Nautičke destinacije: Slano

Tags

Slano je gradić smješten oko 30 km sjeverno od Dubrovnika, i mjesto je izgradnje nove ACI marine, prve nakon 24 godine, pa je ovo velika i značajna stvar za stanovnike kao i nautičare. Nova marina će moći primiti 200 brodova, od 11 do 25 metara. Na prvu izgleda kao uspavani mali morski gradić, ali ljeti se napuni turistima, a posvuda po zaljevu se vežu ili sidre brodovi.

P2080285

Imate mnogu mogućnosti za vezati se ili sidriti u Slanome, ali morate paziti na područja gdje je more dosta plitko. Obala ispred sela Grgurići je jedan takav primjer pa mu se nemojte približavati. Na mjestu gdje je unutrašnji dio zaljeva je luka gdje se možete pristati, dubina se kreće od 2,5 do 4 metra. Nema mooringa pa morate ili koristiti sidro i vezati krmene konope za obalu, ili vezati brod paralelno s obalom. Na ovom dijelu imate priključke za vodu i struju, a i supermarket je jako blizu, pa je ovo dobro mjesto za prenoćiti.

P2080303

Južni dio zaljeva imenom Banje je najljepši dio Slanog ali imajte na umu da i ovdje ima dosta plićina tako da se jedino možete sidriti i gumenjakom se prebaciti na obalu. Ovaj dio pruža dobru zaštitu od juga i bure ali na nekim mjestima teren nije najidealniji za sidrenje; pripazite i nađite dobro i sigurno mjesto.

Prošetajte se arheološkim muzejom na otvorenom koji se nalazi do crkve Sv. Jeronima, sa izlošcima koji datiraju od 1. do 6. stoljeća.

P2080298

Postoji nekoliko restorana u Slanome; moj izbor bi bio Kolarin i Mirakul, gdje možete uživati u plati s morskim specijalitetima, mesu na žaru, ali i pizzi.

Ako se nađete u Slanom 1. I 2. kolovoza, posjetite popularni lokalni sajam „Siđ“, povodom Gospe od anđela. I naravno, morate probati pečenu janjetinu, koja se može kupiti na svakom koraku. Tek onda ste stvarno bili dijelom ovog slavlja.

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.