Plovidba oko Visa

Svi volimo Vis  zbog Viške regate, Viške pogače,  zbog  dobre ribe ,dobro organiziranih vezova , zbog novina koji stižu kasnije pa se i čine važnije….Volimo i ostatke tvrđava i napuštene bunkere  jer nas sjećaju na neka druga vremena….. Naravno, glavna odredišta su Vis, Komiža, ali za lijepa vremena šteta je propustiti vožnju oko otoka ….

vis_1

S istočne strane  otoka Visa najpopularnije dnevno odredište  je laguna  na Budikovcu. Ako se uželite pijeska, krasne uvale preko puta Budikovca na Visu  kao Milna i Zaglav će biti pravo osvježenje. Sidrenje je moguće za lijepa vremena,a ako plovite s djecom-uživati će!

vis_2

Na južnoj strani otoka nalazi se popularna i svima znana uvala Stiniva gdje je kupanje zbilja posebno i nezaboravno. …Izletnika u srcu sezone ima dosta pa preporučujemo da dođete u ranim satima kada još nema gužve i kada uz malo sreće uvala može biti samo vaša.

vis_3

vis_4

Od Stinive do Komiže ima samo par NM . Ovo je zasigurno jedno od najsimpatičnijih mjesta na Jadranu   gdje još uvijek na privezištu možete skakati u čisto more i biti u srcu starog ribarskog mijesta.Obavezno posjetite ribarski muzej gdje su  izložene stare zaboravljene vrste udica , mreža i naravno Falkuša (stari ribarski tradicionalni brod kojim se veslalo do Palagruže i nazad).

vis_5

Jedrenje do Komiže u srcu sezone je zanimljivo zbog mnogo brodova koji cirkuliraju tom destinacijom. Uvala Visa je velika i široka. S lijeve strane je mijesto Kut, a s desne sam Vis…Oba su povezana i Kut se čini mirnijim i ljepšim. Bova za privezište ima dovoljno pogotovo ako dođete između 11:00-15.00 sati kada su svi nautičari već otišli na kupališta Budikovac i naravno popularnu Stončicu. Ako se odlučite za Stončicu, šetnjom od 10tak minuta možete posjetiti svetionik.

Ako noćite u Visu  zabavna će biti šetnja od Visa do kuta ili čak ako pogledate neki stari film u otvorenom ljetnom kinu. Restorane  u ovoj turi nismo uspjeli obići, ali preporučujemo iz prijašnjih iskustava restoran Pojada u Kutu poznata po dobrom kuharu kao i Roki’s   restoran u Pliskom polju blizu Visa…

vis_6

vis_7

 

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.