Nacionalni parkovi Hrvatske brodom

Tags

Na malom prostoru Hrvatske sretni smo što imamo čak osam nacionalnih parkova i čak 11 parkova prirode. Razlika je u tome što je u nacionalnim parkovima strogo zabranjena bilo kakva gospodarska uporaba prirodnih dobara.

Ovdje ćemo navesti redom nacionalne parkove počevši s onima koji su dostupni nautičarima: Mljet, Kornati, Krka, Brijuni. Preostalih četiri: Plitvička jezera, Risnjak, Sjeverni Velebit i Paklenica mogu se posjetiti autom.

Mljet

DSCN0823

Ako ste iznajmili jedrilicu ili katamaran na destinaciji iz Dubrovnika do Trogira ili Splita, onda je Mljet otok gdje ćete sigurno poželjet prenoćit ili ostati dan ili dva. Udaljen je oko 24NM od Dubrovnika. Njegov sjeverno-zapadni dio je proglašen nacionalnim parkom još 1960 godine. Vez u uvali Polače je preporučljiv i siguran za one koji žele posjetit park, a druga opcija je vez u Pomeni i nešto bliži samom ulazu u Park, međutim na rivi ispred hotela ima smo 20-tak vezova pa je dobro stići do 14:00 sati u špici sezone. Najljepši dio parka su dva slana jezera Veliko i Malo jezero. Djeca obično vole prepustiti se laganoj morskoj struji ispod malog mosta ili veslati u kajaku s roditeljima do malog otočića Melita (sv Marija). Ovdje ćete zasigurno imati vremena baviti se svojom djecom i uživati u prirodi otoka za koju većina nautičara kaže da je najljepši dio Jadrana. Ako zaželite pojesti svježu i dobru ribu- onda ste na pravom mijestu.

Cijena ulazince za nacinalni park Mljet je 100 kn s uključenom kartom za otočić sv.Marije (Melite)

Nautičari moraju provjeriti da li plaćanje veza uključuje ulazak u nacionalni park.

Kornati

Mana

Ovaj otočni arhipelag je dobio ime po latinskoj riječi „corona“ – kruna. Kornati su razvedeni, goli , slabo naseljeni (najveće naselje je Vrulje na otoku Kornatu) i odličan bijeg od vreve i gužve. Nacionalnim parkom proglašeni su još 1980g. ,a više od 80% njezinih posjetitelja su nautičari. Za posjet Kornatima, najbolje je unajmiti jedrilicu iz Kremika blizu Primoštena, Vodicama,Murteru (7NM), Šibeniku(15NM) , Biogradu, Zadru….

Cijena ulaznice za nacionalni park Kornati je 150-300kn za najmanje plovilo ovisno o mjestu kupnje

Krka

krkabrodom

Za ljetnih vrućina posjet nacinalnom parku Kornati je odlično rješenje. Nautičarima se preporuča vezivanje u ACI marini Skradin koja je najbliža Skradinskom buku i Roškom slapu koji su glavna atrakcija rijeke Krke. Najbolje je iz Skradina ukrcati se na organizirane izlete brodovima.

Ne propustite kupanje u hladnoj rijeci (samo na dopuštenim mjestima) i posjetite na skradinskom Buku ostatke ruševine prve hrvatske hidroelektrane. Hidroelektrana „Krka“ (kasnije nazvana „ Jaruga I „) izgrađena je i puštena u pogon 28.08.1895.godine i to samo sva dana nakon puštanja u pogon prve hidroelektrane na rijeci Nijagari. Iz nekog razloga rijetko se spominje da je upravo grad Šibenik prvi imao javnu električnu rasvjetu na svijetu. Nikola Tesla je zaslužan za oba projekta hidroelekrana.

Cijena ulaznice za nacionalni park Krka je 30-110 kn, a nautičari će imati i trošak veza u ACI marini Skradin

Brijuni

Brijuni

Brijunsko otočje je nešto veće od sedam četvornih kilometra i smjestilo se na sjeverno-zapadnom dijelu Jadrana. Klima je oduvijek na tom dijelu bila blaža pa je tu još početkom prošlog stoljeća austrijski industrijalac Paul Kupelwieser izgradio mondeno ljetovalište i lječilište. Od 1954 godine Brijuni su postali ljetovalište jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita koji je njegovao profil elitnog otoka pa se Brijuni mogu pohvaliti brojnim posjetama svjetskih državnika, glumaca i ostalih poznatih osoba iz tog doba.

Cijena ulaznice u nacionalni park Brijuni je 125-210kn ovisno o razdoblju godine

Ostali parkovi prirode koji nisu na moru, a vrijedni su spomena su:

Plitvice

384

Jedan od najstarijih i najljepših nacionalnih parkova Hrvatske su Plitvice (još od 1949 godine). Legenda kaže da se s planine spustila Crna Kraljica i nakon suše poslala icrpljenom naradu vjetar , grmljavinu i kišu. Tako je nastalo 16 jezera za koje je Crna Kraljica narodu rekla :“od sada će tvojim divnim Plitvičkim jezerimadolaziti gospoda iz cijelog svijeta“…..Ako autom idete iz smjera Zagreba prema Splitu (238km od Splita) , Zadru, Dubrovniku…svakako svratite na jezera koja su drugačije lijepa ljeti i zimi.

Cijena ulaznice nacionalnog parka Plitvička jezera je od 55kn-180kn ovisno o razdoblju godine.

Paklenica

Paklenica photo

Nacionalni park još pd 1949 g s najvećim vrhom –Vaganski vrh na visini 1757m. Kroz divljinu klanca Velike Paklenice danas prolazi ugodna pješačka staza s brojnim putokazima na engleskom i hrvatskom jeziku.Paklenica ukupno ima 150 km planinarskih staza.

Cijena ulaznice za nacinalni park Paklenica od 40kn do 50kn

Risnjak

Risnjak

Nacionalni park Risnjak je smješten u Gorskom Kotaru , samo 15km sjeveroistočno od grada Rijeke. Na 23 stajališta pješačke staze Leska najbolje ćete upoznati prirodnu baštinu Risnjaka. Ugodna šetnja moguća je i onima koji nisu u najboljoj kondiciji. Vrijedan posjeta je i izvor rijeke Kupe.

Cijena ulaznice nacionalnog parka Risnjak je 45 kn

North Velebit

sjevernivelebit

Nacionalnim parkom je proglašen 1999 godine , a sama planina Velebit uvršetana je u UNESCO program „Čovjek i biosfera“. Ovdje je postavljena i najviša meteorološka postaja u Hrvatskoj –Zavižan , 1594m. Područje Zavižana je je jedno od najhladnijih područja Hrvatske s dugom snježnom zimom. Endem velebitska degenija može se pronaći u botaničkom vrtu.

Kroz nacionalni park Sjeverni Velebit prolazi 16km Premužićeve staze (pješačka).

Cijena ulaznice sjeverni Velebit je 25-45kn

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.