Prožura – otok Mljet

Tags

 

Prožura je malena uvala na južnom dijelu otoka Mljeta koja je zapravo nastala naseljavanjem iz pravog mjesta Prožure u brdu.

Mjesto je skriveno među uzvisinama Mužanje i Spas preko puta samog juga Pelješca. Prožura je malo mjesto koje ima dvije konobe crkvicu i pedesetak kuća. Prožura je svaku godinu druga etapa južnodalmatinske regate. Vezovi su sigurni po svakom vjetru osim po buri, a tada je najsigurnije vezati se ili baciti sidro na otočiću pri ulazu u Prožuru. Uvala je duboka i nikad nije skroz puna pa je lijepo mjesto za kupanje. U slučaju da vam treba trajekt, katamaran ili benzinska crpka možete je naći u Sobri (Sobra je uvala do Prožure). U blizini Prožure je izgrađena velika četverokutna kula, koja je za vrijeme gusarskih napada, služila kao sigurno utočište lokalnom stanovništvu. Prožura je jedna od ljepših mjesta na otoku Mljetu koja se ističe ljepotom i na dobrom je prolaznoj liniji do Dubrovnika ili Korčule.

 

A.T. 13 god , član posade „Be First“

Leave a Reply

Copyright © 2018 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.