Otok Zlarin

Tags

Ovog ljeta u trendu su uvijek iste destinacije i naši nautički prijedlozi od prije 10 tak ljeta i više.
Istina je da se otoci nisu pomakli, ali neka od prekrasnih otočkih mjesta postala su žarište okupljanja, a neka su postala usamljena i neotkrivena. Ta usamljena mjesta volimo, a  otok Zlarin blizu Šibenika svakako je ostavio dobar dojam i vrijedan je posjeta.
Gdje se vezati na Zlarinu:
Vezivanje je moguće na  15 bova s južne strane uvale gdje možete biti na osami ili na gatu koji je sagrađen još iz doba Austro-ugarske monarhije.  Oba su otvorena na jaku tramuntanu  i maestral koji za ljetna vremena obično jenjava zalaskom sunca. Na rivi pristaje i nekoliko čestih pruga s kojima je otok vezan s kopnom, ali ne remeti mir jedriličara koji su tu usidreni.
Kontakt telefon za vez je:
00 385(0) 98 9022 720
00 385(0)  90 59 715
Gdje jesti na Zlarinu:
Nekoliko restorana nudi klasičnu dalmatinsku hranu. Onaj koji smo provjerili i možemo preporučiti je konoba „Aldura“ odmah do gata gdje mještani čitaju novine i ispijaju kave, interijer je lijep, glazba je dobra, a cijena hrane je prihvatljiva. Najpoznatiji hotelčić koji nudi i hranu je „Koralj“
Posebnosti Zlarina:
Osim što je ovaj otok poznat po tome da nema automobila već se mještani domišljato snalaze biciklima i motorima na struju, bezbrižno možete trčati ili rolati jednom od dužih riva na otocima. Svakako se morate i zavući u mjesto te  vidjeti stare obnovljene i neke zapuštene kuće iz minulih doba.
Što vidjeti na Zlarinu:
Ono što smo mi odlučili posjetiti je zavjetna crkvica Gospe od Rašelje. Crkvica se nalazi u polju izvan mjesta (10 minuta hoda od gata). Njezino mjesto gradnje vezano je uz legendu slike Bogorodice koja se preko noći  pojavila na stablu iako je bila odnesena dan prije na drugu lokaciju. Crkvica je sagrađena 1458 godine na mjestu tog stabla. Kako je bila zatvorena nismo mogli izbliza vidjeti brojne zavjetne slike i makete brodova koje vise s crkvenog stropa, a koje su nosili zlarinski pomorci godinama. Tu se nalazi prva matrikula pisana hrvatskom čakavštinom „Pravilnik o humanitarnim i socijalnim pitanjima“.
Ako na Vašoj jedrilici ima dama, svakako neka svrate u Coral Shop „Zlarinka“. Tu možete kupiti prekrasan koraljni nakit ili pogledati kako se izrađuje.  Zlarin je poznat po obradi i lovu na koralje još od 15.  Stoljeća kada se najviše prodavao u  Italiji. Izaberite crveni ili bijeli koralj….ovo je najbolji i najljepši suvenir koji možete ponijeti s ovog mirnog i lijepog otoka.

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.