Nautičke destinacije u Hrvatskoj – otok Šćedro

Otočić Šćedro pripada hvarskom akvatoriju, a smjestio se između Hvara i Korčule tako da je jedino pristanište ako jedrite od Korčule ili Račišta na Korčuli do mjesta Hvara ili obrnuto.

U školi djecu uče da je otok Šćedro nenaseljeno. Poznajem dječaka koji se pobunio zbog tog podatka jer je  imao priliku vidjeti i znati da i zimi tamo ima nekoliko žilavih ljudi koji ribare i drže kućni oganj stalno upaljen…. U dječjim očima to znači- taj otok je naseljen! Jedan čovjek na otoku-znači „naseljen“…. Isti zaključak dođe i ribarima i nautičarima koji se zimi nađu između Hvara i Korčule te potraže zaklon u Velom portu i Mosteru  pa im nekolicina mještana ponude da se ugriju ispred njihovih peći….

Moster je manja uvala, otvorena prema sjeveru i gleda ravno prema Zavali na Hvaru. Ova uvala je mala i lijepa, a ponajviše zbog starog dominikanskog razrušenog samostana iz XVI. stoljeća. 5 kuća odvojena su malim poljem od samostana i u njima ljeti zna biti živo i puno djece. Prva kuća je ujedno i restoran Stjepka Kordića gdje se može dobro jesti i piti, a za svoje goste postavio je i 5 bova koje su uglavnom slobodne za svakog. Kako je uvala izložena sjevernom vjetru i buri, na najmanji znak dolaska bure valja odmah isploviti i skloniti se u susjednom Velom portu, inače ćete ostati zarobljeni u Mosteru kao u mišolovci.

Veli porat je odmah do Mostera, označen svjetionikom. S lijeve strane prvi rukavac je uvala Rake, drugi najjužniji je Srida s dva restorana stanovnika koji su tu gotovo cijelu godinu (Zlatan i Ivo Jakas). Tu se najčešće vezuju nautičari, kao i u zadnjem rukavcu (JZ) Lovišće gdje se nalaze bove. Rato, umjetnik, domaćin i vlasnik kuće u Lovišćima  živi nekoliko mjeseci u Beču, a ostatak godine vodi restoran sa svojom obitelji.

Otok nema vodu ni struju pa, ako idete u restoran, nemojte se začuditi cijenom vode jer je treba dostaviti iz susjednog Hvara. Također, ako je na Vašoj ruti predviđeno stajanje na Šćedru, opskrbite se hranom i kruhom jer na otoku nema nikakvog dućana. Mještani ili mijese svoj kruh ili svakog dana idu brodom do Zavale na Hvaru, a onda autom do Jelse u opskrbu.

S južne strane otoka koja gleda prema Korčuli dvije su uvale gdje se možete sidriti Borova i Čarnjeni (mještani je još zovu Porteruša). Porteruša je posebno lijepa, za kratko kupanje na ruti do Hvara ili Korčule ili spavanje na osami. Obje su otvorene na južni vjetar.

Iako je otok malen, za propješačiti ga uz more trebat će vam i 10 tak sati… ovo je  provjeren podatak, kao što je i provjereno da ima  onih kojima to pada na pamet … 🙂

Ako Vam je do šetnje, a vezali ste se u Velom portu, onda krenite puteljkom koji vodi  iz Sride, kroz obrasla polja i nekoliko starih kuća do Mostera…

Još jedna važna napomena: kod sidrenja  na mjestima kao što je Šćedro i slični mali otoci: lokalni glodavci (miševi) znaju biti gladni i jedva dočekaju Vaš konop vezan za neko od stabala za preći put do obilja Vaše kuhinje i hrane koju nikad nisu vidjeli 🙂 Zato ih spriječite stavljanjem plastike ne boce na konop i to što veće to bolje.

Što kupiti na Šćedru?…. lavandu koja djeca obično prodaju, maslinovo ulje, vino, slane gire, med..i sve ono što je sezonsko….

2 Responses to “Nautičke destinacije u Hrvatskoj – otok Šćedro”

  1. Monika says:

    do you have contact to this restaurant, please? we were here and very enjoy it, but we don’t have contact


Leave a Reply

Copyright © 2020 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.