Nautičke destinacije – Komiža

Komiža je staro ribarsko mjesto smješteno na zapadnoj strani otoka Visa u dubokom Komiškom zaljevu otvorenom prema zapadne vjetrove. Od Visa je udaljen 10tak km novijom cestom.
Svoj zenit Komiža je imala za vrijeme austrijske uprave 1815-1918 g kada je prerasla u gradić sa svim sadržajima i čak sedam tvornica za preradu ribe od kojih je najpoznatija bila „Fratelli Mardešić“. Iz tog vremna je i današnji veliki lukobran. Početkom 20-og st. u Komiži je bilo gotovo 4.000 stanovnika (danas ih je 1.526).
Nakon propasti Austro-Ugarske 1918 g. bogata ribolovna područja oko Palagruže su pripala Italiji sve do 1947g. pa je to bio najveći uzrok masovnog iseljavanja u Kaliforniju gdje su se nastavili baviti ribarstvom. Zanimljivo je da danas u gradu San Pedro u Kaliforniji živi deset puta više Komižana i njihovih potomaka nego u samom gradu Komiži.
Svakako posjetite ribarski muzeju Utvrdu na glavnoj rivi. Taj muzej je vremeplov ribarenja i spomen na taj težak i vrijedan posao.

Nakon Drugog svj. rata otok Vis je pretvoren u vojnu zonu. Neki kažu da je time nastavljeno „propadanje“ otoka. Dobra strana priče je što je „otvaranje“ otoka 1991 g. zateklo otok nenarušen masovnom gradnjom i hotelima.

U Komižu je uvijek lijepo doći, prošetati kaletama, popiti kavu na pjaci među mještanima. Kupite i kolačić u obiteljskoj slastičarni „Cukar“ gdje možete još uvijek naći tradicionalne kolače npr.od rogača.

Komižani su i dalje ribari, ali su se prilagodili današnjici. Njihovi najčešći posjetioci su nautičari za koje su organizirali 40ak bova čije se cijene kreću cca 250kn za brod od 11-12m.

Ako želite zaroniti na Visu preporučujemo ronilački klub MANTA.

Za sve ostale aktivnosti kao slobodno penjanje, skakanje padobranom, obilasci špilja, kajaking preporučamo Altenatura iz Komiže.

Autor Inga Tomašević

Leave a Reply

Copyright © 2018 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.