Otok Jabuka

Tags

Otok Jabuka je nenastanjeni otok u Jadranskom moru udaljen oko 70 km zapadno od otoka Visa. To je 97 metara visoka stijena, bez uvala i mogućnosti sidrenja. Jabuka, uz Brusnik, je jedini Jadranski otok građen od eruptivnog stijenja koje uvjetuje skretanje magnetske igle kompasa brodica što plove uz otok. Ovu surovu mikroklimu podnose tek rijetke vrste: endemska vrsta crna gušterica Podarcis melisellensis pomoensis i biljni strogo zaštićeni endemi – jabučka zečina (Centaurea jabukensis) i žljezdasta zečina (Centaurea crithmifolia). Do prije 50-ak godina tu je rastao i endemski karanfil koji je nažalost istrijebljen.
Okolno more, koje se naziva se i Jabučka kotlina, velike je dubine, obiluje ribom i njihovo je prirodno mrjestilište.
Od 1958. otok je proglašen geološkim spomenikom prirode.
Otok Jabuka je izložen svim vjetrovima i udaljen od drugih otoka i pomorskih putova. Stoga je potrebno mnogo znanja i spretnosti želite li ovdje jedriti. U dalekim vremenima kada su brodovi išli samo na jedra i vesla, samo su komiški ribari dolazili ovdje loviti ribu. Zato i ne čudi činjenica da je regata Jabuka najcjenjenija odobalna regata, karakteristična po jakom vjetru i iscrpljujućem jedrenju.
14. po redu regatu JABUKA 2016 organizira Jedriličarski klub Tijat – Vodice u nadležnosti Hrvatskog Jedriličarskog saveza. Jedri se 110 NM na ruti Vodice – Komorica – Jabuka – Blitvenica – Vodice. I ove godine Ultra će sudjelovati na regati sa svojom poznatom jedrilicom Beneteau Figaro “UltraFigaro na čelu sa Emilom Tomaševićem kao kormilarom.
Regatu možete uživo pratiti na stranicama organizatora JK Tijat .

Autor Inga Tomašević

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.