Nautičke destinacije u Hrvatskoj – otok Lastovo

Lastovo je još jedan od hrvatskih otoka na kojem vrijeme kao da je stalo. Za vrijeme Jugoslavije Lastovo je, baš kao i otok Vis, bio od važne obrambene važnosti. Zbog toga je otok bio zatvoren za strance, a turizam se naravno nije mogao razvijati. Ostao je tako šumovit i okružen svojim otočićima i dočekao nautičare koji hrle njemu u ljetnim mjesecima.

Dogodilo se tako da o Lastovu najviše znaju Talijani kojima je otok pripadao od 1918.-1943. godine kada su imali redovitu vezu hidroavionima do Italije, a čije se izvlačilište i danas može vidjeti u Jurjevoj Luci. I danas, a posebice nakon što otok više nije bio zona zabranjena za plovidbu, talijanski nautičari su najčešći posjetioci ovog njima bliskog otoka.

lastovo_karta

Danas, Lastovo pokušava ljetnim događajima probuditi otok (jazz festival) i sve je češća destinacija za odmor ljudima željnim mira i opuštenosti, a iskusnim nautičarima pruža bezbroj sigurnih i mirnih privezišta. Jurjeva luka je najsigurnije lastovsko zaklonište i u prošlosti je bila sidrište vojnih brodova. Smještena je skriveno, u sjeverno-zapadnom dijelu uvale Veli lago, gdje se nalazi i mjesto Ubli koje je ujedno i trajektno pristanište sa svakodnevnom vezom sa Splitom.

Druga, također sigurna uvala je Mali lago na sjevernoj strani otoka.

Najveće mjesto na otoku je Lastovo. Iz Pasadura (most između Velog i Malog laga) u ljetnim danima polazi autobus do mjesta Lastova. Ako ste se vezali u Lučici ili u Zaklopatici (3 km udaljeno) svakako otiđite pješke do ovog starog i sve manje nastanjenog mjesta. U mjestu danas živi oko 800 ljudi, a početkom stoljeća ih je bilo 3000.

Zaklopatica

Lastovo je poznato po svojem karnevalu (pokladama) koji je mještanima jako važno i atraktivnim dimnjacima koji mu daju osobitost. Duh nekad velikog mjesta najviše se osjeća na trgu gdje je velika zgrada škole. Podignuta je 1927 za talijanske vlasti na mjestu najstarije javne škole izgrađene u Hrvatskoj davne 1579 godine… Nostalgija za starim vremenima sigurno će Vas obuzeti prošetate li ovim mjestom…

lastovo

Svakako kupite domaće vino (plavac), a sezonsko voće i povrće sigurno je domaće…

2006. Sabor Republike Hrvatske usvojio je Zakon kojim je Lastovsko otočje proglašeno Parkom prirode koje se prostire na 195,83 km2. Zajedrite prema ovom otoku sigurno ćete uživati u njegovoj nenarušenoj i neoskvrnutoj prirodi.

Najbolji restorani na Lastovu nalaze se u Zaklopatici i nude besplatan vez za  svoje goste pa bi izdvojili dva restorana kao odličan izbor za vez  i šetnju do Lastova nakon ručka:

Restoran Augustainsula →  link
Kontakt- Ante 020/801 161

&

Restaurant Triton →  link
Kontakt -020/801 161

Za one željne seoskog turizma izdvojili bi obitelj iz Lastova koja nudi sve iz svog vrta → link 
Kontakt 098 920 4821

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.