YACHTS REVIEW: Beneteau Figaro one design class

Tags

Beneteau Figaro  zamišljen je za samostalno ili jedrenje s posadom. U Francuskoj je ovaj one design model posebno popularan te ima svoju grupu u kojoj su sve i vrsni jedriličari.  S pravom se može reći da Udruga Figarista drži uzde u francuskom prvenstvu Solo & Offshore regata.

Classe Figaro Bénéteau je klub  koji  postoji još od  1990 g. i danas su njeni pripadnici uglavnom vlasnici ili korisnici Figaro Beneteau 2.

Samačko jedrenje, jedrenje u dvoje ili sposadom ??? Svi izbori su dopušteni- ovisno o kojoj regati se radi..

Jedrenje Offshore ili uz obalu? ….Mogućnosti  ima za svačiji ukus.

Od hrvatskih jedriličara za sada je  samo Emil Tomašević uspio ući u krug Figaro-ista te se nalazi na popisu skipera (što je bila porilična procedura).

Beneteau Figaro

Emil Tomašević

Koliko je moguće zbog udaljenosti  i održavanja Figaro-a do sada je uspio  jedriti  2 regate 2013. godine i trenutno se nalazi na pripremnoj regati od Lorienta oko otočja Glennans (poznatijem po staroj francuskoj školi jedrenja). S njim je i  vrsni hrvatski jedriličar Ravi Copić kao podrška, ali po pravilima ne smije pripomagati na brodu.

Režim je striktan, a marine su podređene Figaroistima pa tako po doslovno duplo manjoj cijeni nego u najeftinijoj hrvatskoj marini možete dobiti godišnji vez i besplatni travel lift svaki put kad Vam zatreba. U cijenu ide također i kontejner  za alat, jedra i ostale stvari potrebne jedriličarima….

Hrvatsko regatno jedrenje je još uvijek strašno daleko od čitave organizacije sličnog, ali nadamo se da će iskustva koja Emil i Ravi skupljaju otvarati nova vrata u hrvatskom jedrenju budućnosti…

Više o Class Figaro možete pogledati na → link

Naval architect :Marc Lombard
Length Over All :10.15 m
Hull Length :10.11 m
Hull Beam :3.43 m
Light displacement :3050 kg
Fuel tank capacity :40 L
CE Certification :A

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.