Nautičke destinacije: Ston Pelješac

Tags

Ako ste ikada imali želju posjetiti Kineski zid, ali Vam se pritom Kina činilo jako daleko, malo mjesto Ston, na poluotoku Pelješcu, 45 minuta sjeverno od Dubrovnika, je pravo mjesto za Vas. Poznate Stonske zidine su, nakon Kineskog zida, najduža i najbolje očuvana utvrda na svijetu. Zidovi su izgrađeni u 14. stoljeću, a sastoje se od 40 kula i 5 tvrđava. Zidovi povezuju Ston sa susjednim mjestom – Mali Ston, a 5 km duge, dobro očuvane zidine za javnost su svoja vrata otvorile od 2009. godine (tijekom ljeta zidine su otvorene cijeli dan). Postoje 2 ulaza i 1 izlaz, a obilazak u prosijeku traje nekih 15 do 30 minuta, ovisno o tome koji put ste odabrali. Ako ste sportski tip, možete se prijaviti i na čuveni “Ston wall maraton”, koji se održava svake godine u rujnu i privlači trkača iz cijelog svijeta.

ultra206

Ston je smješten na donjem dijelu 3 milje dugog Stonskog kanala, na južnoj padini poluotoka Pelješca. Postoje dva načina za doći do Stona; sa sjevera preko Mljetskog kanala kroz prolaze Mali i Veliki Vratnik, te s juga kroz Koločepski kanal.

Upozorenje u svezi Stonskog kanala: kada puše “jugo” česte su iznenadne promjene u razini mora (“SES”) što ujedno uzrokuje pojavu jakih struja uzrokovanih plimnim promjenama. Zbog plitkog mora i činjenice da stvarna dubina može biti manja od one navedene na karti, jedrenju u području Stonskog kanala prepustite isključivo iskusnim jedriličarima koji su dobro upoznati s ovim područjem.

ultra203

Na našem putu kroz Stonski kanal, Kobaš će biti prva luka koje susrećemo. Kobaš je malo ribarsko mjesto sa samo nekoliko restorana. Ako Vas put nanese baš tamo, preporučamo da kušate svježe plodove mora iz lokalne konobe “Niko”, koja je već dugi niz godina poznata po ukusnim i kvalitetnim, domaćim jelima. Svi posjetitelji slobodno mogu vezati svoje brodove na gat ispred restorana. Dubina je otprilike 2,5 m, ali luka nije baš dobro zaštićena od bure.

Od Kobašu do Stona plovni put se polako sužava, do svega 100 metara širine. Isti slučaj je i s dubinom koja, na mjestu gdje se kanal sužava, iznosi svega 3,5 m. Plovni put je označen crvenim i zelenim plutačama. Na najužem mjestu, veliki brodovi trebaju poštovati posebno pravo prolaza: brod koja želi ući u luku prednost prolaza mora ustupiti brodu koji isplovljava iz luke. Ako je brod već ušao u luku, onaj koji izlazi mora sačekati dok prvi brod nije sigurno vezan za gat. Kada prolazite kroz Stonski kanal, potrebno se strogo pridržavati kursa, zbog toga što prolaz između plutači iznosi svega 25 metara.

P1240188

Postoji samo jedno mjestu u Stonskoj luci gdje možete vezati brod; i to na samom kraju – na 50 metara dugom pristaništu na kojem su uglavnom vezani ribarski brodovi. Dubina je oko 3 metra.

Kada dođete u Ston, svakako posjetite poznatu solanu koja datira još iz srednjeg vijeka, što je čini najstarijom solanom u Europi. Najbolje vrijeme za posjetu je od sredine srpnja do sredine rujna. Također preporučamo da posjetite muzej solane Ston te kući, kao suvenir, ponesete nekoliko zrna soli iz Jadranskog mora.

Omiljeno mjesto za ispijanje kave u Stonu je cafe bar “Kantun”, koji se nalazi na gradskom trgu. Tu se možete opustiti i uživati u autohtonoj atmosferi ovog šarmantnog, srednjovjekovnog gradića.

P1240146 P1240143

Pobrinite se da ne napustite Pelješac bez da kušate lokalne gastronomske delicije poput dagnji i kamenica (u konobi “Bakus” u središtu Stona, ili u restoranu “Kapetanova kuća” u Malom Stonu). I ne trebate brinuti oko toga hoće li ovi plodovi mora biti svježi jer je Malostonski zaljev nadaleko poznat po svojim velikim farmama školjkaša. Jedine školjkaše koje nećete moći naručiti su prstaci s obzirom na to da je vađenje prstaca u Hrvatskoj zakonom zabranjeno. Razlog tomu je njihovo stanište, odnosno velike stijene koje se vađenjem prstaca uništavaju i samim tim dolazi do propadanje obale. Stoga uživajte u svježim dagnjama i kamenicama ili u poznatom crnom rižotu.

Zbog svog specifičnog položaja ne možemo baš reći kako se Ston nalazi na popisu preporučenih nautičkih destinacija. Plitko more koje ga okružuje, nagle promjene razine mora koje uzrokuju jake struje čine Ston ne baš tako atraktivnom nautičkom destinacijom, ali za sve one iskusne jedriličare, željne mira i tišine Ston i cijeli Stonski kanal zapravo su savršeno odredište.

 

 

Leave a Reply

Copyright © 2018 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.