Orebić – Pelješac

Tags

Orebić je gradić smješten u podnožju planine sv.Ilija Gromovnik, a poznat je po pomorcima koji su prije živjeli tamo. Orebić je smješten po sredini poluotoka Pelješac, a nasuprot grada Korčule na istoimenom otoku. Od Dubrovnika je udaljen 112km zračnom linijom, otprilike 50-ak NM, a plovidba od Orebića do Dubrovnika može biti jako zanimljiva zbog mogućnosti pristajanja na otok Mljet ili pak u mnogobrojne uvale koje skriva Pelješac.

Orebić je vrlo turistički prometan grad jer povezuje Korčulu koja je velika turistička atrakcija s kopnom, a takva vožnja trajektom jadrolinije traje otprilike 20 min. Kanal u kojem se nalazi Orebić pravi je raj za daskaše i sve one koje vole krotiti vjetar jer u popodnevnim satima zapuše jak maestral. Upravo zato u blizini orebića nalazi se i poznati surferski centar Viganj.

U Orebiću se također može posjetiti muzej pomorstva sa starim kompasima, kartama, maketama brodova. Taj muzej je vrlo važan za grad Orebić s obzirom da se večina stanovništva u prošlosti bavila pomorstvom…

Ako se odlučite posjetiti Orebić možete uživati u mnoštvu plaža, slastičarne/sladoledarnice, zanimljivih restorana koji nude domaću ribu ulovljenu od strane lokalnih ribara. Orebić ima sigurnu luku, no brodovi s večim gazom nažalost neće tu moći pristati s obzirom da je luka vrlo plitka. Benzinska pumpa je dostupna samo u Korčuli, te je tu moguće potražiti ve ako imate brod s većim gazom. Ispred Orebića pri samom dnu kanala nalazi se mnoštvo malih otočića koje vrijedi posjetiti i istražiti. Upravo zbog blizine Korčule, otočića sastrane i zanimljive gastronomske ponude, Orebić definitivno valja posjetiti.

 

N.T.

Leave a Reply

Copyright © 2018 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.