Vela Luka – otok Korčula

Vela Luka je najveće mjesto na otoku Korčuli, smještenom na Jugu Dalmacije. Ako jedrite od Visa prema otoku Lastovu ona je prirodna i sigurna uvala za pristajanje, nadopunu goriva i vode i nabavku svega onog što nećete biti u mogućnosti naći na manje naseljenom i udaljenijem Lastovu. Vez i bove su organizirani na dnu uvale i samom centru mjesta, za otprilike 40-tak plovila . Na obali su ormarići za strujni priključak, ali na žalost sanitarni čvor ne postoji pa je obavezno korištenje crnih tankova u uvali. Informacije o slobodnim vezovima u Vela Luci mogu se dobiti na broju 0915710340 / 0911806727. Cijene veza su 1,64€ po dužnom metru + 13,6€ naplate za priključak na vodu, struju i odvoz smeća. Okvirna cijena za jedrilice od 14m je cca 37€.


Ako ste se uspjeli vezati u Vela Luci onda se u samom srcu događaja. Tu se nalazi škola, općina, muzej, nekoliko lokalnih kafića kao npr.  kafić „Cesarica“, restorana , a posebno treba naglasiti i brodogradilište „Greben“u samoj blizini trajektne luke kao i rehabilitacijski centar „Kalos“i nekoliko hotela. Za kratak smještaj preporučamo privatni smještaj „bed & breakfast Baltoni“ u samom centru. Od Restorana preporučujemo konobu „Lučica“. Zbog svoje velike uvale za one koji žele brz obilazak dobro je unajmiti bicikl, a za kupanje preporučujemo najam broda do obližnjeg otočića Ošjaka ili Proizda. Kao izlet autobusom ili rent-a car najbolje je posjetiti staro mjesto Blato ili nešto udaljeniju Korčulu.

 

Što kupiti u Vela Luci:
Svakako domaće maslinovo ulje, domaće džemove, slane srdele, smokve i grožđe kada im je sezona, a ako naiđete i na domaće sapune iz kućne radinosti nećete pogriješiti.

Što vidjeti u Vela Luci:
Arheološki Art muzej s iskopinama iz lokalne Vela Spila koja potječe iz doba Neolitika.

Izleti:
Posjet Vela Spila
Brdo Hum – pješice – odakle se proteže krasan vidik na Vela Luku, otok Lastovo i Hvar.
Otočić Ošjak i Proizd – rent a boat
Blato – autobus ili rent-a car
Korčula – autobus ili rent-a car

Inga Tomasevic

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.