Pučinski otoci Jadrana – Palagruža

Tags

Palagruža je otok vulkanskog podrijetla koji se nalazi daleko na otvorenom moru, 32 milje udaljen od od otoka Lastova. Nije to otok gdje možete provesti noć ili pronaći siguran zaklon od lošeg vremena, baš naprotiv. Palagruža je jedna od onih nautičkih destinacija koje samo posjetite i potom otplovite dalje. Palagružu čine dva otoka, Vela i Mala Palagruža, koji su međusobno udaljeni stotinjak metara. Najviša točka otoka nalazi se u blizini zapadnog kraja Vele Palagruže ( 91 metar ) i tu je smješten toranj svjetionika sa kućom koji je izgrađen 1875. godine. Tu žive svjetioničari koji predstavljaju jedine stanovnike ovog otoka.

PALAGRUA3

Palagruža je kroz povijest imala vojni i gospodarski značaj. Sa strateškog pogleda ovaj otok je predstavljao važnu promatračnicu sa koje se vidio svaki brod koji plovi Jadranskim more. S gospodarskog pogleda Palagruža je bila idealno lovište bogato ribom.

Kamenja koja su se otkotrljala u more sa strmih obala otoka poprilično otežavaju sidrenje na ovom području te bi se vrlo lako moglo dogoditi da bez istoga i ostanete. Isto tako popriličan broj hridi okružuje Palagružu, stoga ukoliko se odlučite posjetiti ovaj udaljni otok dobro se posavjetujte sa nautičkom kartom o opasnostima koje tamo vrebaju i budite oprezni kako vam Palagruža ne bi ostala u lošem sjećanju.

Svake godine u Lipnju, iz Komiže kreće tradicionalna regata Komiža- Palagruža „ Rota Palagruzona“. U njoj sudjeluju uglavnom komiške falkuše . Naša posada Ultra škole jedrenja je u povratku s Malte i Krfa provela nezaboravan posjet Palagruži s kojeg je ostalo nekoliko dobrih fotografija za uspomenu.

Leave a Reply

Copyright © 2018 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.