brzine, vozim cca 9 čv,a brzinomjer kaže 15… ufff i NKE, kriv je zbog toga i prividni kut vjetra, brzina vjetra, mali ili veliki spinaker….???, uf noć je umorio sam se, potrošio na promjene floka i hvatanje prethodnika u zadnjem dijelu orce, sve na ruke da ide brže, bez pilota i štednje, umoran samm…

Mali odmor 4 – 5 minuta, namještam tangun, ma idee veliki već su mi pobjegli ponovo na 2 – 3 Nm, ali svjetla su još tu iddemmo.
Veliki spinnaker, ne spuštam Genovu, odluka do jutra, da spinnaker ode teže oko štraja, potpuno novi crveni NS, teško ga mogu napuhati, smeta me buka motora, neprecizni instrumenti, ne znam koliko idem, čini mi se loše…, umoran sam, vjetar je više sa boka,… odluka ponovo, dole veliki ide mali i bez floka, tangun nisko, poput genakera, mora biti bolje… Manovre, noć, izgubljeno još 20 min, moram se napit vode, umoran sam, kriza, otišli su mi na 4 – 5 milja, skoro sam u „crvenoj zoni“, kad se potpuno izgubiš od umora uđeš u depresiju i melankoliju…,  prva velika greška u regati.

Ne dam se naučio sam i objasnili su mi što je crvena zona, zadatak je kvalifikacija i bez „crvene plovidbe“, jedan duvan, malo vode, čokolada i razmišljanje, bolje je, ajmooo.

Samo pametno, ostajem do zore sigurno na malom spinakeru, brod povremeno i glisira, nije tako loše, razmak od flote 6 do 7 Nm, razmak se povećao, ljut sam, ali ne pomaže … sviće, tu sam gdje sam i onoliko koliko mogu, idemo sigurno i pametno naprijed.

Uz prvo svijetlo dižem ponovo veliki crveni spin, potpuno novi, cijelo bogatstvo za moj projekt, cijena spina i umor su me koštali da sam ga štedio i zaostao, nema veze, NS stoji perfektno tako i vuče, brod napokon ide kako treba.., nije mi žao, bolje da ga čuvam trebati ću ga još puno, nadam se.

Jedrimo cijeli dan u krmu, vrebam svaku promjenu vjetra, smanjujem lagano razliku, na 4-5 milja sam zaostatka, dobro je, malo sam i spavao ide dobro, veliki crveni spinaker. Dolazim na  svjetionik Birvideux, opet uz obalu, vjetar sa obale,  brzo mijenjam stranu i vidim svoju zadnju prethodnicu, sretaaan sam, dva broda na jedva 3-4 Nm od mene, znači jedrim i bolje od njih, super.

Nije super, uz Belle Ille kurenat od oseke 2-3 čv u pramac, oni su imali neutralan kurenat, oni prvi ispred njih čak i u krmu…, uff, zašto uvijek ja…, jeb ….

Jedrim sa malim spinom uz sam Belle Ile, lagano me hvata druga noć, donekle poznajem teren, izvlačim se sa 5-6 Nm zaostatka, odlično, u ovakvim promjenama kurenta se može izgubiti jako puno, zato i postoji priča od 30% vremena za prvim… Dobro je, to je jedva sat zaostatka za većinom flote. Vjetar je na Biskaju uvijek OK i skoro konstanta…

Prvi dio druge noći, Reaching prema Ille de Yeu sljedećih 70 Nm, na velikoj Genovi, čak jednom forsiram i mali spinaker, prosjek 11 čv na cca 22 čv vjetra, ide to, lagano kunjam, Figaro style  4 wheel drive… Okrećemo lle de Yeu, ispred rodne kuće Beneteau-a, sredina Biskaja, znam teren, na prošloj regati smo čak dva puta okretali ovaj otok, izgledam domaći ribar, vozim uz sike, kao doma oko Mrduje, slušam stanicu, prvi imaju nakon cca 220 Nm jedrenja cca nešto ispod 2 sata prednosti, zadnji, malo više od sat.

Ok zadovoljan sam, ali  i ljut, znam da ja moglo i bolje da nisam bio umoran kod prvog spinnakera i napravio krivu odluku još prvu noć. Ništa, idemo dalje natrag prema Belle Ille, reaching, sljedećih 60-tak Nm, kunjam i odmaram, čak sam i spavao u pravom smislu riječi puna dva sata, reaching genovom brzina oko 10 čv, možda je moguć i mali spin, ali ispod kursa i za čvor, čvor i pol razlike, neću, samo sigurno, zlatni gral kvalifikacije za još nepunih 100 Nm jedrenja… Jutro prekrasno, vjetar više sa pramca, ne treba mali spin, palim kameru, kadrovi, samačka govorancija u kameru, nešto za uspomenu na sunčanom oceanu pri 23 – 24 čv vitra i lijepi val i brzinu 10, 5 – 11 čv, ide ovi 4 wheel drive oceanskog jedrenja… ide, ali treba znati i trikove…

Dio flote više nije na AIS-u  vjerojatno su forsirali mali spin i sad su više naprijed i malo ispod, dio kao i ja nešto sigurnije i visočije, udaljenost gotovo nepromijenjena, malo preko sat 7 – 8 Nm od mene, nije ni tako loše…

Prolazimo Belle Ille, približavamo se Lorientu i i Ille de Groix, moj kućni i poznati teren, sretan sam još 30 tak milja i Juhhuu kako bi rekla Isabella.
Adrien u borbi sa ona dva Golijata, Englezi i nepoznati otpalki iz vrha, Golijatu su odjedrili i regatu oko svijeta sami, Ellis i Beyou, oba i pobjednici La Solitaire i to ne po jednommm, Golijati i mladi David – Adrien u borbi sa njima, uhhh šta bi dao da ih makar imam na AIS-u da sam bliže i da to i pratim, gdje su šta su ???
Stalno isto pitanje, sada već dan i pol, dosadio sam sebi i Ultra Figarou, trećeg nemamo, pa se ne svađamo …. J

Vjetar pada, moj ukupni zaostatak od 11 Nm (kasnije po trakeru) postaje sve veći vremenski, zadnjih 20 Nm do cilja, nervozan sam, vodeći ispred cilja, vjetar slab i nikakav i to sad u Orcu, koliko ću zaostat, što će biti, sve će propasti nakon ovoliko truda…, ufff baš nemam sreće…
Gledam kurenat na kompjuteru, napokon jedno „suuper“, u krmu i sve jače sve do pet popodne, ući ću makar na rolavanje … bit će Juhuu.

Bonaca, lud sam, pa ovo je kao u Splitskim Vratima, a ne na Atlantiku, gubim vrijeme, vodeći već u cilju, nekoliko brodova vidim ispred Concarneau-a, stoje u bonaci, kao i ja, jedre na kurenat, već je 1600 još malo i okrenut će kurenat, izgubio sam još sat, …. Sad sam i skoro 4 sata iz vodećih, uff, a bilo je samo 11 Nm razlike nakon 320, ne ide …

Dolazi neki njihov Maestral, mirišem ga, mičem se, posljednji  brodovi ispred mene ulaze u cilj, borba sa vremenom, genova, virade, kurenat, zadnja obavezna bova, sad sam već umoran i pošteno nervozan, tu sam još dvi milje…, štaaa opet bonaca ugasila se termika…, stani smiri se spinaker dole, duvan …, ?? šta puše po cigareti?

Evo odmah i Burina, blaženi Atlantik, da sam na Jadranu sad bih upalio motor…, ejj ??!!  Figaro Vendee 1, upalio motor ?!? Nisam zadnji, dosadilo čovjeku, nema „zlatni gral“ kvalifikacije ispred sebe…, moram izdržat, virada, pa još jedna, Burin pojačava, evo me u cilju, regatni odbor me slijedi u gumenjaku, tu sam, crvena, pa opet crvena, pa zelena pličina, pa zelena i balkon kluba za vizir linija cilja tuuut, uufff i juhhhu istovremeno, dečki iz gumenjaka čestitaju, nisam zadnji, jedan odustao i to nadomak cilja, imam čak puna tri sata zaostatka za sljedećim na jedva 4-5 Nm i preko 6  sati za prvim…, računam i opet Juhhu, nema veze 30% je skoro i preko 10 sati, SVE U REDU, kvalificiran sam, uspjelo je u cilju sam. Dao bi puno za ovaj trenutak prije nego što sam išao iz Splita.

Dečki iz gumenjaka se penju na brod provjeravaju plombu i smiju se, kompliment, ajde veži se čekamo Te, pa onda Ti i Ravi u klupski restoran imate sve gratis, koliko možete pojest i popit, svaka čast za Francuze, časte, očito sam nešto i napravio…, zadovoljan sam.

Spuštam jedra, motor, u kokpitu nalazim hladno pivo u limenci, ostavili mi uz smiješak. U marini nikog, čak je i Vendista 1 otišao, ostavio nesložna jedra, očito nezadovoljan, ostavio brod da pati.
Mene čeka moj Ravi, slažemo jedra, piva djeluje, uskačemo u auto i pravac Lorient…, probudio sam se sljedeće jutro, ne sjećam se puta ni auta.

Evo to je to, bilo je iznimno naporno i poučno, dobio sam i titulu MOŽEŠ, radi koje sam se dobro potrudio zadnjih nekoliko mjeseci.

Kad opet, je pitanje odmah iza tog ??

Kada?? Kad vam sve ovo napišem, poslikam, obavim sitnicu da nađem napokon i nekog sponzora i provedem godinu u pripremama i treningu, jer drugi put pričamo o rezultatu, jer ne zaboravite DIŠPET J bez toga i neću, nisu toliko bolji da se ne bih makar regatavao na blizu i obrijao nekog i ponekad… , najbolji jesu…

Dok ovo pišem transporter šalje mail sa cijenom povratka Ultra Figaroa, ufff, ali neka idemo doma, doma ćemo pokazat kako se jedri sam i nadam se motivirat još nekog, te napravit plan za La Solitaire u sljedećim godinama ili možda preko Atlantika u dvoje AG2R za 2016.
To bi bilo to, gotovo.

Puno pozdrava od sad već pravog  Figarista…

Vaš Emil

emil tomašević

2 Responses to “Kvalifikacija – Uspjelo Je !!!”

 1. Nikola Zuber says:

  BRAVO EMILE !!!!!!

 2. AlešS says:

  Bravo Emile,

  Čestitam na kvalifikacijama, i na odličnom pisanju. Čita se ko najnajpetiji roman.
  Lipo je vidit da se netko bavi ozbiljnim jedrenjem.

  Pozz iz Ljubljane

  A


Leave a Reply

Copyright © 2020 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.