Lastovo-otok kristalnih zvijezda

 

Da je Lastovo otok kristalnih zvijezda je dojam koji je potvrdio 2008.g slovenski astrofotograf Mikuz Herman i Andrej Mohar. Obznanili su da je Lastovo lokacija s najljepšim zvjezdanim nebom u Europi zbog udaljenosti od kopna i svih mogućih zagađenja. Stoga, ako ste na sidru u uvalama Lastova, legnite u kokpit i uživajte u kristalima neba. Djeci je ovo posebno drago.

Lastovo je glavno mjesto na otoku i nije smješteno na kopnu jer se tadašnje stanovništvo bojalo gusarenja. Prelijepo mjesto poznato je po svojim raznolikim dimnjacima i pokladama (maškarama) koje posebno njeguju dugi niz godina. Nautičarima je najbliže vezati se u uvali Zaklopatica odakle je 20-ak minuta šetnje do Lastova.

 

Trajekt dolazi u Sobru koja se nalazi na zapadom dijelu otoka. Nautičari se često vezuju u mirnoj uvali Malog i Velikog Laga nedaleko od Sobre. Između malog i Velog Laga je most koji povezuje otok Lastovo (mjesto Pasadur) s otočićem Prežba . Ove uvale su sigurne i zaklonjenje za sidrenje. Mjesta za vez na kopnu ima samo ispred hotela „Solitudo“.

Inga Tomašević

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.