Zadarska Koka 2017

Tags

U organizaciji Jedriličarskog kluba Uskok 28.10. se održala poznata jednodnevna regata “Zadarska koka”, nastala po uzoru na poznate jednodnevne regate kao šta su splitska Mrduja, riječka Fiumanka i tršćanska Barcolana. 49 jedrilica startalo je ispred zadarske rive prema Puntamici i povratno prema Punti Bajlo. Veće jedrilice odjedrile su dva kruga, a manje samo jedan.
Među prijavljenim brodovima bio je i Ultrin Seascape 18 sa ženskom posadom i Eniom Ninčević kao kormilarkom. Cure su i osvojile drugo mjesto u devetoj kategoriji – čestitamo!

Evo i komentar Enie o jedrenju na Seascape 18:
“Evo par mojih riječi o Seascapeu 18. S obzirom da dolazim iz malih, brzih klasa naravno da nisam mogla odbiti poziv da zajedrim sa Seascapeom 18 na “Zadarskoj Koki”. Za početak, samo opremanje i porinuće broda ne predstavlja neki problem i ne oduzima puno vremena, dapače izvedivo je za nekih 45min bez žurbe, od broda koji je na trajleru do potpuno opremljene jedrilice spremne za regatu. Sistemi na brodu su maksimalno pojednostavljeni, ali i funkcionalni. Iako je opremljen vanbrodskim motorom na el. pogon nije ga bilo potrebe uopće koristiti jer jednom kad se digne gl. jedro moguće je manevrirati jedrilicom kroz porat, na samo pokoji čvor vjetra. Ovogodišnje izdanje Zadarske Koke ponudilo je iznimno slab vjetar, tako da na moju žalost nije bilo glisiranja, što je zapravo i bit malih jedrilica, tako da ne mogu pričati o performansama kad je ozbiljnija sila u jedrima, ali jedri se po svim uvjetima pa tako i po samo par čvorova vjetra što je bio slučaj ove godine. Jedrilicu je moguće pokrenuti samim kretnjama tijela, kao u malim klasama, pa je lako manevrirati između većih brodova , I za kormilom dobivate točan osjećaj što se događa . Glavno jedro i flok su pogođeni, dok kod genakera se može oscilirati u samom obliku. Sve u svemu zabavna mala igračka..”

Enia Ninčević

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.